Medimagazin logo

Hastanelere 80 bronkoskopi cihazı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisi için 80 bronkoskopi cihazının alımının yapıldığını ve cihazların Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelere dağıtımının yapılacağını söyledi.
Hastanelere 80 bronkoskopi cihazı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bronkoskopi cihazının, ucunda ışık olan endoskopik bir kamera ile solunum yollarının direkt incelediğini belirtti.

Bronkoskop aletindeki ışık sayesinde hastanın solunum yollarının aydınlık şekilde görülebileceğini ifade eden Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Bu cihazlar, başta kanser olmak üzere birçok akciğer hastalığının tanısının konulmasına yardımcı olacak. Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan açık ihale yöntemiyle akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde büyük rol oynayan 80 bronkoskopi cihazının alımı yapıldı. Son teknoloji ürünü olan bu cihazların branş doktoru ve servisleri olan Kırklareli'nden Kars'a, Konya'dan, Van'a, Ağrı'ya, Antalya'dan Trabzon ve Bursa'ya kadar Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelerimize önümüzdeki günlerde dağıtımı başlayacaktır."

- "Akciğer hastalıklarının tanısında yardımcı olmaktadır"

Aletin içinden geçen aspiratör ile solunum yollarındaki salgılar çekilerek, teşhis açısından incelenme imkanının sağlandığına işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Aletin ucundaki pensle hastalıklı olan bölgeden biyopsi alınarak önemli akciğer hastalıklarının tanısında yardımcı olmaktadır. Cihaz, aynı zamanda tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Özellikle çocuklarda, başta kuru yemişler olmak üzere, toplu iğne, kolye, düğme, para, kalem kapağı gibi solunum yollarına kaçan yabancı cisimlerin çıkarılması, solunumu güçleştiren bronşlarda aşırı ifrazatın birikmesi durumunda, bunları temizlemek amacıyla da kullanılmaktadır. Ayrıca, soluk borusu ve ana bronşlardan kaynaklanması sonucu hastada aşırı nefes darlığı yaratan tümörlerin çıkarılmasında ve oluşan darlıklarda stent uygulanmasını sağlamak için de kullanılabilmektedir."

- "Türkiye, dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi"

Hatipoğlu, bronkoskopinin, tanısı konulmamış kronik öksürüğü olanlar, balgamda tümör hücresi görülenler ve akciğer görüntülemesinde anormal görünüm saptanmış olup tanısı konulmamış hastalarda uygulanabildiğine işaret etti.     

Akciğer kanserinin çoğu zaman sessiz ilerlediği için geç fark edildiğini aktaran Hatipoğlu, "Erken tanı ve bazı türlerin tedavisinde bronkoskopinin yeri önemli" dedi.

Akciğer kanseri dünya genelinde erkeklerde en çok ölüm nedeni olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türü olduğunu anlatan Hatipoğlu, akciğer kanserinin en büyük nedeni olan tütün ve benzerleri ile mücadelede Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen ülke haline geldiğini bildirdi.

bronkoskopi
Yorum (6)
murat kar
bende iyi bir ekokardiyografi cihazı istiyorum...
0
Cevapla
mustafa arslan
hudut ve sahiller genel müdürümüzün bronkoskopi ile olan ilgisini anlayamadım, gerçi müsteşarımız ''da vinci'' robotun reklamını yaparsa genel müdür de bronkoskopi alır dağıtır. ayrıca sağlık profesyonellerinin okuyup takip ettiği bir platformda bronkoskopi cihazını bu kadar avam bir dille anlatmak ve sanki marsa giden uzay aracı gibi lanse etmek çok ilginç olmuş, arada gülmeye de ihtiyacımız vardı eksik olmayın.
0
Cevapla
abdullah çetin
sanki kurtuluş savaşında düşmana karşı silah dağıtılıyor!!!! haydi cepheye!!!
0
Cevapla
Göğüs Cerrahı
Bari yapılabilecekleri doğru öğrenip, doğru bilgi verselerdi. İşte yanılgı ve yanlış. Hadi yapsınlar da görelim. "Özellikle çocuklarda, başta kuru yemişler olmak üzere, toplu iğne, kolye, düğme, para, kalem kapağı gibi solunum yollarına kaçan yabancı cisimlerin çıkarılması,....."
1
Cevapla
Mehmet elbistancı
Burada yanlış olan birşeyler var. Bronkoskopi çok zor iştir.özellikle acilse.yüksek rislidir.bu hasta acil başvurur alet varsa çocuk cerrahı göğüs cerrahı ve kısmen kbb yi baglar.hastanede bu branşlar mtlak bulunmalı.uzman bu işte tecrubeli olmalı ama maalesef çoğunluk tecrubeli değil.çocuk ve anestezi yoğun bakım hazır olmalıdır.peki bu alt yapı istanbulda dev eğitim hast de bile sorunluyken bu yapılanın ne anlamı var?doktoru zor durumda bırakır bu.tecrübe ve alt yapı olmasada olur ,alet var hasta ölüyor yapacaksın demektir bu.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir