Medimagazin logo

'1 dakikada radyolojik tetkik okumak sağlık hizmetini kalitesizleştiriyor'

Nüfusa oranla Türkiye’de radyolog sayısının az olduğunu söyleyen Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Kaya, “MR tetkiki sayısında ise dünya birincisiyiz. Bu bir başarı değil, tetkik yorumlama sürecinde kaliteden taviz verilerek sayı artışının sağlanmasıdır. 1-2 dakikada tetkik okumak zorunda kalmak da sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkiliyor" dedi.
Kaynak: NTV
'1 dakikada radyolojik tetkik okumak sağlık hizmetini kalitesizleştiriyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen 38. Ulusal Radyoloji Kongresi Antalya’da yapıldı. Kongre Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, bin 100 kişinin katıldığı kongrede özellikle gereksiz radyolojik tetkiklere vurgu yapıldığını belirtti. 
Çevikol, çok sayıda tetkik yapılmasının her zaman doğru olmayacağı gibi, uygunsuz tetkik seçiminin hastalıkların tanısında gecikmeye yol açabileceğini, yanı sıra ekonomik kaynakların kötüye kullanılması ve radyologların iş yükünde artışa yol açtığını söyledi. 

"MR TETKİKİ SAYISINDA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ, BU BİR BAŞARI DEĞİL" 

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Türkiye’nin MR tetkiki sayısında dünya birincisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"Bu söylemin alana uzak kişiler tarafından yanlış anlaşıldığını da yeni fark ettim. Bu şekilde bahsedildiğinde bir başarı gibi anlaşılıyor. Bu bir başarı hikayesi değil, tetkik yorumlama sürecinde kaliteden taviz verilerek bir sayı artışının sağlanmasıdır. Bunun sonucun da verilen sağlık hizmetinin kalitesi olumsuz etkileniyor. Bu süreç sadece olağanüstü dönemler için geçerli olabilir. Normal bir dönemde bu durum, teknisyenlerimiz ve radyologlarımız için sürdürülebilir değildir. Acilen planlama yapılmalı ve tedbirler alınmalıdır." 

Bu konunda iki çözüm önerisi sunan Kaya, "Bunlardan birincisi tetkiklerin uygunluğudur. Bu başlık genel bir tanımla, bilişim olanaklarının tetkiklerin uygunluğu için denetleyici olarak kullanılmasıyla ilgilidir ve bu alanda son yıllarda dünya çapında önemli gelişmeler olduğu görülmektedir. İkinci çözümleyici olabilecek başlık ise halkımızın bilgilendirilmesidir. Bu konuda derneğimizin çalışmaları devam etmektedir" dedi. 

“FAZLA MR RİSK GETİRİYOR”  

Fazla MR çekilmesinin büyük risk taşıdığının altını çizen Prof. Kaya, "Nüfus başına düşen MR aygıtı sayısı OECD ülkeleri ortalamalarının altında. Yanı sıra nüfusa oranla radyolog sayımız da oldukça az. Tüm bunlara rağmen yapılan MR tetkiki sayısında dünya birincisiyiz. Bu ne anlama geliyor. Amansız bir tetkik yoğunluğu. Bununla baş edebilmek zorunda kalıyoruz” dedi. 

"1-2 DAKİKADA TETKİK OKUMA MODUNDAN ÇIKMALIYIZ" 

Radyolojinin tıbbın gören gözü gibi olduğunu söyleyen Dernek Başkanı, "Bu göz gerçekten iyi çalışmadığı zaman tıbbı da duraksatabilir. Biz bugün yoğunluk nedeniyle 1 veya 2 dakikada tetkik okumak zorunda kalıyoruz. 1 dakikada tetkik modundan çıkıp fabrika ayarlarına dönmeliyiz. Tetkiklerin standardını yazılı olarak ortaya koymalıyız. Hastalarımız mevcut sistemden memnun. Belki sınırda ama memnunlar. Biz mutfak tarafındayız ve sıkıntının farkındayız" açıklamasını yaptı. 

Bu sistemin meslektaşlarını hata yapmaya ittiğini işaret eden ve gereksiz tetkikin hekimleri değil daha çok hastaları olumsuz etkilediğini belirten Kaya, Türkiye’deki radyolog sayısının 4 bin olduğunu, bu rakamın en az 3 kat artması gerektiğini söyledi. 


 

radyoloji
tetkik
mr
Yorum (3)
Adnan Özpek
Ne diyelim ki, deveye sormuşlar boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş...
24
Cevapla
Sgk doktora güvenmediğinden doktorlar herşeyi radyoloji ile belgelemek zorunda kalıyor, bu da tetkik sayısını çok arttırıyor. Radyologlarda bu yükün altında eziliyor.Özetle durum budur…..
36
Cevapla
m. murat
Sağlıktaki sorunların neredeyse tamamının temelinde AŞIRI NÜFUS yatmakta. Buna yönelik önlem alacağına siyasi irade, tem tersini yapıp "en az 3 çocuk" söylemiyle birlikte, adeta yangına benzin dökerek ülkeye 4 milyon mülteci soktu. Ayrıca yol geçen hanına dönen sınırlarımızdan geçen onbinlerce afgan, pakistanlı olayın tuzu biberi. Amaç Türkleri azınlığa düşürmek mi,? Böyle bir sinsi plan varsa bunun ceremesini en çok çeken sağlıkçılar.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir