Medimagazin logo

İki kliniğin eğitim yetkisi alındı: Asistanlar başka hastaneye gidiyor, TUS'ta kadro açılmayacak!

Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesindeki iki kliniğin eğitim verme yetkisi elinden alındı. Bu süreçte asistanlar başka hastanelerde eğitimlerine devam edecek, TUS'ta bu kliniklere kadro açılmayacak
İki kliniğin eğitim yetkisi alındı: Asistanlar başka hastaneye gidiyor, TUS'ta kadro açılmayacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinden konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

2015 Yılında Haseki EAH Enfeksiyon ve Beyin Sinir Cerrahisi  Klinikleri asistan hekimleri, gerekli uzmanlık eğitimini alamadıklarını belirterek Tıpta Uzmanlık Kurulu’na (TUK) başvurmuştur.  TUK tarafından oluşturulan denetim komisyonu Hastaneyi denetlemiş, hazırlanan denetim raporu  doğrultusunda 27 Haziran 2015 tarihinde bu kliniklerin uzmanlık eğitimi verme yetkisini 6 aylığına askıya almıştır. Askı süresi içinde enfeksiyon hastalıkları asistan hekimlerinin Şişli Etfal EAH’de, beyin cerrahisi asistan hekimlerinin ise tercihte bulundukları dönem TUS puanları ve oluşmuş eğitim eksiklikleri de gözetilerek, tercih edecekleri eğitim araştırma hastanelerinde eğitimlerine devam etmelerine karar verilmiştir.

Karardan sonra Beyin Sinir Cerrahisi asistan hekimlerine tercih ettikleri kurumlar sorulmuş, hatta her iki klinik asistanlarının da geçici hastanelerine atamaları ÇKYS’ye düşmüştü.

Ancak bu noktadan sonra süreç gerek Haseki EAH yöneticilerinin, gerek Sağlık Bakanlığı bürokratlarının müdahalesi ile karmaşık bir hal almış, ÇKYS’deki atama geri çekilmiş, Hastane yönetimi, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde TUK kararlarına bir itiraz yolu bulunmamasına rağmen TUK kararına “itiraz” etmiş, bu “itiraz” bakanlık bürokratları tarafından TUK gündemine taşınmış, ancak TUK kararına sahip çıkmış, TUK kararlarının katî olduğu, kararın uygulanması gerektiği Bakanlık bürokratlarına hatırlatılmıştır.Bu duruma karşın Bakanlık, TUK kararını uygulamama ısrarını sürdürmüştür.

Türk Tabipleri Birliği, asistanların eğitim haklarının, mesleki yeterliğin korunması ve geliştirilmesi, nitelikli sağlık hizmetinin verilebilmesi amaçları doğrultusunda bu süreçte;

·         Asistan hekimlerin başvurularında danışmanlık vermiş,

·         Haseki EAH hastanesi yöneticileri ile iki kez görüşmüş.

·         Haseki Yönetimi ve Sağlık Bakanlığı’na TUK kararlarının uygulanması sorumluluğunu yazılı ve sözlü olarak hatırlatmış,

·         Bütün girişimlere karşın yetkililerden gerekli yanıtın alınamaması üzerine TUK kararının uygulanabilmesi için idare mahkemesine başvurarak  dava açmıştır.

Açılan davada Mahkeme, cevap süresini kısaltmış, yürütmeyi durdurma konusunda karar vermeden önce Bakanlığa TUK kararının uygulanmasına veya uygulanmamasına ilişkin tesis edilen işlemlerin olup olmadığını sormuş ve ilgili işlem dosyasını istemiştir .

26 Ocak 2016 tarihi itibariyle Asistanlar eğitim eksikliklerini tamamlamak üzere geçici hastanelerinde görevlendirilmiştir. Geri dönüp, dönmeyecekleri, ilgili kliniklerde 6 ay sonra yapılacak, yeni TUK denetimi sonrası yapılacak oturumda karara bağlanacak.

Bu süre içerisinde eğitim yetkisi askıya alınan kliniklerde, rotasyon dahil uzmanlık eğitimi verilemeyecek, TUS ile bu kliniklere yeni asistan hekim kadrosu açılmayacaktır.

Gerek Haseki EAH Hastanesi’ndeki yönetici konumundaki, gerek Sağlık Bakanlığı’nda görevli meslektaşlarımızın TUK’un denetimleri ve bu doğrultuda aldığı kararların hekimlik mesleğinin niteliğinin korunması açısından öneminin farkında olduğuna inanıyor, bu 6 aylık süreyi bir “ceza” değil, daha ileri hedefler için bir fırsat olarak değerlendirmelerini bekliyoruz.

Türk Tabipleri Birliği, TUK temsilcisi İstanbul Tabip Odası ve ilgili organları aracılığı ile  sürecin takipçisi olmayı sürdürecektir.

Başta baskı görebilecekleri endişesinden kaynaklanan tüm çekincelerine rağmen nitelik tıp eğitimi, hekimlik ve sağlık hizmetine sahip çıkan asistan hekimler ve TUK üyeleri olmak üzere tüm meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur.

tipta uzmanlik kurulu
tuk
asistan eğitimi
haseki
ttb
mahkeme kararı
Yorum (9)
Murat celikten
TUK yetkililerini tebrik ediyorum. Kararlarînın arkasında durmalarıda habere göre konuşursak takdire şayan. Ancak; Türkiye de eğitim kliniği yeterliliğini taşımayan klinik sayısı en az % 20 dir. TUK yetkillilerinin her klinikten asistanları telefonla arayîp egıtim programları, pratik ve teorik ders düzenleri, gerçekten sürekliliği, branşında yapılmayan ameliyatlar, tedaviler olup olmadığını sorup ona gòre denetlemelere çıkmalarını tavsiye ederim. Sadece yardımcı doçenti olan kliniklere asistan verilmemelidir. Sadece uzman tabip egitim gorevlileri veya başasistanların olduğu kliniklere eğitim yetkisi verilmemelidir. Ülkemizde her branşta gerçekten hoca gibi hoca olan 'asistanı nı evladı gibi gòren, hakkına riayet eden, kendi maddi ve manevi çıkarları için kullanmayan' kişi sayısı 30-40 ı geçmez
20
Cevapla
dr
Öncelikle bu karakterli,onurlu asistan arkadaşları tebrik ediyorum.2007 de dilekçe ile cumhurbaşkanlığına başvurarak hasekide bunu ben yapmıştım.Aile hekimliği asistan eğitimi verilmiyor diye 2 tane ayrı ayrı dilekçe yazdım. O zamanki hastane yönetimi bize tüm den cephe almıştı.Bütün bu cepheye rağmen asistan sınavından geçtim.Artık o hastanede aile hekimliği klinik şefliği var. O yıllarda yoktu.Sahipsiz bir şekilde aile hekimliği asistanlığı yapılırdı.Şimdi artık o günler geçti..Sağolun gençler...
21
Cevapla
uz.dr.
TTB (Türk Tabipleri Birliği),İstanbul Tabip Odası ve asistan arkadaşları tebrik ederim.
13
Cevapla
tugrul
O görevlilerin bir de tüm üniversite hastanelerine uğrayıp durumu denetlemeleri lazım. Asıl skandal o zaman ortaya çıkar. Muhterem hocalarımızın nasıl özveriyle uzman doktor yetiştirdiklerini tüm millet böylece öğrenmiş olur.
15
Cevapla
aydin sinal
ihtisas sonu uzmanlik imtihanlarinin saglik bakanliginin belirleyecegi belli sartlar ve merkezlerde yapilmasi sartir, önce ihtisas süresince yaptigi ameliyatlari,tetkikleri ihtiva eden bir katolog dolmasi ,sonra saglik bakanliginin belirledigi bir juri önünde önce test yazili imtihani sonrada sözlü imtihan yapmalidirlar.Almanyada ihtisas bitirme bu sartlarda mümkündür,ihtisas sonu basari orani %60-70 dir.Türkiyedeki gibi her ihtisas süresini bitiren uzman olmaz,ilk imtihaninda basarili olamayan bir veya iki sene daha ihtisas yapar ikinci imtihana girer basarili olamazsa hakkini kaybeder ya baska bir ihtisasa yada aile hekimligine...önemli olan katolog doldurmasi misal 6 sene süren genel cerrahide ameliyat katologu doldurmasi bagzen 8-10 sene sürebilir,kendi kliniginin sefi bu süre sonunda yeterlilik yazisi vermese uzmanlik imtihani hakkini kaybeder.Yani Türkiyedeki gibi Boyaci küpü misali süre bitti ayni hastahanede imtihana gir uzman ol! yok öyle kolaylik.misal hasekide beyin cerrahisi ihtisasi yapan Ankara ibni Sinada bir kac gün süren imtihana girecek Eger bir klinigin gönderdigi uzman adaylari ihtisas imtihanindan cok sayida dönerlerse o klinigin ihtisas verme yetkisi geri alinmasi lazimdir.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir