Medimagazin logo

Dünyada da en sık görülen anemi türü demir eksikliği 

Prof. Dr. Oluş Api: ‘’Dünyada 1.8 Milyar kişinin demir eksikliği anemisinden etkilendiğini biliyoruz ama son yıllarda altı çizilen bir başka unsur var; demir eksikliği. Demir eksikliği anemisi gelişmeden önce demir depoları azalıyor ve insanların hayat kalitesini çok olumsuz etkiliyor’’
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Dünyada da en sık görülen anemi türü demir eksikliği 
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Demir eksikliğinden en çok çocuklar etkileniyor

 Antalya’da düzenlenen 15. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi ile birlikte yapılan 25. Avrupa Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Kongresi 17-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kongrede düzenlenen ‘’Gebelik ve Postpartum Dönemde Demir Eksikliği Anemisi’’ başlıklı oturum konuşmacılarından Yeditepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Prof.Dr.Oluş Api, ‘’Demir eksikliğinin prevelansına baktığımızda anemiden 3 kat daha fazla ve 3.6 milyar insan demir eksikliğinden etkileniyor. En fazla etkilenen grup çocuklar, sonra gebeler ve üçüncü olarak da  gebe olmayan üretken yaştaki kadınlar’’ bilgisini verdi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ)  verilerine göre tüm dünyada üreme çağındaki kadınların yüzde 30’unun anemi problemi yaşadığı bilgisini veren Api, ‘’Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin önemli sonuçları var. Birincisi fiziksel performans ve enerji düzeyini etkiliyor. Mental performans ve fonksiyonlar üzerinde çok yoğun bir etkisi var, immün sistem ve özellikle enzimatik aktiviteler üzerinde yavaşlatıcı etkisi nedeni ile yorgunluğa yol açıyor.’’ açıklamasında bulundu.

Demir eksikliği kişinin fonksiyonları etkiliyor

Demir eksikliği ile ilgili son dönemde  yapılan çalışmaların henüz anemi gelişmese bile kişinin fonksiyonlarını bozduğunu gösterdiğini belirten Api, ‘’Hayat kalitesi üzerinde yapılan çalışmalar, demir eksikliğinin anemi gelişmeden dahi yorgunluğa neden olduğunu bildiriyor. Fizik, mental ve canlılık skoru gibi bir takım skorların da demir eksikliği henüz anemiye dönüşmeden oluşabildiği gösterilmiş. ‘’ ifadelerini kullandı.

Gebelikte anemi bebeği olumsuz etkiliyor

Gebelerde hemoglobin seviyesinin bebeği etkilediğine dikkat çeken Api, demir eksikliğinin erken doğum, demir depoları azalmış yeni doğan ile yenidoğan bebeklerin mental ve motor gelişimi üzerine olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı.

‘’Sezaryen kansızlık riskini artırıyor’’

Dünyada sezaryen oranları artarken, bu oran sadece Afrika’da artmıyor. Bunun nedeni ise sezaryenin gelir seviyesi ile alakalı olması. Türkiye’de sezaryen oran ise 47,5 oranı ile  dünya geneli ile benzerlik gösteriyor.

Sezaryen oranının artmasının kansızlık riskini artırdığını söyleyen Api,‘’Sezaryen doğumlarda normal vajinal doğumlara göre daha yüksek kan kaybı söz konusu. Bizim klinik olarak kan kaybını normalden daha az tahmin ettiğimizi biliyoruz. Biz hasta 500 cc kanadı derken, yapılmış birçok çalışma aslında hastanın 750- 1000 cc kanayabileceğini söylüyor. Dolayısıyla bizim hastalarımızı gebelikte ve lohusalık döneminde anemi riskine karşı iyi takip etmemiz gerekiyor.’’ dedi.

‘’Kan nakli aslında bir organ nakli’’

Kan değerleri çok düşen annelerde transfüzyon(kan nakli) ihtiyacı olduğunu ve bu durumun organ naklinden farkı olmadığını ifade eden Api, ‘’Dünya kılavuzlarına baktığımızda; gebelikte genelde oral demir öneriliyor. Oral demirin avantajı nedir? Daha ucuz olması, daha kolay ulaşılabilmesi, invaziv bir yöntem kullanılmadan, bir damar yolu açılmadan uygulanılması fakat bazı dezavantajları var;  gastrointestinal sorunlara neden oluyor. İntravenöz (IV) Demir ise oral demire göre daha hızlı etki eden bir yöntem. Hemoglobin değerinin 9’un altında olduğu, hızlı tedavi edilmesi gereken durumlarda tüm kılavuzlar IV Demiri öneriyor.’’ifadelerini kullandı.

 
 

anemi
demir eksikliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir