Medimagazin logo

Bir doktorun kaleminden tıbbın içler acısı hali

Dr.Murat Kınıkoğlu'nun yazısı....
Kaynak: http://www.doktormurat.net/
Bir doktorun kaleminden tıbbın içler acısı hali
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bugün beni hayretler içinde bırakan bir olaya şahit oldum. Anadolu’da bir şehrimizde yaşayan hastamız göğsüne gelen hafif bir sıkıntı nedeniyle kardiyoloğa gidiyor. Doktor, bir iki test yaptıktan sonra kalp damarlarında darlık ihtimalinden bahsederek koroner anjiyografi yapılmasını öneriyor. Hastanede kasıktan koroner anjiyografi yapılıyor ve 5 damarda ciddi darlık tespit ediliyor. Hastaya acil by-pass öneriliyor.

Buraya kadar anlattıklarımda yadırganacak bir şey yok. Ülkemizde her gün yüzlerce hastaya koroner anjiyografi yapılıyor ve maalesef diyet ve ilaç tedavisi ile damarların açılabileceğinden hiç bahsedilmeden herkese by-pass veya stent öneriliyor. Bundan sonrası çok enteresan, hasta ciddi bir şikayeti olmadığı için doktora inanmıyor ve başka bir kardiyoloğa gidiyor. Doktor hastayı dinliyor ve madem inanmıyorsun bir de ben sana anjiyo yapayım diyor. Hasta ikinci kez anjiyografiye giriyor ve doğal olarak sonuç aynı çıkıyor: 5 damarda ciddi darlıklar ve tıkanıklıklar… Bu doktor da hastaya by-pass öneriyor.

Hasta üçüncü bir doktorun daha fikrini almak istiyor. Buna inanamayacaksınız ama üçüncü kez gören kardiyolog “bunlar kasıktan yapmışlar ben de sana koldan bir anjiyografi yapayım” diyor ve hastayı tekrar anjiyografiye alıyor. Böylece hastaya bir ay içinde –hepsi aynı sonucu veren - üç koroner anjiyografi yapılmış oluyor. İçimden “Pes yani, bu kadar olur” dedim. (Siz başka bir şey diyebilirsiniz :) ) 


DERS ÇIKARALIM:
1-Tüccarlara dikkat!
2-Koroner anjiyografi doğruluk oranı % 95 in üzerinde hassas bir tetkiktir dolayısıyla iyi bir merkezde yapılması kaydıyla anjiyografi sonucuna inanmamak gibi bir şey olmaz. Birinin % 80 dediği darlığa öbürü % 70 diyebilir ancak operasyon kararını etkileyecek kadar ciddi fark olmaz.  
3-Koroner anjiyografi ölüm riski çok düşük olmakla birlikte hiç komplikasyonu olmayan basit bir işlem değildir. Kateterin girdiği yerde kanama, damar yırtılması, enfeksiyon ortaya çıkabilir, bunun yanında hasta YÜKSEK DOZDA ŞUAYA MARUZ KALIR. Her koroner anjiyografi tetkiki gelecekteki kanser gelişme riskini % 2-3 artırır.

tıp
meslek
anjiyoğrafi
etik
Yorum (21)
aydin sinal
buradan cikarilacak DERS sizin yazdiginiz 3 madden ayri ve esas olan:acaba hastalar doktorlara nicin artik INANMIYORLAR ?? ben bu soruyu sorular ile cevaplayayim: -saglik hizmetlerinin yaygin olmasi hastalari saglik gezi turizminemi yönelti? -hastalara hastaliklarini anlatmada acaba doktorlarin konusma özürümü var? -hastalar kendilerini doktorlarin gözünde müsteri olarakmi görüyor,düsünüyorlar? -performans sistemi ve özel hast.lerin cogalmasi hekimlerin tetkik ve tedavi acligini istahlayan bir durumami geldiki,hasta kurda kusa yem olmayayim diyor? yukarda anlatilan olay Almanyada olsa saglik kasasi ilk angio bedelini öder ikinci ve ücüncüyü ödemez.ya hasta kendi cebinden öder.yada Doktor ölmüs babasinin hayrina!! yapardi..mi? gerisini diger yorumlarda görelim.
1
Cevapla
yusufyakupoglu
Bu yazıların sahibi olan arkadas kardiyoloji uzmanı olamaz ama kardiyoloji uzmanı görülüyor. Hastaya ilk koroner anjıografide ana dallarda darlık tesbit edildiyse (LAD, LIMA proksımal) semptomdan bagımsız olarak revaskularızasyon gereklidir. İlk doktor CABG önermiş hasta stent istediğinden 2. doktora başvurmuş, ikinci doktor hastanın tercihini de dikkate alıp stent denemek için 2. koroner anjiografiyi yapmış olabilir. 3. anjiografinin endikasyonu olarak onlar femoral yapmış ben de radial yapayım gibi bir nedeni hiçbir kardiyolog söylemez, asıl önemli olan bu nedene hiçbir kardiyolog da inanmaz ama Murat Kınıkoglu gibi beyler istisna. Bütün çalışmalar proksimal damarlarda semptomdan bağımsız revaskülarizasyon önerirken maalesef Murat Bey gibi doktorlar " diyet ve ilaç tedavisi ile damarların açılabileceğinden" bahsederek hastaların ani kardiyak ölüm ile kaydedilmesine yol açıyorlar. Medimagazin gibi doktorların takip ettiği bir sitede ciddi bir editoryal değerlendirmeye tabi tutmadan bu yazıyı yayınlıyor...Bu ortamda Allah hepimizin yardımcısı olsun.
27
Cevapla
fırat
iyi de kardeşim hırsızın hiç mi suçu yok? Doktor söylüyor ama hasta inanmıyor. Sen deli gibi çalış, sınavlarda en yüksek pulanları al, dinlenmeden deli gibi o nöbet senin bu nöbet benim, deli gibi hastaların sağlığı için çalış, Sonuç; "ben bu doktora inanmıyorum acaba doğru mu söylüyor, ya yalan söylüyor ve beni kandırıyorsa" de. Yapacaksın, tekrar tekrar anjiyosunu yapacaksın ki, ta ki bıkana ve inana kadar. Olacağı bu, ne bekliyorsunki koçum...
6
Cevapla
hakkı
Yazının başlığından işin sonunda yine doktorlara giydirileceğini anlıyor doktor insanı. Üç doktor hastaya endikasyonu olan girişimi fazlasıyla yapmış, dördüncüsü de (hani bana hani bana demiş- şaka şaka) onlara giydirmiş. :) Kusura bakma Murat hocam ama daldan dala gezen günümüz hastasının hiç mi suçu yok. Bir de "tüccarlar dikkat"cümlesi sizin sitenize girince daha bi anlamlı oluyor.
5
Cevapla
dooktor
sadece kardiyoloji mi. FTR deki nörolojik hasta furyasına ne demeli. Hasta lar, magazin ve sağlık bakanlığı sistemi yönetiyor. A hastası Anakarada yatarken Trabzona Boluya sıraya giriyor. Oradan çıkıp ertesi gün diğer hastaneye yatıyor. O hastaneden çıkıp diğerine... Sonuç: 1 kendi elimizle doktorluğu sekreterliğe dönüştürüyoruz 2 o hastanın tedavi ihtiyacı varsa niye taburcu edip yüzlerce ilerdeki hastaneye yatışını sağlıyoruz. Bunu SB veyea SGK bilmiyormu... BİLİYOR. fakat bakın biz kimlere hizmet veriyoruz ego su nedeniyle ses çıkarılmıyor. Çıkartamazlarda sonuçta siyasi kurumlar. Ya doktorlar olarak bizler birer hastane yönetimlerinin sekreteri birer tüccar. dahası... nereden tutsak sağlık sistemi elimizde kalıyor. giderek hep beraber beraberce değersizleştirdiğimiz mesleğimiz....
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir