Medimagazin logo

Sezaryeni yüksek hekime ve hastaneye yaptırımlar geliyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sezaryen konusunda ciddi yaptırımlara hazırlıklık yapıyoruz. Sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hastanelere, aynı şekilde sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hekimlerimize bir takım yaptırımlar gelecek." dedi.
Sezaryeni yüksek hekime ve hastaneye yaptırımlar geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Bakan Akdağ, bir otelde düzenlenen "Ordu İli Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, bir gazetecinin sezaryenle doğum ve anne ölümlerine ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'de anne ölümlerini ciddi ölçüde azalttıklarına dikkati çekti.

Akdağ, bundan sonraki mücadelenin de aynen süreceğini vurgulayarak, "Sezaryen konusunda da ciddi yaptırımlara hazırlıklık yapıyoruz. Sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hastanelere, aynı şekilde sezaryen oranı gereksiz yere yüksek olan hekimlerimize birtakım yaptırımlar gelecek." diye konuştu.

Sezaryen oranı yüksek olan ve gereksiz yere sezaryen yapan hekimlerin tespit edilmesi durumunda, normal doğum tecrübelerini artırmak üzere eğitimlere alacaklarını belirten Akdağ, "Sezaryeni gereksiz yapan hastaneler için de mevzuatın bize verdiği yetkiler çerçevesinde ve hukuki çerçevede kuruma cezalar vereceğiz. Çünkü artık bıçak kemiğe dayanmış bir iş." ifadelerini kullandı.

Akdağ, dünyada sezaryen oranları açısından Türkiye'nin birinci sıraya yerleştiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Sezaryen hem anne için hem de bebeği için gereksiz yapıldığında ölüm riskini artıran, annenin konforunu bozan, bebeğin de sonraki hayatı boyunca sağlığını olumsuz etkileyen bir husus. Çok yakın zamanda Harvard Üniversitesi'nden bir bilimsel açıklama çıktı. Sezaryenle doğan bebeklerde şişmanlık oranı daha yüksek. Aynı şekilde enfeksiyon oranları yüksek. Buna benzer birçok örnek daha var. Dolayısıyla bu sezaryen meselesinde bütün kurumlarda ama özellikle özel sektöre ait kurumların ve hastanelerin itina etmesi gerekiyor. Bu meselenin üzerinde biz ısrarla durmaya devam edeceğiz."

Bakan Akdağ, ayrıca Ordu'ya sağlık alanında pek çok yatırımın yapıldığını, ilerleyen süreçte başta şehir hastanesi olmak üzere birçok sağlık yatırımını daha kente kazandıracaklarını sözlerine ekledi.
 

sezaryen hekim
hastane
recep akdağ
Yorum (5)
Ali Sami Topbaş
Bizim tıp camiasının yüz karası olarak görülen kadın doğum uzmanlığı artık yapılamaz hale geldi. Biz günah keçisi olarak görülüyoruz. Sürekli mahkeme, sürekli şikayet, Yüksek tazminat davaları, üç kuruş maaş. Artık suya sabuna dokunmuyorum. Başka bir yerlere hastaları gönderiyorum. Emekli olsam da kurtulsam. İğrendim artık. Tükendim. Yeter artık.
19
Cevapla
aydin sinal
özel saglik kuruluslarinda, özel hastahanelerde annenin ve ailesinin oluru dahilinde yapilan sezeryan ameliyatlarinda eger bir komplikasyon cikmamisa,anne ve ailesinin herhangi bir sikayeti olmamisa nasil yaptirim uygulanacak,neye dayanarak ceza verilecek? yapilacak bir cerrahi müdehale bir tedavi hekim ile hasta arasinda olan bir anlasma sonrasi olur,eger kanunlarin yasak ettigi bir tedavi yöntemi uygulanmamisa buna 3.sahislar karisamazlar. sayin bakan acaba sezeryan indikasyonunu kanunlarla yeniden tespit edileceginimi yoksa tamamamen yasaklanacaginimi ima ediyor? bu iki halde AIHM den döner.benim bildigim dünyada hali hazirda sezeryani yasakliyan bir kanun maddesi yok. devlet kendi hastahanelerinde sezaryan oraninin yüzde 30 u gecmemesi icin tedbirler alabilir,ama özel kuruluslarda nasil tedbir alacagini dogrusu merak etmekteyim. sezeryan oraninin düsürülmesi (bagzi jinekologlarin istegi olan dogum basi 7500 lira ücret verilmesi gibi) ucuk kacik önlemler disinda tedbirler alir,bunlarin ne olduklari Almanyanin artan sezeryan oraninin asagiya cekilmesi icin aldigi ve basarili oldugu tedbirler cercevesinde eger merak eden olursa( maas olmadigi icin hic zannetmem-)yazarim,tartisirim.
10
Cevapla
Cem Küçükler
Performans ve döner sermaye sisteminde daha adil bir çözümü bekliyoruz.Ameliyat yapan hekim ile risk almayan hekim aynı ücreti almamalı.Sahte işlem girip performansını artıran hekime ceza verilmeli.Türkiye'de hekim emeği çok ucuzlatıldı.Bu kadar eğitimle bu hale geldik.Camcı,elektrikçi daha iyi kazanıyor.Mahkemeye de verilmiyorlar.
9
Cevapla
maraba
1-2 günlük sağlam alçı atelleri yine aynısı ile değiştirmek istemiyoruz. alçı çıkarma bonus, tekrar aynısını yap bonus. malzeme israfı bir taraftan.
8
Cevapla
Mehmet Karadeniz
Daha yeni Yargıtay kocaelinde kadın Doğum uzmanını hastayı muayene etmesi, yatış kararı vermesi, akşam vizitte de 1 kez daha görmesine rağmen gece 11 de doğan bebeğin mekonyum aspirasyonu nedeni ile ölmesi nedeni ile özensizlikle suçlamadı mı? Daha normal Doğum yaptırır mı keser alır bebeği..
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir