Medimagazin logo

Araştırma: Aşırı uyku ve 90 dakikalık şekerleme inme riskini önemli derecede artırıyor

İnme, dünya genelinde önde gelen ölüm ve sakatlık nedenlerinden biri. Yeni araştırmalar, aşırı uykunun bu kardiyovasküler problemin riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Aşırı uyku ve 90 dakikalık şekerleme inme riskini önemli derecede artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Dünya genelinde 15 milyon kişi her yıl felç geçiriyor. Feç geçirenlerin yaklaşık 6 milyonu hayatını kaybederken 5 milyonu engelli yaşamaya devam ediyor.

Genel risk faktörlerine ek olarak yakın zamanlarda, araştırmacılar uyku süresini başka bir potansiyel risk faktörü olarak keşfetmeye başladı. 

Nöroloji dergisinde yer alan bir çalışma, gündüz uykuları, aşırı uyku ve inme riski arasında bir ilişki buldu.

31 bin 750 kişinin katıldığı araştırmada katılımcılar uyku düzenleri ve uyku alışkanlıkları hakkındaki soruları yanıtladılar ve araştırmacılar grubu ortalama 6 yıl boyunca klinik olarak takip ettiler.

Ekip, katılımcıların yüzde 8'inin 90 dakikadan uzun süren gündüz kestirme alışkanlığı içinde olduğunu ve yüzde 24'ünün her gece  9 saatten fazla uyuduğunu bildirdi.

Araştırmacılar 9 saatten daha fazla uyuyan ve günde 90 dakikadan fazla gündüz şekerlemesi yapanlarda inme geçirme ihtimalinin yüzde 85 oranında arttığını tespit etti.

Ayrıca uyku kalitesinin de inme riskiyle ilişkili olduğu ve uyku kalitesinin düşük olduğunu kişilerin inme geçirme riskinin yüzde 29 daha fazla olduğu bildirildi.
 

inme
uyku
şekerleme
inme riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir