Medimagazin logo

'Kistik Fibrozis merkezleri kurulmalı'

Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, "Kistik Fibrozis hastalarının tamamen tedavi olma şansları yok ama sıkı tedaviyle ömürleri uzayabiliyor. Hedefimiz bu hastalarımız için Kistik Fibrozis merkezlerinin oluşturulması." dedi.
'Kistik Fibrozis merkezleri kurulmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastalıkla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Karadağ, Kistik Fibrozis merkezleri kurulduğu zaman hastaların daha uzun yaşayabileceğini belirterek, Kistik Fibrozis'in, dünyada en sık görülen kalıtsal geçişli bir hastalık olduğunu, Türkiye'de çok bilinmemesine rağmen, ABD ve Avrupa'da ilerleyen tekniklerin kullanıldığını anlattı.

Hastalığın doğum öncesi başlayarak tüm salgı bezlerini etkilediğini, daha büyüdüğünde üreme sistemine yerleşerek çocuk sahibi olmayı güçleştirdiğini aktaran Karadağ, şunları kaydetti:

"Pankreasta salgı yapılamıyor. Daha çok bebeklik çağlarından itibaren görülüyor ve sık sık ishal gözlemlendiğinde, ayrıca sık görülen solunum enfeksiyonları durumunda anlaşılıyor. Tabii önlemi alınmazsa hasta gittikçe kötüleşiyor. Eğer hasta kendi haline bırakılıp, tedavi uygulanmazsa 6 yaş civarında kaybediliyor. Ülke genelinde sistemlerde kaydı bulunan 2 bin 500 hasta var. Yüzde 15'i yetişkin, yüzde 85'i çocuk. Sağlık Bakanlığımızın özverili çalışmaları sonucunda bebekler tarama testinden geçiriliyor. Bebekken hastayı tanıyabiliriz. Kistik Fibrozis hastalarının tamamen tedavi olma şansları yok ama sıkı tedaviyle ömürleri uzayabiliyor. Hedefimiz bu hastalarımız için Kistik Fibrozis merkezlerinin oluşturulmasıdır. Hastaların tedavisini gözlemleyecek, kontrol altında tutacak bir hemşire olmalıdır. Asıl işi hemşire yapıyor. Yeterli doktor sayısı var, hemşire yok."

Böyle bir merkezde tedavi edilen hastaların ortalama yaşama süresinin arttığını dile getiren Karadağ, "İstatistiklere bakıyorum. 15 yaşına kadar gayet iyi geliyoruz ama sonrasında Avrupa'nın çok gerisindeyiz." dedi.

2 yaşındaki Kistik Fibrozis hastası Hayrunnisa Çetinkaya'nın annesi Leyla Çetinkaya ise bebeğinin kilo alamaması nedeniyle yapılan kontroller sonrasında Kistik Fibrozis teşhisi konulduğunu belirterek, "Bu hastalık enfeksiyon kapmaması gereken bir hastalık, akciğer, karaciğer, bağırsak ve pankreas burada ciddi risk altında. Evde ilaçlarımızı kullanıyoruz." diye konuştu.
 

kistik fibrozis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir