Medimagazin logo

‘Formasyonla doktor olmak istiyorum’

Şubat ayında yapılacak 30 bin öğretmen atamasına sayılı günler kala “pedagojik formasyon” tekrar tartışılmaya başlandı. Prof. Dr. Yaşar Özden de sosyal medyada formasyonla her isteyene öğretmenlik yolunun açılması uygulamasının kaldırılması için kampanya başlattı
Kaynak: HABERTÜRK - Pervin KAPLAN
‘Formasyonla doktor olmak istiyorum’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şubat ayında yapılacak 30 bin öğretmen atamasına sayılı günler kala eğitim fakülteleri dışındaki fakültelerden mezun olanlara öğretmenlik yolunu açan “pedagojik formasyon” tekrar tartışılmaya başlandı.

Eğitim fakültesi mezunlarının diğer fakülte mezunlarına “kota” konulması için sosyal medyadan başlattıkları kampanyalara akademisyenler de destek veriyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Özden de sosyal medyada formasyonla her isteyene öğretmenlik yolunun açılması uygulamasının kaldırılması ve uygulamanın yeniden düzenlenmesi için #FormasyonlaDoktorMühendisHukukçuOlmakİstiyorum kampanyası başlattı.

 


Doktorlar nasıl öğretmen olacak? İşte ayrıntılar!


 

Öğretmen kaynakları ve yetiştirilmesi alanında büyük bir aymazlık yaşandığına işaret eden Özden, “Eğer müdahale edilmezse ileride telafisi olmayan sorunlarla karşılaşacağız” diyor. Bir toplumun gelişmişlik düzeyinin öğretmenin niteliği ve kalitesi ile ilişkili olduğuna değinen Özden, “Mühendislik, tıp ve hukuk için çok anlamlı gelmeyen bir uygulama öğretmenlik için vahşice uygulanmakta ve kimse dur demediği gibi sürekli sulandırılarak, yaygınlaşarak sürdürülmekte. İlgili alan bilgisine sahip kişiler gerçekten öğretmen olmak istiyorlarsa bunlar için çözümler sunulabilir ama bugün kullanılan formasyon yöntemi ile değil. 4 -5 yıllık eğitim birkaç saate sığdırılamaz” diye konuşuyor.

Öğretmenin öğrenci üzerindeki etkisini kimse inkâr edemez. Araştırmalar da öğrencilerin başarısında da gelişiminde de öğretmenlerin özellikle de sınıf öğretmenlerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Türkiye’de son yıllarda sürekli “öğretmenin niteliği” konusu tartışılıyor. Buna karşın öğretmen kaynakları ve yetiştirme konusunda yaşanan vurdumduymazlık aslında “nitelik” konusunda dile getirildiği gibi bir duyarlılığın olmadığını da gösteriyor. Birkaç haftalık derslerle hukukçu, doktor, mühendis olunamıyor ama öğretmen olmanızda bir sorun yok. Bu kampanyaya destek verenler arasında en dikkat çeken paylaşımlardan biri de formasyon ile öğretmenlik yolunu açanlara seslenen öğretmenlerden geliyor: “Formasyon alarak doktor olsam bana muayene olur musunuz?”

formasyon
öğretmen
doktor
avukat
Yorum (2)
tuncay
Bence hiç sakıncası yok.Formasyonla doktor hadi diyelim oldunuz ama doktorluk yapamazasınız.Öyle ben formasyonla doktor olacam demekle olmaz sizide pistlere,acil polk. lere bekleriz.Ben formsayon alsam öğretmenlik yaparım bu benim mesliğimi kapsar .Bundan 25 sene önce lise mezunları vekil öğretmenlik yapıyorlardı.Demekki neymiş sadece siz değil diğer branşlarda eğitimci olabilrimişşşş.....
9
Cevapla
Doktor
Pedagojik formasyon demek zaten mevcut var olan bilgiyi Nasıl ne yöntemle teknikle anlatacağını öğretmek demek alanında zaten 4 yıl lisans eğitimi alan kişiye 1 yıl süre ile bu eğitim artı olarak veriliyor eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerden eksik değil çok fazla bile donanıma yeterliliğe sahip olmuş oluyor. Tıp eğitimi yada farklı birçok lisans eğitimi alan bir kişi 1 yıl pedagojik formasyonla alan öğretmeni olması çok normaldir.öğretmen olan birisinin farklı herhangi bir mesleği yapması mümkün değildir alakası yoktur birbirine karıştırmayalım.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir