Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki bu uygulamayı dünyaya tavsiye edecek

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'de geçen yıl hayata geçirilen ve başarılı sonuçlar alınan "Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı"nı, model olarak üyelerine tavsiye etme kararı aldı.
Kaynak: AA - SİBEL KURTOĞLU
Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki bu uygulamayı dünyaya tavsiye edecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Alınan bilgiye göre, geçen yıl kasım ayında yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle Aile ve Sosyal Politikalar, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, İçişleri, Gümrük ve Ticaret, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile ilgili diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla uyuşturucu ile mücadele politikalarına yön verecek "Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı" hazırlandı.

Plan kapsamında bir yıllık sürede emniyet güçlerince uyuşturucu satışıyla mücadele tedbirlerinin yanı sıra toplumsal farkındalık, talebin azaltılması, bağımlıların tedavileri ve rehabilitasyonu, sosyal uyum, tedavi merkezlerinin güçlendirilmesi gibi birçok başlıkta kararlı adımlar atıldı. "Narkotim" projesinden, danışma birimleri ve tedavi merkezlerine kadar gerçekleştirilen faaliyetlerle uyuşturucuyla mücadelede önemli yol katedildi.

Dünya Sağlık Örgütü, bir yılda başarılı sonuçlar alınan "Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı"nı, model olarak üyelerine tavsiye etmeyi kararlaştırdı.

- 28 ülkede irtibat bürosu kurulacak

Türkiye'de plan doğrultusunda, uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerini etkin şekilde yürüten Emniyet Genel Müdürlüğü'nde (EGM), yeni bir adımla Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kuruldu.

Ülke genelinde 81 ilde ve sorun yaşanan ilçelerde uyuşturucuyla mücadele birimlerinin kurulmasını hedefleyen EGM, ayrıca 28 ülkede irtibat bürosu kurmayı planlıyor.

Narkotik birimlerince yapılan operasyonlarda 41 bini aşkın olaya müdahale edildi. Operasyonlar sonucunda 66 bin şüpheli hakkında işlem yapılırken, 51 tondan fazla uyuşturucu madde bulundu.

Hatay'da geçen hafta düzenlenen Türkiye tarihinin en büyük captagon operasyonunda el konulan 11 milyon uyuşturucu tabletle toplam 26 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında öğrenci ve veliler başta olmak üzere yaklaşık 10 milyon kişi bilgilendirildi. Uyuşturucu tacirlerine verilen cezalar da ağırlaştırıldı.

- Sınırda uyuşturucuya geçit yok

Plan çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, sentetik uyuşturucularla ilgili posta ve kargo kontrollerinin yoğunlaştırılması için özel bir birim oluşturuldu.

Özellikle yurtdışından gönderilen madde miktarı, uyuşturucu tacirlerinin sıkı takibi ve izlenen yolların deşifre edilmesiyle olay sayısı yüzde 80 azaldı. Operasyonlarda Kasım 2015'e kadar bin 618 kilogram uyuşturucu madde geçirildi.

Bakanlığın Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) bugüne kadar 15 narkotik köpeğinin eğitimi tamamlandı ve dedektör köpeklerin sayısı 98'e ulaştı.

- Narkotimler göz açtırmadı

Bu kapsamda, 1 yıl önce kurulan ve 29 ilde okul çevrelerinde, gençlerin sosyal yaşam alanlarında, riskli bölge, mahalle ve sokaklarda uyuşturucu maddelerin satışının engellenmesi için görev yapan Narkotimler, sokak satıcılarına göz açtırmadı.

Yaklaşık 12 bin olaya müdahale eden Narkotim ekipleri, 24 ton uyuşturucu madde ile 13,5 milyon uyuşturucu tablet yakaladı ve 21 bini aşkın şüpheli hakkında işlem yaptı.

- Telefonla danışmanlık: ALO 191

Uyuşturucu ile mücadelede danışmanlık hizmeti vermek, bağımlılara ve bağımlı yakınlarına yol göstermek amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren ALO 191 Hattı devreye girdi. Ücretsiz hat, psikolog, sosyolog ve çocuk gelişim uzmanından oluşan 130 personelle hizmet veriyor.

ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı'na temmuz-ekim arasında 28 bin çağrı geldi. Bu çağrılardan yüzde 48'i tedavi amaçlı, yüzde 30'u genel bilgi alma, yüzde 8'i ise tedavi hakkında bilgi alma şeklinde gerçekleşti. ALO 191'i yüzde 75 oranında erkekler ararken, çağrıların yüzde 25'i ise kadınlardan geldi.

- Yatak kapasitesi yüzde 15 arttı

Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu ile mücadele kapsamında, bağımlıların tedavisi için bir yıl içinde 7'si yataklı , 2'si ayakta olmak üzere 9 tedavi merkezini hizmete açarken, yatak kapasitesini yüzde 15 artırdı.

Fiziki yatırımların yanı sıra personel eğitiminde de yeni adımlar atan Sağlık Bakanlığı, aralarında uzman hekim, sağlık personelinin yer aldığı 258 personele bağımlılıkla mücadele konusunda eğitim verdi.

- Ortak dil oluşturuldu

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından uyuşturucuya karşı etkin mücadele için ortak bir iletişim stratejisi ve yol haritası oluşturuldu.

Kamu kurumları arasında iş birliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirilirken, BYEGM tarafından bakanlıklar arası ortak bir dil oluşturulması konusunda çalışmalar yapılarak, bilgilendirme amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlandı.

- Rekor sayıda insana ulaşıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da destek verdiği projeyle çocuk ve gençlerde uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapıldı. Bakanlık, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 5 milyona yakın öğrenci, 3,5 milyon veli ve 450 bini aşkın öğretmene ulaştı.

- Uyuşturucuya ağır ceza

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında uyuşturucuya ilişkin cezalar da artırıldı. Buna göre, "kenevir ekimi" suçunun cezası 1 yıldan 7 yıla kadar hapisken 4 yıldan 12 yıla, "uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ihraç ve ithal" suçu için öngörülen 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası 20 yıldan 30 yıla, "uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti" suçunun cezası 5 yıldan 15 yıla kadar hapis iken 10 yıldan 20 yıla, "uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme" suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis iken 5 yıldan 10 yıla, "uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma" suçunun 1 yıldan 2 yıla kadar olan hapis cezası da 2 yıldan 5 yıla kadar hapse çıkarıldı.

Ayrıca her türlü uyuşturucu veya uyarıcı maddenin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlerdeki ticareti, cezada yeni bir artırım nedeni olarak düzenlendi.

bağımlılık
uyusturucu
uyusturucuyla mucadele
acil eylem plani
narkotim
dunya saglik orgutu
alo 191
saglik bakanligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir