Medimagazin logo

Şizofreni ve sigara arasındaki ilişkinin araştırılması ilaç için umut oluşturuyor

Yapılan birçok araştırmada şizofreni, CHRNA5 geni ve sigara kullanımı arasında bir bağlantı tespit edilmişti. Şizofreni hastalarının neredeyse yüzde 90'ı sigara içiyor.
Şizofreni ve sigara arasındaki ilişkinin araştırılması ilaç için umut oluşturuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Paris'teki Pastör Enstitüsü ile Colorado Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, farelere nikotin enjekte edildi ve beynin sağlıklı bilişsel fonksiyonlarla ilgili bölümlerindeki nikotinik reseptörleri etkileyerek, bilişsel bozuklukları tersine çevirdiği gözlemlendi.

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, sonuçları Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

ŞİZOFRENİ HASTALARININ YÜZDE 90'I SİGARA İÇİYOR

“Yapılan birçok araştırmada şizofreni, CHRNA5 geni ve sigara kullanımı arasında bir bağlantı tespit edilmişti. Şizofreni hastalarının neredeyse yüzde 90'ı sigara içiyor. Şizofreni alt tiplerine göre bağımlılık oranı net olarak bilinmemekle beraber sigara bağımlılığı oranı oldukça yüksek hatta birçoğu ağır içici. Ayrıca, bipolar bozukluk hastası olan kişilerin yüzde 60-70'i de sigara içiyor. Genellikle nikotin oranı yüksek sigaraları içiyor, bitişine kadar içip art arda yakabiliyorlar.

Bu araştırmalara ek olarak yapılan birçok çalışmadan alınan sonuçlar da nikotin bağımlılığının bilişsel yeterliliği artırdığı, sinir sisteminde dopamin iletimine pozitif katkı sağladığı da anlaşılmaktadır. Antipsikotik ilaçların yan etkilerinin azaltılmasında da nikotin bağımlılığının olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. 

Bu araştırmaya göre, görünen o ki nikotin genetik olarak da var olan bir bozukluğu tamir etmede olumlu etkilere sahip... Bütün bu araştırmalar, şizofreni hastalarındaki yüksek orandaki sigara bağımlılığı sebeplerini anlamamızda önemli bulgular içeriyor. Şizofreni hastalarının sigara içerek hem bilişsel anlamda daha yeterli olmak, hem ağır psikotik ilaçların yan etkilerini azaltmak açısından kendilerini bir nevi tedavi etmeye çalışmalarının fizyolojik bir temeli olduğunu gösteriyor.

İLAÇ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR STRATEJİ

Elde edilen bulguların günün birinde şizofreni hastalarının sigara bağımlısı olmadan, sigara içmelerine gerek kalmadan sadece nikotin alımına dayalı terapilerle tedavilerine fayda sağlanması umuluyor. Bu sonuçlar ilaç geliştirme çalışmalarında yeni bir strateji de sunuyor.

Bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak travma sonrası stres bozukluğu ya da ağır depresyon, bipolar bozukluk gibi hastalıklarla nikotinin bağımlılığı arasında da buna benzer bir ilgi olması ve bu tür hastalıklarda da yeni tedaviler geliştirilebileceği umuluyor.”

sizofreni
chrna5 geni
sigara
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir