Medimagazin logo

D vitamininin kanserle mücadelede yeni bir faydası bulundu

Science dergisinde yayınlanan bulgular, D vitamini takviyesinin belirli bir tür bağırsak bakterisinde artışa yol açtığını ve bağışıklık sisteminin kanserle mücadele yeteneğini desteklediğini gösterdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
D vitamininin kanserle mücadelede yeni bir faydası bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bir dizi deneyde bilim insanları, D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen farelerin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı bağışıklık direncinin arttığını ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdiğini gözlemledi. Dikkat çekici bir şekilde, bu etki, D vitamini bağlayan önemli bir protein çıkarıldığında bile devam etti ve D vitamininin kanser bağışıklığı üzerindeki doğrudan etkisini vurguladı.

Daha ileri araştırmalar, D vitamininin bağırsağın epitel hücreleri üzerinde etkili olduğunu ve Bacteroides fragilis adlı faydalı bir bağırsak bakterisinde artışa yol açtığını ortaya koydu. Bu mikrobu daha yüksek seviyelerde barındıran farelerde tümör büyümesinin azaldığı görüldü ve bu da kanser bağışıklığını desteklemedeki önemli rolüne işaret ediyor.

Bacteroides fragilis'in önemini doğrulamak için, standart bir diyet uygulayan farelere bu bakteri verildi ve tümör büyümesine karşı daha fazla direnç sağlandı. Ancak bu etki, D vitamini eksikliği olan bir diyete tabi tutulan farelerde gözlenmedi ve kanser bağışıklığında D vitamini ile bağırsak bakterileri arasındaki etkileşimin altını çizdi.

D vitamini eksikliği ile kansere yatkınlık arasındaki bağlantı

Danimarka'da 1,5 milyon kişiden elde edilen verilerden yola çıkan araştırmacılar, düşük D vitamini seviyeleri ile artan kanser riski arasında bir korelasyon tespit ederek, insanlarda D vitamini eksikliği ile kansere yatkınlık arasındaki potansiyel bağlantıyı daha da kanıtladı. 

Ayrıca, kanser hastası popülasyonlarının analizi, daha yüksek D vitamini seviyeleri ile bağışıklık temelli kanser tedavilerine daha iyi yanıtlar arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı.

Kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin önünü açabilir

Bu bulgular umut verici bilgiler sunarken, bilim insanları D vitamininin mikrobiyom ve kanser bağışıklığı üzerindeki etkilerinin altında yatan mekanizmaların aydınlatılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Crick'teki İmmünobiyoloji Laboratuvarı başkanı Caetano Reis e Sousa, bulguları klinik uygulamalara dönüştürmeden önce bu karmaşıklıkları çözmenin öneminin altını çiziyor.

Cancer Research UK Manchester Enstitüsü Kanser İmmün Gözetim Grubu Grup Lideri Evangelos Giampazolias da bu düşünceyi yineleyerek, D vitamini, bağırsak bakterileri ve kanser bağışıklığı arasındaki karmaşık etkileşimin deşifre edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu gizemlerin çözülmesi, hastalara özel kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin önünü açabilir.

d vitamini
kanser
immunoterapi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir