Medimagazin logo

Aortu yırtılan hasta Türkiye’de nadir uygulanan yöntemle hayata tutundu

Rize’de geçirdiği trafik kazası nedeni ile aortu yaralanan hasta, biplan anjiografi cihazı kullanılarak sağ kasık arter yolundan stent greft yerleştirilmesi sonrası hayata döndü. 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aortu yırtılan hasta Türkiye’de nadir uygulanan yöntemle hayata tutundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Rize’de, geçirdiği trafik kazası sonucu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine getirilen 32 yaşındaki Gökay Kalender, doktorların Türkiye’de nadir uygulanan müdahalesi ile hayata tutundu.

Göğüs cerrahisi ekibince iç kanaması durdurulan ve solunum makinesine bağlanan hastaya yapılan muayene sonrası ‘’Travmaya bağlı olarak aort yaralanması (torasik aort)’’ tanısı konuldu. 

Hayati tehlikesi bulunan hastanın yaralanan aort kısmı içine, Türkiye’de nadir uygulanan bir yöntem ile,  bi-plan anjiografi cihazı kullanılarak sağ kasık arter yolundan stent greft yerleştirildi. Ameliyat sonrası yoğun bakım servisine alınan hasta, kalp ve damar cerrahisi, anestezi ve reanimasyon, göğüs cerrahisi, radyoloji ve nöroloji bölümlerinin iş birliği ile sağlığına kavuştu. 

‘’Aort yaralanması olan hastaların yüzde 85’i olay yerinde hayatını kaybediyor’’

Operasyonu gerçekleştiren hekimlerden Yrd.Doç.Dr. Gökhan İlhan,  ‘’Trafik kazalarından sonra en sık ölüm nedenlerinden biri göğüs travması sonrası görülen aort yaralanmalarıdır.  Aort yaralanması ve patlaması olan hastaların yüzde 80-85’i olay yerinde kaybedilirken, ancak yüzde 15-20’si hastaneye canlı olarak ulaşabilir. Ulaşanlarında yüzde 50’den fazlasının ilk 24 saatte kaybedildiği tahmin edilmektedir.’’ açıklamasında bulundu.

‘Endovasküler stent greft’ ölüm oranlarını düşürüyor

Travmaya bağlı aort yaralanmalarında erken tanı ve cerrahi müdahalenin önemine dikkat çeken İlhan, ‘’Travmatik aort yaralanmalarının tedavisinde hem geleneksel açık cerrahi hem de son dönemde endovaskuler stent greft yerleştirme yöntemleri denen kapalı yöntemler uygulanmaktadır. Açık ameliyat tekniklerinde ölüm, felç ve böbrek yetmezliği gibi istenmeyen klinik durumlar yüksek oranda görülür. Bu nedenler ile hibrit ameliyathane koşullarında hızlı müdahale ile yapılabilen endovasküler stent greft uygulaması hem yaygınlaşmakta hem de bu hastalar için düşük ölüm ve istenmeyen klinik durum oranları ile birlikte hayat kurtarıcı olabilmektedir” dedi.

Hastanın, endovasküler stent greft uygulaması sonrası 2 ameliyat daha geçirdiği bilgisini veren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi, Göğüs Cerrahisi Uzmanı  Prof. Dr. Hasan Türüt, “Oktay geldiği günden beri takip ettiğimiz bir hastamız. Göğüs cerrahisi ekibi olarak ona oldukça zor bir ameliyat uyguladık. Geçirdiği aort yaralanması tamiri ameliyatının üstüne bu zor girişimi de atlattı. Bu dönem sonrası ona üçüncü ameliyatı da uyguladık. Biz hekimlerin en büyük mutluluğu hastalarımızın ağrısının dinmiş olduğunu görmek ve sağ salim onları taburcu ederken ağızlarından Allah razı olsun hocam lafzını duymaktır. Bizi bu mesleğe motive eden en önemli şey de budur. Ben bu vesileyle Oktay’ın bu badireyi atlatmasında emek veren tüm fedakar hekim, hemşire ve yardımcı personeli kardeşlerime teşekkür ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.

aort yırtılması
stent greft
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir