Medimagazin logo

Sağlık’ta 2. reform başlıyor: İşte doktorlarla ilgili 4 önemli karar!

Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinde personel ve hizmet açısından bir gerileme ve sıkıntı yaşandığını kabul eden Bakan Recep Akdağ, sorunları aşmak için yeni bir reform süreci başlattıklarını açıkladı.
Kaynak: HÜRRİYET - Nuray BABACAN
Sağlık’ta 2. reform başlıyor: İşte doktorlarla ilgili 4 önemli karar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir grup gazeteciyle sohbetinde, sağlık hizmetlerindeki memnuniyette gerileme, özellikle doktor ve sağlık personelinde ‘kanama’ yaşadıklarını söyledi. Bu nedenle sorunları önce tespit edip sonra aşmak için ikinci sağlık reformu sürecini başlattıklarını açıklayan Bakan Akdağ, doktorlarla ilgili dört önemli kararı da içeren yeni reformların 2017 yılının ilk üç ayında uygulanabilir aşamaya getirileceğini belirterek, satırbaşlarıyla şunları söyledi:

GELİŞMİŞ ÜLKE HASTALIKLARI

“Bakan olduğum dönemler dahil, sağlıkta bazı alanlardaki ilerme ve iyileşme durdu. Şimdi gelişmiş ve zengin ülkelerin hastalık yüküne sahibiz. Şişmanlık,yüksek tansiyon, diyabet; bunlara bağlı kalp hastalıkları ve kanserler. Hem tedavi ve önleme hem de sağlık sistemindeki tıkanıklıklar açısından çalışma başlattık.”

İŞTE YENİ DOKTOR KARARLARI

“Şu anda sahada harıl harıl çalışan bir ekibimiz var. Sistemi iyi bilen arkadaşlar, her bölgeye gidip, sistemin her tarafına bakıyorlar. Acilde saatlerce oturuyor, polikliniklerde vatandaşla konuşuyorlar. Yabancı uzmanları da çağıracağız. Sahadan topladığımız bilgilerle yeni programı kısa sürede aktif hale getireceğiz.”Bakan Akdağ, doktorlar konusunda alınan 4 önemli kararı da şöyle aktardı:

Doktorları stratejik personel olarak tanımlamıştık, eş durumu tayini yapmıyorduk. Danıştay bunu bozmuş ve 4 ayda bin uzman kaybetmişiz. Şimdi bunu kaldırdık. Mecburi hizmet yükümlülüğü olduğu halde, İstanbul başta büyük şehirlerde kaçak çalışan çok sayıda hekim var. Özel sektöre, ‘Başınız yanar’ dedik. Bu 1.500 arkadaş mecburi hizmetlerini yapınca açığımız azalacak. Pratisyen hekimliğini 5-6’ncı bölgelerde yapanlar için de uzmanlıktan sonra zorunlu hizmet olacak.

DOĞUDA 1.5 KAT FAZLA MAAŞ

Doğu ve Güneydoğu için 11 bin ilave hekim kadrosu aldım. Oradan başlayarak sözleşmeli alacağız. 657’ye geçme hakkı da veriyoruz. Normal hekimden 1.5 kat fazla maaş alacaklar. Batı illerindeki sözleşmeli kadroları kaldırıp, eleman temininde güçlük çektiğimiz bölgelere koyacağız.”

sağlıkta dönüşüm
recep akdağ
Yorum (34)
ilhami
bir tane reformdan da maaşınızı arttıracağız çıksın ,hep umutla bakıyoruz ama hiç akıllarının ucundan bile geçmiyor bu. bütün doktorları ekranlarda gördükleri doktorlar gibi, özellerdeki meşhur doktorlar gibi, üniversitelerdeki özel muayene yapan hocalar gibi çok kazanıyor sanıyorlar. yıllarını,gençliğini verip gecesi gündüzü olmadan , zorunlu hizmetlerden aile hayatı kuramadan,yerleşik bie düzen kuramadan, en yıpratıcı iş olan insanla uğraşarak ömrünüz geçiyor ama karşılığı yok kadrini bilen de yok. toplumun çoğunluğu doktor olmayı enayilik görüyor artık.
0
Cevapla
mehmet ince
hep klişe cümleller birşey çıkmaz.
0
Cevapla
m. murat
yeni bir şey yok. kaçak çalışan 1500 doktorun peşine düşülmüş. artı; doktorları doğuya sürme eğilimi devam ediyor.
0
Cevapla
Abdullah
ACİL SERVİSLER hastanelerin aynasıdır. 50-60 yaşındaki FTR-Göz-Cildiye-Biyokimya-Mikrobiyoloji uzmanlarını acil nöbetine koyarak bu acil sorunu çözülmez. Acilde hem çalışan hekimler hem de hastalar büyük risk altındalar. Aile hekimliği gibi acil servislerde özendirici ücretler verilerek cazip hale getirilmeli.Tecrübeli pratisyen hekimler tekrar acile çekilmeli. En azından sevk zinciri gelene kadar böyle olmalı.
0
Cevapla
Murat celikten
Sayın Bakanım hâla düşük ücretlerle hekim istihdamı sağlamaya çalışıyorsunuz. Özel sektörle hekim maaşı konusunda devletimiz yarışamıyormu? Çokmu zor? Özel sektörde primleri hariç en düşük hekim garanti ucreti, bakanlığın verdiği maaşdan (ek ödeme+sabit+maaş) daha yüksek. Hele doğuda özel sektörde bakanlık hekiminin aldığının 2.5-3 misli veriliyor genellikle. Sağlıkta dönüşümün sağlıklı ve verimli olabilmesi için hekim ücretini yaklaşık 2 katına çıkarmak gerekiyor. Siz zamanında özel sektör temsilcilerine "hekimlere fazla maaş vermeyin" demeniz bile işe yaramadı. Bu gerçegi kabullenmek gerekir ki dönüşüm sağlıklı olsun. -Mr BT istem oranlarinda anormallikler -Sağlıkta dönen kara para fazlalığı -yüksek antibiyotik ve ilaç yazım oranı -ek ödemeye muhtaç bırakılan hekimler Bunlar hep önümüzde engeldir. Çaresi de hekimin ücretinin EN AZ iki katına çıkarılmasıdır. Ek ödemeye muhtaç olundukça sağlık sektörü temizlenemezde düzelemezde.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir