Medimagazin logo

Fatura yine hekime! Hekimlere mesleki sigorta yapmaktan kaçınıyorlar! 

Sigorta şirketleri hekimlerin yasayla zorunlu tutulduğu Mesleki Sorumluluk Sigorta poliçesini yapmaktan kaçınıyor. Yapmakla yükümlü olanlar da, tıpkı işportacılar gibi, hekimlere başka ürünlerin satın alınmasını şart koşuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Fatura yine hekime! Hekimlere mesleki sigorta yapmaktan kaçınıyorlar! 
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sigorta firmalarının hekimlere sigorta yapmaktan kaçınması, zorunlu durumlarda ise hekimlere başka ürünler aldırılmasının talep edildiğini söyleyen İzmir Tabip Odası, konu ilgili basın toplantısı düzenledi.

Tazminat miktarlarının yüksek olması nedeni ile teminat olarak ayrılan ücretin de yükselmesinin sektörü etkilemiş olabileceğine dikkat çeken İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Ceyhun Balcı,

‘’Her birisi dört dörtlük ticari kurum olan sigorta şirketlerinin kazanç olmayan yerden uzaklaşması bizce şaşırtıcı değildir. Arşivlerde bugünlere ilişkin öngörülerimiz bulunmaktadır. Bu noktada hekimlerin tazminat talepleri karşısında korumasız kalmaları söz konusudur. Bu da başlı başına büyük bir sorun olarak durmaktadır karşımızda. Sorun çözüme kavuşturulmazsa sağlık hizmeti sunumunda aksamalara varacak olumsuzluklar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. ‘’ dedi.

Başta Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Birliği ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkilileri göreve çağıran Balcı, ‘’Yasalarla zorunlu kılınan, tebliğlerle çerçevesi belirlenen bu uygulamaya karşılık hizmet üretmekten kaçınan sigorta şirketlerine görevleri anımsatılmalı! Hekimleri tazminat talepleri karşısında güvencesiz bırakabilecek ve dolayısı ile hizmet üretimini olumsuz etkileyebilecek bu önemli sorun ivedilikle çözülmelidir.’’ifadelerini kullandı.

Sağlığı ticarete alet etmenin acı bir sonucu ile mücadele ettiklerini belirten Balcı, ‘’Sigortacılık alanında yaşanan bu olumsuz gelişme aynı zamanda sağlık ortamımızın foyasını çıkartmıştır. Bir şekilde bir yerinden kırılacak bu zincirin zayıf halkasının Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası olduğu anlaşılmıştır. ‘’ açıklamasında bulundu.

‘’Hekimlerin sigorta şirketlerine daha fazla katkı yapması isteniyor’’ 

Hekimler için mesleki sorumluluk sigortasının tartışıldığı yıllarda, kamu denetimi altında bir fon oluşturulması, hekimler ile hastalar karşı karşıya gelmeden, hastaların zararının bu fondan karşılanması önerisinde bulundukları bilgisini veren Balcı,

‘’Bir sözümüz de, mesleki sorumluluk sigortası sisteminin kurgulanmasına yönelik önerilerimizi dinlemeyen siyasi iktidara. Kamusal bakış açısı taşımayan, bilimsel ilkeleri benimsemeyen, sigorta şirketlerinin inisiyatifine bırakılan bir sistemin önünde sonunda tıkanması beklenen bir durumdur. Maalesef ki, sorunun faturası yine hekimlere çıkarılmakta, hekimlerin sigorta şirketlerine daha fazla katkı yapması istenmektedir.’’ dedi.

Davalar artıyor, hekimin güvencesi ise azalıyor

Hekimlere karşı açılan haklı ya da haksız davaların her geçen gün arttığını ve bu dönemde hekimlerin sigorta güvencesinden mahrum kaldığının altını çizen Balcı, ‘’Hekimler olarak bu sorunun ivedilikle çözümlenmesini bekliyoruz. Yetkilileri bir an önce bu ivedi sorunu çözmeye çağırırken diğer yandan da sağlığı ticarete konu eden uygulamaları gözden geçirmeye çağırıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

İzmir Tabip Odası konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Birliği’ne 1 Ağustos 2017 tarihli dilekçe sundu. 

hekim
sigorta
tazminat
Yorum (45)
Ertem Küçükgıdılı
Adı zorunlu sigorta ama kendisi değil. Ben sadece 1 yıl yaptırdım. Halen sigortam yok, yaptırmayı da düşünüyorum. Sigortacıların ciddi bir durum olduğunda "kullanıcı hatası" vs. deyip aradan sıyrılacağını düşünüyorum. Almanya'da nasıl oluyor bu işler birazdan gelir bilirkişiden oradan da öğreniriz.
15
Cevapla
RKTR
“Eğer aleyhinize açılacak bir davadan mahkum olursanız, bu sigorta şirketleri ödeme yapmamak için 40 takla atabilirler; lütfen poliçeleri iyi okuyun; bu tür şirketlerde tanıdığınız varsa koşulları iyice öğrenin; olay hiç de basit değil ..” diye birkaç kez yazmıştım. Bu haber teyid oldu. Üstelik şu da var: mahkemede doktor suçlu bulundu, mahkum oldu, ve hadi pek olmaz ya, şirket de ödeme yükümlülüğünü mükemmel bir şekilde yerine getirdi diyelim. En fazla ne kadar ödeyebilir ? Maksimum 400.000 TL (poliçesinden taş çatlasa 100 lira kazanabildiği bir hekim sigortasına bunu ödemesi bile büyük olay). Ama işte bu da yetmeyebilir, zira Türkiye’de hekimlerden tazminat olarak istenebilecek paralar için bir sınır yok. Milyonlar istenebiliyor. 400.000 de yetmeyebilir. İleride neler olacağını söyleyeyim: 1. Tabip Odası’nın da söylediği gibi, şirketler hekim sigortasından iyice kaçmaya başlarlar. 2. Ya da primlerin çok arttırılmasını isteyebilirler (ki, zaten bunu yıllardır talep ediyorlar; hiç de haksız değiller) 3. Tazminatı karşılama koşulları daha da ağırlaştırılabilir (poliçelere tüm o “klozlar” neden konuyor sanırsınız ?) 4. Hekimler ek sigorta yaptırmak zorunda kalabilirler. 5. Defansif Tıp patlar. Şu anda da başladı zaten. Tabii bu olayın sadece tazminat boyutu. Biliyorsunuz, yürürlükteki Milli Tıp Hukuku Formülü’ne göre, suçlu bulunan hekim için “HAPİS”, “MESLEKTEN MEN”, Adliyelerde hayatın 10 sene katledilmesi gibi başka bonuslar da var. Sizi katilden beter ederler. EK NOT: Tabip Odası’nın kamu esaslı tazminat fonu önerisi mantıklı, Avrupa’da bazı ülkelerde de uygulanıyor. Ama bu sistem asla Türkiye’ye gelmeyecektir. Getirmezler. Doktorları azıcık rahatlatacak hiçbir şey tolere edilemez bu ülkede.
19
Cevapla
anestezist
AZ KAZANAN DOKTORDAN DAHA FAZLA PARA KOPARABİLMEKİÇİN SİGORTAŞİRKETLERİ BU YOLU TERCİH ETMEKLE AKILLILIK YAPTIKLARINIMI SANIYORLAR
10
Cevapla
Adnan Özpek
Zorunlu sigorta uygulaması ilk başladığından beri sigortamı yapan Anadolu Sigorta temsilcisi telefonla arayarak ek olarak yaşam sigortası da yaptırırsam sigortayı yenileyebileceklerini söyledi. Ben de yaptırmadım. Bakanlıktan yetkililerinden bu konuda açıklama bekliyoruz lütfen...
21
Cevapla
m. murat
Taşıt sigortalarıyla karşılaştırıldığında primlerin tutarı gerçekten komik. Tıbbi hatadan kaynaklı tazminat taleplerine sınır getirilmeli. hekimlerin ort. yıllık kazancına göre belirlenmeli. Tabi primlerin de bir miktar yükseltilmesi gerek. Ayrıca, her hekime aynı prim koşulları uygulanmamalı. Trafik sigortasında yaşınız, aracı kullanacağınız ilde trafik yoğunluğu, kullandığınız aracın rengi, spor araba mı değil mi bile etkilerken prim tutarını, hekimlerde de bazı kıstaslar değerlendirilmeli. Örneğin; hekimin meslekteki kaçıncı yılı, hangi üniversiteden mezun olduğu, tabi hasarsızlık durumu falan. sigorta şirketlerine hekime göre prim belirleme serbestisi getirilmeli,
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir