Medimagazin logo

Cizre'de ambulans iddiasına Sağlık Bakanından İHA delili

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Cizre'de bir bodrum katında bulunduğu öne sürülen yaralılara ambulans gönderilmediği iddiaları üzerine, "Bu süreçte tüm güvenlik ve sağlık önlemleri alınmış, yaralıların tahliye olamaması için hiçbir gerçekçi neden bırakılmamıştır. Var olduğu iddia edilen yaralıların tahliyesinin yapılması için devlet olarak elden gelen tüm çaba şeffaf ve etkin bir şekilde gösterilmiştir" ifadesini kullandı.
Cizre'de ambulans iddiasına Sağlık Bakanından İHA delili
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Müezzinoğlu, Cizre'de bir bodrum katında bulunduğu öne sürülen yaralılara ambulans gönderilmediği iddialarına ilişkin milletvekillerine bir bilgi notu gönderdi.

Kendisini İslam Balıkesir olarak tanıtan şahsın, Şırnak 112 Komuta Kontrol Merkezini, 30 Ocak Cumartesi, sabah saat 07.21'de yaralıların olduğu iddia edilen bodrum katından aradığını belirtilen Müezzinoğlu, bu şahsın ifadesinde "Bostancı Sokak No:23 adresinin bodrum katında 16 yaralının bulunduğunu, bunlardan 7'sinin ağır olduğunu, toplam 6 cesedin yer aldığını, bunun yanında 9 kişinin de sağlam ve sağlıklı olduğunu bildirdiğini" ifade etti.

Müezzinoğlu, ilk görüşme sonrasında aynı kişiyle 07.34, 07.42, 07.43, 08.05, 09.08 saatlerinde toplam 6 görüşme yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu görüşmeler üzerine bakanlığımızda kriz masası oluşturulmuş ve Sayın Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun oluruyla Cizre Kaymakamımız Ahmet Adanur ile telefon bağlantısı kurulmuş, bakanlığımız kriz sorumlusu Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Acil Sağlık Hizmetleri Genel müdürü Doç. Dr. Hikmet Selçuk Gedik tarafından yönetilen tüm süreç; konuşmaların 155 polis hattı, olay yeri görüntülerinin de İnsansız Hava Aracı ile kayıt altına alınarak yürütülmüştür.

Bu süreçte herhangi bir HDP milletvekili bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarını aramadan sürecin daha sağlıklı, daha şeffaf yürütülmesi adına tarafımızdan İdris Baluken ile irtibat kurulmuştur. Bu görüşmeler sırasında İdris Baluken dışında aynı telefondan görüşmelere Osman Baydemir, Meral Danış Beştaş isimli HDP milletvekilleri dahil olmuştur. Görüşmelerin yaklaşık 2 saatlik kısmında telefon hiç kapatılmamış, tamamen konferans görüşme şeklinde yürütülmüştür. Görüşmeler sırasında olduğu beyan edilen yaralıların toplu tahliyesine karar verilmiş, bölgeye 10 ambulansın 30 sağlık personelinin intikali sağlanmıştır. Yine şeffaflık açısından 1 adet Şırnak Belediyesi, 1 adet Cizre Belediyesine ait hasta nakil aracı ve SES Sendikasına üye 3 sağlık personelinin gönüllülük esası güdülerek sürece dahil edilmiştir. Kararlaştırıldığı gibi toplu çıkması beklenen yaralılar İdris Baluken tarafından, 'Siz yaralıları tahliye etmeye çalışırken, polis bodrum katına girip size yardım etmeye geldik diyerek yaralıların olduğu yeri bombalamıştır. Bombalamadan sonra yaralılar göçük altında kalıp şu an bulundukları yerden çıkması mümkün değil' denmiştir."

- "Yaralıların tahliye olmaması için gerçekçi neden bırakılmadı"

Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı Kriz Sorumlusu Osman Arıkan Nacar tarafından Baluken'e hitaben, "Şu anda tüm süreç İnsansız Hava Aracı ile kayıt altına alınmaktadır. Böyle bir şeyin olmadığını size ispatlarım. Bu söylediğiniz doğru değil" denilerek bilginin doğru olmadığını, bu nedenle yaralıların tahliye olamayacak iddiasının bertaraf edildiğini bildirdi.

Bilgi notunda, "Bu söylem HDP milletvekillerinin çabalarının sadece yaralı tahliyesi ile ilgili olup olmadığıyla alakalı endişe oluşturmuştur" görüşüne yer veren Müezzinoğlu, sabah 07.21'de başlayıp akşam 15.30'a kadar süren bu süreçte tüm güvenlik ve sağlık önlemlerinin alındığını, yaralıların tahliye olamaması için hiçbir gerçekçi nedenin bırakılmadığını belirtti.

-"Ambulansın ulaşımı, tuzaklanmış barikatlar nedeniyle mümkün olmadı"

Müezzinoğlu, ambulansların ulaşımının mayınlı tuzaklamalarla mümkün olmadığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Olay yerine 10 adet 112 ambulansı 30 kişilik sağlık ekibi, 1 adet Helikopter ambulans, 1 adet Uçak Ambulans görevlendirilmiştir. Cizre Devlet Hastanesi, Şırnak Devlet Hastanesi bölge illerin Devlet Hastaneleri ve Ankara’daki Merkez Hastaneler hazır hale getirilmiştir. Ayrıca 1 adet 112 ambulansımız ve bir adet Şırnak Belediyesine ait hasta nakil aracı iddia edilen adrese yaklaşık 150-200 metre mesafede Bostancı sokağın girişinde konuşlanmıştır. Bu ekiplerimiz Yaralıların çıkması için yaklaşık 6 saat beklemişlerdir. Tarif edilen bodrum katın önüne ambulansın erişimi 3 adet mayın ile tuzaklanmış barikatlar nedeniyle mümkün olmamıştır. Bu durum HDP milletvekillerine ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

HDP milletvekilleri bodrum katında göçük olduğu iddiasıyla Cizre Belediyesinden 2 görevlinin olay yerine gidip tespit yapmalarını ve yardım etmelerini istemiştir. Cizre Belediyesinin görevlendirilen 2 görevliye ve onların yanında SES sendikası üyesi 2 sağlık personeline kendilerinin gönüllü olmasına istinaden tarif edilen adrese gitmelerine müsaade edilmiştir. Bu kişilere gidecekleri yolun güvenli olmadığına ilişkin bilgilendirme yapıldıktan sonra eve gidip gitmeyecekleri ile ilgili karar için yaklaşık 1 saat beklenmiştir. Kendi istekleri ile olay yerinin güvenli olmaması kaygısıyla gitmeme kararı vermeleri üzerine bu süreçten de vazgeçilmiştir. Bu izin verilmeden önce HDP milletvekilleri, Cizre Belediyesi personelleri yaralıları çıkarır söylemi gerçekçilikten uzaklaşmıştır. Bunun üzerine HDP milletvekilleri 3. talep olarak 5 yaralının annesinin iddia edilen adrese gönderilmesini istedi. Bu kişilerin profesyonel sağlık hizmeti veya kurtarma hizmeti vermesinin mümkün olmayacağı açık olduğundan müsaade edilmemiştir."

-"Devlet olarak elden gelen tüm çaba gösterildi"

Bu süreçte, var olduğu iddia edilen yaralıların tahliyesinin yapılması için devlet olarak elden gelen tüm çabanın şeffaf ve etkin bir şekilde gösterildiğine işaret eden Müezzinoğlu, "HDP Milletvekillerine ağır yaralılar gelemiyor ise hafif yaralılardan veya sağlam sağlıklı olanlardan birinin çıkmasını ve tahliye edilmesi önerilmiş. Fakat bununla ilgili bir gelişme olmamıştır. Yaralı olduğu iddia edilen yerde verilen bilgilerin doğru olduğundan emin olunmasa da 83 nolu kavşağa 7/24 Ambulans görevlendirilmesine devam edilerek operasyona son verilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, sokağa çıkma yasaklarının başladığı 14 Aralık 2015'ten itibaren Şırnak'ta 135 bin 171 hastanın muayene edildiğini, bin 856 hastanın ameliyat edildiğini, bin 26 diyaliz, bin 93 doğumun yapıldığın ve 8 bin 950 hastanın 112 ambulanslarıyla taşındığını belirtti.

Müezzinoğlu, Şırnak'ın Cizre ilçesinde de aynı tarihten itibaren 6 bin 433 hastanın muayene, 99 hastanın ameliyat edildiğini, 135 diyaliz ve 152 doğumun gerçekleştirildiğini, bin 320 hastanın 112 ambulanslarıyla taşındığını bildirdi.

Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan anlaşılacağı üzere Şırnak il genelinde ve Cizre özelinde sağlık hizmetlerinin sunumu etkin ve yerinde verilmiş olup sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşanmadığı ortadadır. Bu bilgiler ışığında tarafımıza atfedilen mesnetsiz iddiaları siz değerli vekillerimizin vicdanlarına havale ediyoruz."

saglik bakanligi
sağlık bakanı
mehmet müezzinoğlu
doc. dr. osman arikan nacar
idris baluken
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir