Medimagazin logo

En çok mavi kod 'dâhiliye'de

Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamasında ventilasyon ve oksijenizasyondaki gecikmenin sağkalımı azalttığı biliniyor. Hastanede ani olarak kötüleşen veya kardiyopulmoner arrest olan hastayı ilk gören sağlık personelinin kardiyopulmoner resüsitasyon konusundaki bilgi ve beceri düzeyi, gerekli müdahaleyi hızlı ve doğru yapabilmeyi sağlayan en önemli gösterge olarak görülüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
En çok mavi kod 'dâhiliye'de
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Genel durumu bozulan hastanın erken belirlenmesi ve kardiyak arrestin önlenmesi yaşam zincirinin ilk halkası.  

Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinden Dr. Osman Esen ve arkadaşlarının, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi’nde yayımlanan “Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Mavi Kod Uygulaması ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmasına göre, hastanede ani olarak kötüleşen hastaya doğru ve hızlı müdahale yapılması için mavi kod ekibinin eğitimi ve becerisi en önemli etken.

Dört aylık çalışma süresince geriye dönük olarak incelenen kayıtlarda toplam 237 mavi kod çağrısının yapıldığı saptanan çalışmada; hastaların yaş, cinsiyet, yer, tarih, saat, mavi kod ekibinin olay yerine ulaşma süresi, hastaya yapılan uygulama, kardiyopulmoner resüsitasyon [cardiopulmonary resuscitation (CPR)] yapılma durumu, süresi, sonucu ve CPR’de kullanılan ilaçlar incelendi.

Yapılan incelemelere göre en çok mavi kod dâhiliye kliniğinden verilirken, psikiyatri, plastik ve rekonstrüktif cerrahi ve dermatoloji kliniklerinden ise hiç mavi kod verilmediği gözlemlendi.  Mavi kod verilen diğer kliniklerde ikinci sırada göğüs hastalıkları kliniği yer alırken, üçüncü sırada enfeksiyon hastalıkları kliniği yer alıyor.

Olay yerine ulaşma süresi ortalama 3,45 dakika

Çalışmaya göre, mavi kod verildiğinde mavi kod ekibinin olay yerine ulaşma süresi ortalama 3,45 dakika. Hastaya bir dakikadan daha kısa sürede müdahale edilebildiği gibi, en uzun süre 15 dakika. Ekibin olay yerine ulaşma süresi ne kadar kısa sürede olursa, CPR’ye yanıt alınması da o kadar artış gösteriyor.

Dr. Osman Esen’e göre, “Kardiyopulmoner arrestlerin erken tanınması, CPR’nin hızlı ve doğru olarak uygulanması gerekli. Akut olarak kötüleşen hastayla ilk karşılaşan sağlık personelinin hızlı ve doğru müdahaleyi yapabilmesini sağlayacak tedbirler artırılmalı.”

 

araştırma
mavi kod
dahiliye
mavi kod uygulamasi
cpr
Yorum (3)
Dr
Dahiliye 24.2
0
Cevapla
ZEKİ TOPRAK
HABER EN ÇOK MAVİ KOD DAHİLİYEDE DİYE VERİLMİŞ. AMA GRAFİKTE İKİNCİ SIRADAKİ GÖĞÜS HASTALIKLARININ ORANI DAHA YÜKSEK DAHİLİYE 24,2 İKEN GÖĞÜS HASTALIKLARI 25,8
0
Cevapla
Dr
Grafik hangi programla yapıldıysa yanlış gösteriyor. Grafikte göğüs en fazla görünüyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir