Medimagazin logo

Tek eksiği doktor

Görkemli binasıyla dikkat çeken Mersin Şehir Hastanesi’nde beyin cerrahı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı hekim yok.
Kaynak: Cumhuriyet
Tek eksiği doktor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin Valiliği’nin, 3 yaşındaki bir çocuğun sağlık süreciyle ilgili olarak gazetelere gönderdiği bilgi notu, geçen aylarda açılan Mersin Şehir Hastanesi’yle ilgili bir gerçeği de ortaya çıkardı. Valiliğin bilgi notuna göre Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan ve görkemli binasıyla dikkat çeken Mersin Şehir Hastanesi’nde beyin cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji uzmanı hekimi yok. 3 yaşındaki çocuk bu nedenle başka hastaneye gönderilmiş. Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, “İnsana değil inşaata yatırım yapılan bir ülkede bu durumlarla karşılaşmak kaçınılmaz” diyor.

Ameliyat olamamıştı

Mersin’de yaşayan Behiye ve Abdülselam A. çiftinin 3 yaşındaki çocukları A.E.A’nın omuriliğindeki tümör nedeniyle hayati tehlike yaşadığı, küçük çocuğun Mersin’deki hastanelerde ameliyat olanağı bulamayınca Kayseri’de özel bir hastanede ameliyat olacağı geçen haziran ayında Mersin basınında geniş yer bulmuştu. Mersin Valiliği, basında çıkan haberler üzerine, çocuğun ailesinin başvurduğu MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nden ve Mersin Şehir Hastanesi’nden bilgi istedi. Valiliğin basına gönderdiği bilgi notunda hükümetin sağlık alanındaki prestij projelerinden biri olarak gösterilen, otel konforunda hizmet vereceği söylenen Mersin Şehir Hastanesi ile ilgili doktor eksiği gerçeğini de ortaya çıkarmış oldu. Valiliğin bilgi notunda, hasta çocuk A.E.A’nın 10 gün kadar MEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yattığı belirtildikten sonra, “Mersin Şehir Hastanesi’nde omurilik cerrahisi alanında tecrübeli beyin cerrahisi uzmanı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı hekim mevcut olmadığından adı geçen şahsın tedavisinin Mersin Şehir Hastanesi’nde mümkün olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

İnsana değil inşaata yatırım

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, “İnsana, tıp eğitimine, bilime değil, inşaata yatırım yapılan bir sağlık ortamında böylesi durumlarla karşılaşmak ne yazık ki kaçınılmaz. Elbette her hastanenin bu gibi durumlara cevap vermesi beklenemez. Ama devasa yatırımlar yapıldığında insanlarda böylesine beklentilere yol açmakta. Her zaman söylediğimiz gibi, nitelikli bir sağlık hizmeti; iyi bir tıp eğitiminin olduğu, koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği, birinci basamak sağlık hizmetinin güçlendirildiği, sevk sisteminin hayata geçirilerek 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin olması gerektiği şekliyle sunulduğu bir sağlık sistemidir. Mevcut sistemde nitelikli sağlık hizmeti verilememektedir. Şehir Hastaneleri sağlıkta savurganlığını en tipik örnekleridir” diye konuştu.

şahir hastanesi
doktor açığı
Yorum (17)
Murat çelikten
Eveeeet Performans sistemi ve daha nice abuk subuk düzenlemelerle yapılan yeni sağlık sistemimizde deniz bitti. Sona gelindi. Yıllarca hep sòyledik bu gidiş gidiş değil diye. Bu hasta ilk değil. Nice hasta hastanelere gidip çaresine derman bulamıyor. En sonunda basıp parayı özele gidiyor. Parası olmayana Allah yardım etsin. Kamu hastaneleri sistemiyle niteliğe değil niceliğe önem verdiniz. Önemli olan hasta memnuniyeti dediniz ama hastanın memnuniyeti o gün muayene olabilmekten kaynaklanıyordu. Ama 30 saniyede... Tedavi olamadı ama olsun. Muayene olduya. Bakan memnun halk memnun. Arada tek tük çatlak sesler (tedavi olamayan bilinçli hastalar ve gerçek hasta olup herkesin ameliyatını yapamadığı hastalar) çıkıyordu ama medyada yer buldurulmuyor veya bulamıyordu. Bir cok ilde nitelikli ameliyatları yapabilecek hekim yok. Bilse de hekim bu sistemde yapmıyor zaten. Omurga tümörünün performans karşılığı olarak 100 tl-200 tl olabilirmi? O parayı ben vereyim hasta bana giriş dahi yaptırmasın diyen hekimler yarattınız. Bu sistem çökmüştür. Bakanlık yetkilileri lütfen artık kafanızî kumdan çikarınız. Dünya kadar eksik ve yanlış yapilan iş var ama hiç hekimlere sormadınız ki düzelsin. Biz yaptık oldu... Hadi tüm bakanlık bürokratları toplanıp biriniz şu ameliyatı yapıverin.
59
Cevapla
mehmet arkadaş
Acaba o ameliyatı yapacak deneyimde doktor arkadaş olsaydı.ameliyatı yapsaydı olası bi komplikasyonda olası haberler ne şekilde olur du acaba.o ameliyatın performans puanı kaç? yapacak hekim ne şekilde riskleri alacak tı.
18
Cevapla
ırgat
beyin cerrahı olsa da nitelkli vaka yapacak donanımda beyin cerrahı olmayacak...komplikasyon bile çıksa mahkemeye düşersiniz!
8
Cevapla
se
Sağlık sistemi 3 basamaklıdır; şehir hastaneleri şu an 2.basamaktır; tümör cerrahisi ve diğer ek tedavileri için 3.basamağa yönlendirmek çok doğal bir şeydir. Bazı ameliyatlar çok yapılan yere yönlendirilir, çünkü bu hastanın iyiliğinedir.
10
Cevapla
bozeren
mahiyeti itibarıyla, şehir hastanesi denen durum, olsa olsa ikinci basamak hastanelere tekabül eder. böylesi komplike bir vakanın, üst merkeze sevki yanlış olmaz.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir