Medimagazin logo

RTÜK, hekimin tehdit edildiği dizideki bu sahneye rekor ceza verdi!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show TV’de yayımlanan Cesur Yürek dizisindeki sağlıkta şiddet görüntüleri için kanala 711 bin TLidari para cezası verdi
RTÜK, hekimin tehdit edildiği dizideki bu sahneye rekor ceza verdi!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB), Show TV’de yayımlanan Cesur Yürek adlı dizinin bir bölümünde, acil bir ameliyat esnasında hekimlerin silahla tehdit edildiği, hakaret edildiği, darp edildiği ve küçük düşürüldüğü sahneyle ilgili şikayetini değerlendiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kanala 711.834,00 TL. idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.


'Cesur Yürek' dizisinde sağlıkçılara şiddet skandalı


Dizinin şikayete konu bölümünü değerlendiren RTÜK, söz konusu sahnelerde “yaygın şiddet kullanımı” bulunduğu tespitini yaptı.

 

Sağlıkta şiddete hayır twiti atmışlardı

Dizi yapımcıları dizinin fragmanından sonra Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından uyarılmış ancak sağlıkta şiddet sahneleri yayınlanmıştı. Dizinin twitter adresinde ise Sağlıkta Şiddete Hayır denmiş ve tekrar bölümlerde ilgili bölüm yayından kaldırılmıştı.

 

RTÜK’ün kararında, “dizide olağan bir şiddet durumunun yanı sıra şiddetin bir çözüm aracı olarak da sunulduğu, öyle ki pek çok doktorun almış oldukları bunca yıllık eğitimlerine rağmen hastayı kurtaramadığı, buna karşın silah zoruyla insanları korkutarak İskender isimli karakterin yaptığı müdahalelerle hastanın hayata döndüğü, bu açıdan şiddetin kanıksandığı dizide şiddetin bir çözüm aracı olmanın yanı sıra mafya eliyle de yüceltildiği” belirtilerek,  medya hizmet sağlayıcıları tarafından ekrana getirilen yayınlarla bu türden şiddete meşruiyet kazandırılmasının kamusal sorumluluk anlayışı ile bağdaşmayacağı vurgulandı.

İŞTE O SAHNE:

 

 

 

 


Cesur ve Güzel'den anlamlı cümle: Sağlıkta Şiddet Olmaz!


RTÜK, bu gerekçeyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonları Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ş) bendinde yer alan “Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz" hükmünün ihlal edildiği görüşüne vardı.

Aynı yasanın 32. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen “ ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde ikisinden beşine kadar idarî para cezası verilir” hükmü uyarınca; ihlalin tespit edildiği tarih itibariyle kuruluşun Kasım 2016 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 35.591.691,59 Türk Lirası olduğunu değerlendiren RTÜK, yüzde iki oranına denk düşen 711.834,00 TL. idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar verdi.

 

rtuk
cesur yurek
ceza
sağlıkta şiddet
Yorum (6)
Fatih
Helâl olsun
17
Cevapla
Dr
Yaziktir yapmayin, affedin Tabanca parasindan etmeyin.
5
Cevapla
hasan çakır
iyi güzel de RTÜK bu parayı bir hastaneye bağışlarsa daha iyi olur.
13
Cevapla
dr.
sağlık bakanlığı da hasta memnuniyetini artırmak için,sağlıkta şiddeti teşvik edici beyanlar vermektedir.aynı ceza sağlık bakanlığına da verilmelidir.
17
Cevapla
Kamil Tas
712 bin minumum orana denk geliyor maksimum oran %5 olmalı bunun 2.5 katı. RTÜK haberdekinin tersine minumum orandan ceza vermiş, ek olarak bu ceza onların tırnağının ucu bile değil.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir