Medimagazin logo

Ameliyatta yanlış kan iddiasıyla görülen Mahkemede doktorlar kendini savundu

Antalya'da özel bir hastanede ameliyat edilen 2,5 aylık İzzet Emre Tuncer'in yanlış kan verilmesi sonucu öldüğü iddiası üzerine açılan tazminat davasının görülmesine devam edildi.
Ameliyatta yanlış kan iddiasıyla görülen Mahkemede doktorlar kendini savundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya 3. Tüketici Mahkemesindeki duruşmaya, İzzet bebeğin annesi Derya ve babası Mehmet Tuncer, aile avukatı Fırat Kılıç ve davalı özel hastanenin avukatı Özgür Taşçı katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen doktor V.U., hastanede çocuk hematoloji uzmanı olarak çalıştığını, davacıların bebeğine kan verildiği zaman kendisinin de görüşünün alındığını söyledi.

Bebeğin kan grubunun "A Rh pozitif" olduğunu belirten Dr.VU, "Dışarıdan birkaç kişiden bu gruptan kan temin edildi. Ancak özellikle bebeklerde reaksiyon oluştuğunu bildiğimizden test yapıldı. Çocuk bütün bu kan gruplarına reaksiyon verdiği için A pozitif kanı vermedik. Evrensel verici olan 0 negatif kan grubundan test yaptık, bu uyumlu çıkınca bunu çocuğa verdik." dedi.

Dr.VU, çocuğa A pozitif ya da AB pozitif plazma verdiklerini, plazmanın kan olmadığını, bundan dolayı davacıların kafalarının karışmış olabileceğini savundu. Plazmanın içinde kan olmadığı için buna reaksiyon olmayacağını savunan V.U., bebeğin başka bir şeye reaksiyon göstermiş olabileceğini ileri sürdü.

Tanık olarak dinlenen kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. İT ise bebeğin 10 günlükken yoğun solunum yetersizliği nedeniyle hastaneye sevk edildiğini kaydetti. Bebeğin yoğun bakımda tedavisine devam edildiğini anlatan Dr. İT , kontrollerde aort damarının yeterince genişlemediği, kan akışının sağlanamadığı ve kan geçişini sağlayan bir kanalın tek taraflı açık olduğunu iddia etti.

Dr. İT , bebeğe tedavi amaçlı operasyonlar yaptıklarını dile getirerek, "Bu ameliyatta da başka bir yerden damar alıp yama yaparak bu damarı genişletmeye çalıştık ve istediğimizi gerçekleştirdik. Ancak bebekte yeterli kan akışı sağlanmadı. Bundan dolayı bebeği İstanbul Kartal Koşuyolu Hastanesine sevk ettik." diye konuştu.

Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklama yapan anne Derya Tuncer, mahkemede tanık olarak dinlenen doktorlarla hiç tanışmadığını iddia etti.

Bebeğiyle ilgilenen doktorların duruşmaya katılmadığını öne süren Tuncer, hakkında şikayetçi oldukları doktorların davaya gelmesini istediklerini söyledi.

Antalya'da dünyaya geldikten kısa süre sonra solunum yetmezliği çekmeye başlayan İzzet Emre Tuncer, geçirdiği operasyonun ardından 12 Ocak 2015'te hayatını kaybetmişti. Ameliyatta yanlış kan verildiğini öne süren aile, hastane ve doktorlar hakkında tazminat davası açmıştı.

malpraktis
dava
yanlış kan
antalya
Yorum (2)
Ayt12
Cahilliğimi bağışlayın, ama evrensel donör O NEGATİF grubu değil miydi ?
2
Cevapla
bethune
sayın Ayt12, haberde net olmayan ifadeler var. eritrosit süspansiyonundan bahsedersek, evet O negatif evrensel verici fakat, taze donmuş plazmada evrensel verici AB grubudur. Dolayısıyla cross yapılamayacak kadar acil durumda ES olarak 0 negatif, plazma olarak AB grubu plazma verilir.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir