Medimagazin logo

Fatih Altaylı: Baykal’a hatalı tedavi mi uygulandı?

Habertürk gazetesinden Fatih Altaylı'nın yazısı...
Fatih Altaylı: Baykal’a hatalı tedavi mi uygulandı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ÖNCEKİ akşam Türkiye’nin önde gelen kalp ve damar cerrahlarından biri aradı.

Yıllar önce Onkoloji Enstitüsü Başkanı Erkan Topuz’dan duyduğum bir cümleyle girdi söze:

“Fatih’çiğim, Türkiye’de isimsiz, ünsüz, hatta parasız hastalar daha doğru tedavi alır.”

“Ben bu lafı biliyorum da şimdi ne alaka?” dedim hemen.

“Deniz Baykal, Deniz Baykal değil de vatandaş Ali Efendi olsaydı, muhtemelen şimdi evinde oturmuş televizyon izliyor olurdu” dedi.

Sonra da “Ne yazık ki, önemli insanların kaderi bu. Deniz Bey’e fazla ihtimam göstereceğiz, hemen bir şeyler yapacağız diye peş peşe hatalı uygulamalar yaptılar. O yüzden de az ciddi olan durumu, çok ciddi hale geldi” diyerek yanlışları sıraladı:

- Beyin damarlarına pıhtı atımı, çok rastlanan bir durumdur. Bazen bir operasyon sonrası, bazen de yaşa bağlı olarak ortaya çıkar.

- Bu durumda yapılacak en doğru şey, bir süre beklemektir. Anında müdahale etmek çok yanlıştır. Durum stabil ise beklemek en doğrusudur.

- Sonrasında ilaçla açma cihetine gidilebilir.

- Ameliyat da bir seçenektir. Yapılabilir ama pıhtıyı almak için yapılan ameliyat sırasında damara stent takmak tam bir felakettir.

- Çünkü stent takıldığı zaman mutlaka kan sulandırıcı ilaçlar da vermek gerekir.

Deniz Bey’in durumunda kan sulandırıcı ilaç vermek, felakete davetiye çıkarmaktır. Hassas olan beyinde kanama riski ortaya çıkar.

- Nitekim Deniz Baykal hastaneye geldiği sırada beyin kanaması olmadığı halde stent takılması ve sonrasında kan sulandırıcı ilaç verilmesi sonucu beyin kanaması oluşmuştur ki, bu genelde kaçınılmaz bir durumdur.

- Daha sonra yapılan iki ameliyat bu kanamayı durdurma amaçlıdır, ama kan sulandırıcı kullanılmış ve akciğer komplikasyonları da olan bir hastada bu ameliyatlar beklenen sonucu vermez.

- Türkiye’deki hekimlerin yüzde 90’ı sıradan bir hastada benim dediğim gibi davranırdı, ama Deniz Baykal olunca gereksiz işler yapıldı.

- Hiçbir şey yapılmasa bile en fazla sol yanında hafif bir felç oluşur, o da zamanla büyük oranda düzelirdi.

“Peki şimdi ne olur?” diye sordum.

“Beyin ilginç bir organdır. Yarısı alındığında bile gayet sağlıklı yaşam süren hastalar var literatürde. Beklemek lazım. Toparlama ihtimali var, ama mutlaka bir hasar kalacaktır. Hiçbir şey yapılmasa daha iyi toparlardı” dedi.

polemik
deniz baykal
Yorum (10)
Hacı murat 131
Komplo olmadın yahu
0
Cevapla
abc
hekim hekimin kurdudur..beklemekle daha kötü olsa bu sefer de niye bekledi de stent takmadı diyecekti bu kalp damar cerrahı. Oturduğu yerden ahkam kesmekle olmuyo, Deniz Baykal a müdahale eden kendi olsa yusuf yusuf o da stent takacaktı muhtemel. Sıradan hastanın işinin rast gittiği doğru, çünkü VIP hasta oldun mu psikolojik baskıyla hekimin eli ayağına dolaştırıyosun daha sağlıklı karar verilebilecekken. Böyle açıklama yapan doktorları görünce iyi ki bu işi bırakıp özel sektörde yönetici olmuşum diyorum. Allah hekimleri böylelerinin ağzına sakız yapmasın
1
Cevapla
aydin sinal
her tip adaminin görüsü ayri olabilir,bu fikirlerini tip camiasinda veya toplum önünde aciklamasi kadar normal bir olay olamaz ,fikirlere herkes hürmet duyar,tartisilir...buradaki gibi kisiligini ,kimligini sakliyarak(belkide kisiligi yoktur) Türkiyenin en önde gelen klinigini suclamak en azindan haysiyetsizliktir. "Türkiyenin önde gelen cerrahi" eger mesleki seref ve haysiyeti varsa-etik ten söz etmiyorum tipbi etik Türkiyede mefta olali cok oldu - canli kameralarin önüne gecer bu aciklamalarini tekrar eder veya yazili bir aciklama yapar.yapacagini hic zannetmem. not:fatih Altayli bu aciklamadan sonra iki gün üstüste baska aciklamalarida yayinladi ve "Türkiyenin önde gelen kalp damar cerrahinin" ne kadar bos konustugunu bizzat Baykalin tip profosörü olan oglu ve kizinin aciklamalarindan anliyoruz. ,ne yazikki bu kisinin ismini aciklamadi,aciklasa bizde bu degerli"türkiyenin en meshur kalp damar cerrahi"nin kim oldugunu ögrenirdik.
2
Cevapla
A
Peki bu açıklamaları fatih altayliya yapan damar cerrahi hoca kim? Madem meslektaşlarını satacak kadar cesur, ismini de verseydi o zaman. Sen bir kere bile baykali muayene ettin mi? Hayır. Tek bir mr veya BT'sini gördün mü? Hayır. Tek bildiğin medyadan okudukların. Basın mensupları sonuçta hekim değil, dinlediğini yanlış anlayabilir, yanlış aktarabilir vesaire. Bu insanlık müsveddesi hoca olabilir , iyi bir cerrah da olabilir ama berbat bir insan , etik sıfır
8
Cevapla
Uzman
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan gazeteci bey, sana kötü haberimiz var burdan sana ekmek çıkmaz, başka kapıya güle güle.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir