Medimagazin logo

Araştırma: 9-5 çalışmak sağlık açısından faydalı

ABD’li bilim insanları, toplumda yaygın mesai saatleri olan 9.00-17.00 aralığının sağlık açısından daha iyi olduğunu savunuyor.
Kaynak: Sözcü
Araştırma: 9-5 çalışmak sağlık açısından faydalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni bir araştırmaya göre, geleneksel mesai saatlerinde çalışmak aslında sizin için iyi olabilir. Elde edilen veriler, hayatınızın erken dönemlerinde çalıştığınız vardiyaların yıllar sonraki sağlığınızla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Bilim insanları, genç yetişkinlik dönemindeki istihdam alışkanlıklarının, 50 yaşına geldiklerinde uyku, fiziksel veya zihinsel sağlıkla bağlantılı olup olmadığını görmek için 7.000'den fazla kişiyle ilgili verileri analiz etti.

Çoğunlukla geleneksel gündüz saatlerinde çalışan kişilerle karşılaştırıldığında, kariyerleri daha değişken bir çalışma programına sahip olanların daha az uyuduğunu, daha düşük uyku kalitesine sahip olduğunu ve 50 yaşında depresif belirtiler bildirme olasılığının daha yüksek olduğunu keşfettiler.

En çarpıcı sonuçlar, 20'li yaşlarında sabit çalışma saatlerine sahip olan ve daha sonra 30'lu yaşlarında daha değişken çalışma saatlerine geçiş yapanlarda görüldü.

Araştırmacılar, düzensiz çalışma programlarının yetersiz uyku, fiziksel yorgunluk ve duygusal tükenme ile ilişkili olduğunu ve bunun da kişiyi sağlıksız bir hayata karşı savunmasız hale getirebileceğini öne sürüyor.

New York Üniversitesi'nde yapılan çalışma, aynı zamanda çalışma programlarının sağlık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin kişinin yaşamı boyunca birikebileceğini ve ilerleyen yaşlarda sağlıkta eşitsizliklere yol açabileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın başındaki isim Profesör Wen-Jui Han, "Gözlemlediğimiz çalışma kalıplarının yaklaşık dörtte üçü, çalışma yıllarımız boyunca gündüz saatlerinde istikrarlı bir şekilde çalışmaya tam olarak uymuyordu."

"Bunun yansımaları var. Herhangi bir derecede değişkenlik içeren iş düzenleri olan kişilerin, günde daha az saat uyuma, daha düşük uyku kalitesi, daha düşük fiziksel ve zihinsel işlevlere sahip olma ve 50 yaşında kötü sağlık ve depresif belirtiler bildirme olasılıklarının, düzenli mesaisi olan 50 yaşındakilere göre daha yüksek olduğu görüldü." dedi.

Değişken çalışma düzenlerine sahip kişilerin, işsizlerle karşılaştırıldığında bile sağlıklarının kötü olduğunu bildirme olasılığının "önemli ölçüde daha yüksek" olduğunu ekledi.

Vardiyalı çalışmak beyne iyi gelmiyor

Önceki çalışmalar, vardiyalı çalışmanın aynı zamanda daha zayıf hafıza ve daha yavaş zihinsel işlemle de bağlantılı olduğunu göstermişti.

Araştırmacılar, geleneksel saatlerin dışında çalışmanın sirkadiyen ritim (iç vücut saati) ile etkileşime girerek insanların kaliteli uykuyu kaçırmasına neden olduğunu ve bunun da beyni etkileyebileceğini öne sürdü.

abd
mesai
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir