Medimagazin logo

Arkadaşlık ömrü yüzde 11 uzatıyor

İngiltere’de makak maymunları üzerinde yapılan araştırmalara göre; yakın arkadaşlıklar ömre ömür katıyor. Sık sık görüşen ve temas kuran dostların ömrü yüzde 11 artıyor. Yakın dostların ölümleri de birbirini izliyor.
Arkadaşlık ömrü yüzde 11 uzatıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiltere'de makak maymunları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, maymunlar hayatlarını arkadaşlarından yardım alarak sürdürüyor. Hatta, 'sonsuza dek en iyi arkadaşa sahip' maymunlar hayatta kalma şansının en yüksek olanı.

Exeter Üniversitesi'nden bilim adamları Porto Riko yakınlarındaki bir adada dişi makak maymunlarının belirli bir yılda ölme olasılıklarının yüzde 11 daha az olduğunu tespit ettiler. Bilim insanları, yedi yıl boyunca 319 yetişkin dişi maymunda, birbirlerinin kürkünü temizlemek de dahil olmak üzere bir dizi sosyal bağlantı gözlemledi. Araştırmacılar, birçok arkadaşa sahip maymunların hayatta kalma şansının daha yüksek olduğunu belirlediler.

Exeter Üniversitesi öğretim üyesi ve araştırma görevlisi Dr Lauren Brent, yaptığı açıklamada,' Birçok sosyal bağlantıya sahip olmak, makakların geniş ölçüde tolere edildiği anlamına gelebilir. Örneğin yemeklerden kalmak gibi. Ancak, yakın arkadaşlara sahip olmak basitçe hoş görülmekten daha önemli faydalar sağlar' dedi.

Araştırmacılar, güçlü bağlara sahip olan makakların, fit kalma gibi bir şanslarının da olduğunu belirtti. Araştırma ekibi, makakların yıllarca yaşadığı 'Maymun Adası' olarak bilinen Porto Riko'nun Cayo Santiago adasında dişi makak maymunlarının sosyal yaşamlarını inceleyerek bu kanıya vardı.

Çalışmada farklı “sosyal bağlantı” ölçüsü gözlendi. Makak gözlemlerinden toplanan yedi yıllık veri setleri, daha geniş bir gruba bağlanan ve kendileri arasında yüksek oranda tımar yapan dişilerin hayatta kalma yararı sağlamadığını ortaya koydu.

Çalışmanın önde gelen yazarlarından, Exeter'in Hayvan Davranışı Araştırma Merkezi'nden Dr Sam Ellis, 'Sosyal bağların neden makakların hayatta kalmasına yardımcı olduğunu kesin olarak söyleyemiyoruz. İnsanlar dahil olmak üzere birçok tür, çevrelerindeki zorluklarla başa çıkmak için sosyal etkileşimleri kullanıyor ve gittikçe artan sayıda çalışma, iyi bağlantıya sahip bireylerin izole olanlardan daha sağlıklı ve daha güvenli olduğunu gösteriyor' dedi.

posta.com.tr

sosyal tıp
arkadaşlık
uzun ömür
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir