Medimagazin logo

SUT'un altında en çok ezilen branş: Anestezi uzmanları!

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği’nin 52. Ulusal Kongresi Antalya’da yapılıyor. Anestezi alanında önemli gelişmelerin tartışıldığı Kongre’nin bu yılki ana konusu ‘kaynakların etkin kullanılması’ oldu. Kongrede anestezi uzmanlarının idari ve hukuki sorunları da geniş yer buldu
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
SUT'un altında en çok ezilen branş: Anestezi uzmanları!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof.Dr.Ömer Kurtipek Kongreyle ilgili  yaptığı açıklamada doğayı ve insanoğlunun geleceğini korumak için anestezi hekimleri olarak kendi sorumluluklarının da farkında olduklarını belirterek ‘Kongremizde daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir anesteziyi savunuyoruz. Kongremizde ameliyathanelerdeki kullanılan geri dönüştürülebilir tıbbi malzemeleri olan serum şişeleri ve ilaç kapaklarından ‘Duygu ağacı’ yaptık. Amacımız kullandığımızın tıbbi malzemelerin miktarına ve doğa üzerine etkisi konusunda farkındalık oluşturmaktı’ diye konuştu.


HEKİMLERİN SORUNU HER GEÇEN GÜN DAVALARIN ARTMASI
Anestezi uzmanları başta olmak üzere hekimlere açılan mesleki davaların son zamanlarda arttığına dikkat çeken Prof.Dr.Kurtipek, kongrede özellikle hukuki konuların da masaya yatırıldığını, bir taraftan hasta güvenliğini sağlamaya yönelik önlemlerin, diğer taraftan hekimlerin hukuki sorun yaşamaması için gereken tedbirlerin anlatıldığı oturumların düzenlendiğini ifade etti. 

ANESTEZİ UZMANLARINA SUT ŞOKU!
Sağlık Uygulama Tebliğinin 10 yıldır değişmemesi sağlık çalışanları tarafından tepki toplamıştı. Son SUT değişikliğinde ise anestezi işlemlerinde bırakın artmayı, yüzde 25 düşüş yaşanması tam bir şok oldu. Dernek Başkanı Prof.Dr.Kurtipek konuyla ilgili ‘Sorunlarımızı ortak akılla çözemenin en doğru yol olacağını düşünüyoruz. Özellikle Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan son değişiklikle anestezi uzmanları aleyhine bir düzenleme yapıldı. Biz de bu konudaki sorunlarımızı hem dernek olarak aktardık, hem de kongrede dile getirdik’ dedi.

ANESTEZİ UZMANI ‘EKİP’TEN DEĞİL Mİ?
Anestezi uzmanlarının bir diğer karşı çıktığı konu ise özellikli ameliyatlardaki Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın tutumu. Sağlık Bakanlığı kanser cerrahisi gibi özellikle özel hastanelerde daha sık yapılan işlemlerin devlet hastanelerinde yapılmasına yönelik özellikli işlemler için cerrahlara ek ödeme veriyor. Ancak bu ek ödemeden ‘ekip’te olmasına rağmen anestezi uzmanları faydalanamıyor. Anestezi uzmanlarının bu durumuyla ilgili Prof.Dr.Ömer Kurtipek ‘ Bu adaletsizliğin giderilmesi lazım. Anestezi uzmanına Sağlık bakanlığının bakışını değiştirmesi gerekiyor’ diye konuştu.

 

O SES ANESTEZİ!
Kongrede sosyal program kapsamında ‘O Ses Anestezi’ düzenlendi. Sekiz yarışmacının ve 3 jüri üyesinin bulunduğu organizasyona ilgi büyük olurken, birinciliği Hunili doktorlar olarak da bilinen Dr.Figen Demir Kardeş’in ekibi kazandı.


AMACIMIZ ANESTEZİDEN ÖLÜMLERİ SIFIRA İNDİRMEK
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr.Jülide Ergil ise hasta güvenliğinin gerek Avrupa Anestezi Derneği (ESA) gerekse de Dünya Anestezi Derneği (WFSA) bin son yıllarda üzerinde durdukları ve uluslararası standartlar oluşturmak için çalıştıkları bir konu olduğunu belirtirken ‘Biz de Dernek olarak bu iki dernek ile birlikte hasta güvenliği konusunda kılavuzlar, formlar ve uyulması gereken kuralları dernek web sitemizden paylaştık. Bu kurallara uyulması için eğitimler düzenliyoruz. Son 15 yılda anesteziden ölümler teknolojik gelişmeler ve yeni anestezi teknikleri ile önemli oranda düştü. Amacımız şu an Onbinde bir olan anesteziden ölüm oranını sıfırlamak’ diye konuştu.

TÜRKİ CUMHURİYETLERLE İŞBİRLİĞİ
Anestezinin hasta ve hekim açısından çok riskler barındırdığını, anestezi uzmanlarının tükenmişlik sendromuna çözüm bulmak için Kongrede çeşitli oturumlar düzenlendiğine de dikkat çeken Doç.Dr.Ergil, ilk defa bu kongrede Türki Cumhuriyetlerin uzmanlık dernek temsilcileri ile toplantı yapıldığını belirterek ‘Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistandan bir çok anestezi uzmanı geldi ve ortak çalışma yaptık. Bilgi paylaşımında bulunduk’ diye konuştu.

anesteziyoloji
turk anesteziyoloji ve reanimasyon dernegi
prof.dr.omer kurtipek
malpraktis
saglik uygulama tebligi
oc.dr.julide ergil
Yorum (7)
Frankie Bellevan
Ortak Akıl mı Dediniz !!!???
6
Cevapla
dr
TÜM DOKTORLAR EZİLİYOR.ACİL DOKTORLARI PERİŞAN HALDE.
40
Cevapla
derin
hayır çocuk
5
Cevapla
Dr Fuat
Yuh ya abartmayın bu kadar anestezi doktoru olmasam inanırdım
5
Cevapla
pulmo
2 basamak devlet hastanelerinde Sut ve performans sisteminden en fazla zarar gören uzmanlar göğüs hastalıkları uzmanlarıdır.Hastalarının çoğu yaşlı ve komorbiditeleri fazla olan hastalardır.Bu hastaların hem poliklinikte , hemde servislerde bakımı tedavisi oldukça uzun ve meşakkatlidir.Ancak alınan puanlar aynıdır, ayrıca ek puanlar çok azaltılmış olduğundan,uzun yorucu poliklinik çalışmalarının karşılığında diğer branşlara göre çok daha az puan toplanabilmektedir. Hastanelerde yatan hastaların en sorunluları,en uzun yatanlar, devamlı klinik sorunlar çıkaran hastalar göğüs hastalıklarının hastalarıdır,ancak vizit puanı olan 21 puan dışında ,kan gazı puanı bile kaldırılmıştır. Bazı uzmanlık dallarının 30-35.000, bazı dalların 40000 puanlık çalışmalarına eşit çalışmaları göğüs uzmanlarına ancak 20000 puan puan civarnda puan sağlamaktadır ve döner sermayaden çalışmalarının çok altında pay almaktadırlar. Ayrıca ileri yaşta ,extrapulmoner nedenlerle dispnesi olan hastalar, tüm senil hastalarda ,diğer branşlarca yatırılıp tedavi edilmek istenmemekte ve göğüs hastalıklarına verilmek istenmektedir.Gerçek SUT mağdurları, poliklinilerde,servislerde,konsültasyonlarda,acillerde hastalara bakmaktan perişan olan , karşılığında son derece az miktarlarda ek ödeme alan uzmanlar göğüs hastalıkları uzmanlarıdırlar
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir