Medimagazin logo

Doktor Antalya'daki kongreden, hasta Adana'dan, ameliyat İstanbul'da!

Aort damarı genişlemesi teşhisi konulan Ali Can, Adana’dan hava ambulansla, doktor ise Antalya’daki kongreden uçakla İstanbul’a yetişti. Ölümle burun buruna gelen genç, 6 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu
Kaynak: SABAH - DİDEM SEYMEN
Doktor Antalya'daki kongreden, hasta Adana'dan, ameliyat İstanbul'da!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hatay'da yaşayan 18 yaşındaki Ali Can Köseçavuş, geçen hafta ders çalıştığı sırada aniden şiddetli göğüs ağrısı, bulantı ve kusma yaşayınca hastaneye gitti. Üşütme tanısı konan genç, ağrı kesici verilerek evine yollandı. Sabaha karşı ağrı şiddetlenince başka bir hastaneye götürülen Ali Can'ın tomografisi çekilince acı gerçek ortaya çıktı. Aort genişlemesi teşhisi konulan Ali Can'ın hemen ameliyat edilmesi gerekiyordu. Damarlarından sızabilecek bir damla kan, her an hayatını sonlandırabilirdi.

ALİ CAN SEFERBERLİĞİ
Aile önce Mersin'e, oradan da Adana'ya yönlendirildi. Ancak iki kentteki kalp cerrahları ameliyatı kabul etmedi. Vakit daralıyordu. Hayatı, dakikalara bağlı olan Ali Can tam ümidini kaybetmişken, bir doktor Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aort Cerrahi Merkezi Direktörü Doç. Dr. Altuğ Tunçer'i aradı. Tunçer ameliyatı kabul etti. Ancak Doç. Dr. Altuğ Tunçer, tam da bu konuda geliştirdikleri ameliyat tekniğinin sunumunu yapmak üzere Antalya'daki bir kongredeydi. Tunçer, ilk uçakla İstanbul'a döndü. Zamanla yarışan Ali Can için ise Sağlık Bakanlığı devreye girdi ve hava ambulansı ayarlandı.

ZAMANA KARŞI YARIŞ
Doç. Dr. Altuğ Tunçer'in talimatı üzerine tüm ekip Kartal'daki hastanede cumartesi günü toplandı. Filmleri aratmayan zamana karşı mücadele devam ediyordu. 19.00'da hava ambulansla Adana'dan hareket eden Ali Can, 20.30'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi. 112 Acil ambulansı havalimanında, ekipse hastanede onu bekliyordu. Saat 21.00'de ameliyat başladı. Doç. Dr. Altuğ Tunçer başkanlığındaki ekip pazar sabaha karşı saat 03.00'e kadar ameliyattaydı. 6 saat süren ameliyatın ardından iki gün yoğun bakımda kalan Ali Can normal bir odada gözetim altına alındı. Tek çocuklarının ölümle burun buruna gelmesinin üzüntüsünü yaşayan anne ve baba da biricik oğullarının iyileşmesinin tadını çıkarıyor.
 

OYA AYDOĞAN'IN HASTALIĞI
Doç. Dr. Altuğ Tunçer, kongreyi yarıda keserek filmleri aratmayacak şekilde ameliyata yetiştiğini şu sözlerle anlattı: "Bu hastalık, Oya Aydoğan'ın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Damarı yırtılmıştı. Geçen her dakika ölüm riski demekti. Damarın yırtılması demek kanın damarın dışına çıkması demektir ve bu durumda hayatını yitirebilirdi. Yaşaması tamamen şans. Özel bir teknikle ameliyatı yapıldı. Hem stent takıldı, hem de damarı değişti. Yırtık, hastanın beyin damarlarına kadar uzanıyordu. Yapay damar ve stent takıldı. İkisini aynı anda kullandık. Türkiye'de ve dünyada yeni uygulanan bir teknik. Bu tekniği, değişik bir teknikle birlikte biz geliştirdik."

zamana karsi yaris
doc. dr. altug tuncer
Yorum (5)
Mehmet ekinci
Adana da mersinde kalp damar hocaları ne iş yapıyorlar o zaman? 3. Basamak hastaneler ve üniversiteler neyle uğraşırlar? Ne hocasıdır bunlar? Prof ve doçent ise ne işe yarıyor bu hastaya faydanız olamıyorsa? 3. Basamak hastaneler ne amaçla var buralarda? Özellikle adana da kalp damar cerrahi hastanesi var sanırım adana numuneye bağlı hâla. Adana numune hastanesi ne işe yarıyor?
28
Cevapla
mehmet ali kösekli
Altug Tuncer arkadasımı kutluyorum. CTF 91 in göğsünü kabarttın. Başarıların daim olsun..
1
Cevapla
A
Bu hastanın ameliyat olduğu dönemde birçok kalp damar cerrahisi kliniği kongre nedeniyle kapalıymış, öyle anlaşılıyor,
3
Cevapla
mehmet can
İyice magazine döndü bu işler.. Ulan aorta stent greft yapmış 10 yıldır yapılıyo bu iş her yerdede yapılır hele çukurovada yapılmaması imkansız girşimsel radyolojide yapılır orda bu iş.. hatta dr. Mehmet inal var bu işleri yapan hadi onu geçtim başkent adana hastanesinde levent oguzkurt var oda yapar.. yani uçak ambulansla niye istanbula kadar o aradaki vakit kaybı göz önüne alınıp sevkedildi onu anlayamadım sadece
6
Cevapla
postenflamatuar
Her doktor acilde hasta karşılayamaz ve tedavi edemezse bir güzel örnek daha. 6 yıllık tıp fakültesinden sonra ve acil tecrübesi olmayan acil uzmanı dışındaki uzmanları acile koysanız bu haberdeki gibi durumlar vakayı adiyeden olur. Acil doktorları Aort diseksiyonunu atlamış, ÜSYE sanmış. Ne yapsın garibim. O nosyonu veren bir eğitim almamış. İşin kötüsü bu garabeti ve felaketi görüp düzeltmekten sorumlu sağlık yöneticileri malpraktisin alasını işleyip şu kadar milyon hasta muayene ettik diye gazetelere tv lere gerine gerine açıklama yaparlar. Bu hastamız diseksiyon nedeniyle hayatını kaybetseydi tek suçlu "doktorlar" ilan edilirdi. Bakanlık müşteşarları ve diğer yöneticiler kusuru olan doktor en ağır şekilde cezalandırılacak diye demeç üzerine demeç verirlerdi. Marjinal ideolojik kulvarlarda at koşturan TTB yönetimi bu tür acil rezaletini çözmek üzere gündemine almaya tenessül etmez. Uzmanlık dernekleri de kongrelerden boş vakit bulmaz. O nedenledir ki acilde görevlendirilen doktorlara tavisye ya görevlendirmeye gitmemeleri veya uzman değilse her hasta için ilgili uzmandan görüş alsın; uzman ise kendi uzmanlığı dışındaki her vakadan kons istesin. Yani tüm uzmanları 24 saat acilde "fiili" olarak veya defakto olarak tutsun. Sağlık bakanlığının görevini kendisi yapmaya kalkışsın. Olmadı işten atılmayı göze alıp görev yerine gitmesin. Görevden atılmak yerine hastaneyi yukarıda belirttiğim şekilde kilitlemeyi denese daha iyi olur.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir