Medimagazin logo

İnme sonrası beyindeki hasar, örümcek zehiri ile önlenebilir

Bilim insanları, örümcek zehri üzerinde yaptıkları bir araştırma sonrasında örümcek zehrinde bulunan Hi1a adlı proteininin stroke sonrası beyinde oluşabilecek zararları önleyebileceğini buldu.
İnme sonrası beyindeki hasar, örümcek zehiri ile önlenebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BBC News’te yayımlanan habere göre, Queensland ve Monash Üniversiteleri’nden bir grup araştırmacı, Avustralya’daki Fraser adasından en ölümcül üç örümceği yakaladı. Araştırmacılar, yakaladıkları örümceklerden elde ettikleri zehir içinde bulunan Hi1a proteinini, laboratuvar farelerine uygun dozda enjekte etti.

Araştırmacılar, inme sonrasında beyin hasarının anahtar etmenleri olarak kabul ettikleri beyindeki aside-duyarlı iyon kanallarının, protein enjekte edildikten sonra bloke edildiğini söyledi.

Araştırmaya liderlik eden Prof. Glenn King ilk defa, inme sonrası beyindeki hasarı azaltabilecek bir yol keşfettiklerini ifade etti. King’e göre, Hi1a aynı zamanda oksijensizlikten en çok etkilenen, beynin çekirdek bölgesine de bir miktar koruma sağlıyor.


İnmede oksijensiz kalan beyin hücrelerinde oluşan geri dönüşsüz hasarın azaltılabilmesi günümüzdeki inme çalışmalarının temelini oluşturuyor. Bu açıdan henüz laboratuvar ortamında Faz I aşamasında olmasına rağmen çalışmanın erken dönemdeki olumlu sonuçları H1a proteinin gelecekte inme tedavisinde umut vadedici olabileceğini düşündürüyor.


İnsanda sinir sistemi hastalıklarının birçoğunun, iyon kanallarının işlevsizliği(epilepsi) veya aşırı çalışmasından(kronik ağrı ve felç) kaynaklandığını belirten King, bu nedenle sinir sistemine etki etme özelliği bulunan örümcek, akrep, çıyan gibi iyon kanallarını modüle edebilecek küçük omurgasız zehirli hayvanlar üzerinde çalıştıklarını söylüyor. King’in ifadesine göre insanlar için ölümcül olabilen bu hayvanlardan hayat kurtarıcı faydaların da elde edilmesi mümkün.

 

 

stroke
inme
örümcek zehiri
hi1a
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir