Medimagazin logo

Tıp kontenjanları bu yıl 14 bin olacak!

Türkiye’deki bazı ideolojik yapıların hekim fazlası olduğunu ileri sürerek tıp fakültesi kontenjanlarını dondurttuklarını belirten Müezzinoğlu, “Bu yıl 2 bin 500 ek ilave ile tıp fakültesi kontenjanları 14 bine ulaşacak” dedi.
Tıp kontenjanları bu yıl 14 bin olacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) işbirliğiyle 'Sağlık Politikaları' adlı konferans düzenlendi. Cağaloğlu'ndaki MTTB Merkezi'nde düzenlenen konferansa Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Müezzinoğlu tıp fakülteleri kontenjanının 22 yıl boyunca 5 bin ile sınırlandığını hatırlatarak, önümüzdeki eğitim-öğretim dönemi itibariyle 2 bin 500 ek kontenjan getirileceği müjdesini verdi.


14 BİNE ÇIKACAK
Tıp fakültesi kontenjanlarını 8 yılda 9 bin artırdıklarını vurgulayan Müezzinoğlu, “Bir uzman hekim 10 yılda yetişiyor. Bugün hala 20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim açığımız var. 1985'ten 2007 yılına kadar YÖK 'Türkiye'de doktor fazlası var' diyerek tıp fakültelerinin kontenjanını dondurmuş. Gerek Türk Tabipler Birliği gerekse diğer ideolojik yapılar Türkiye'de hekim fazlası var diyerek kendi doktorumuzun yetişmesine engel olmuşlar. 2002'de iktidara gelmemizle kontenjanlar 2007'de 7 bin 500'e, sonra da 9 bine ve bugün 11 bin 500'e çıkardık. Bu yıl gelen 2 bin 500 ek ilave ile tıp fakültesi kontenjanları 14 bine çıkaracağız” dedi.


Araştırmalara teşvik verilecek
Tüketilenden daha fazla ilaç üretmeyi hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, “Sağlık tüketicisi olmakla övünemeyiz. Tükettiğimiz birçok ilacı da yurtdışından ithal ediyoruz. Biz aynı zamanda tıp bilimini üreten, tıp bilimindeki yeniliklerde iddialı olan ve tükettiğinden daha fazlasını üretebilen bir ülke olmayı hedefliyoruz. 55 tane eğitim araştırma hastanemiz var. Bu hastanelerimiz artık tıp alanında AR-GE yapabilen, bilimsel araştırma yapabilen bir noktaya taşıyacağız. Sağlık endüstrisinde, ilaç sanayinde ve tıp biliminde yerli üretimi teşvik edeceğiz” diye konuştu.

tıp eğitimi
kontenjan
mehmet müezzinoğlu
tıp kontenjanı
Yorum (13)
Alişan Yıldıran, Prof. Dr.
Muhterem Bakan Beyefendi, Doktor yetiştirmek mantar yetiştirmeye benzemez. Bendeniz şu ana kadar, uygulama dersinde onaltı öğrencime de hastayı muayene ettirme fırsatı bulamadım. Çünkü hiç bir hasta bunu kabul etmez, etse de bir takım mahzurları vardır. Bir de böyle yetiş(me)miş hekimlerin Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne öğretim üyesi yapılması? Yarabbî bu ne fâciâ! Anlamayanlara bir kıssâ; Eskiden kullanılan buharlı gemilerin hareket etmeleri için, kazanın yakılmasından sonra, bir süre beklenmesi gerekiyordu. Bu süre içinde, yeterli ısı elde edilir ve buhar, makineleri çalıştıracak hâle gelirdi. ‘İstim beklemek’ denilen bu süre, geminin büyüklüğüne göre de değişirdi. Zamanın İran Şahı, Urumiye Gölü’nde, saray hizmetinde kullanılmak üzere alınan bir istimbota binmiş. Fakat buhar kazanı, henüz harekete yeter ölçüde istim tutamadığından, istimbot üç beş dakika kalkamamış. Bu kısa beklemede canı sıkılan Şah, hiddetle niçin beklediklerini sormuş. Yanındakilerin; “İstim bekliyoruz Şah Hazretleri” cevabı üzerine, istim sözcüğünün ne olduğunu bilmeyen Şah, daha da sinirlenerek bağırmış: “Canım, bu ne saygısızlık. Bir istim için Şah bekletilir mi? Biz gidelim, istim arkadan gelsin!” Bu memlekette, bu acul sağlık bakanlığı anlayışına dur diyecek bir akademik camia ve makul bir iktidar (akademisyen başbakan) ne zaman çıkacak bakalım?
16
Cevapla
Kamil Ömür
Gerçekten bizim ülkemizde yönetim sorunu var. Daha geçenlerde Sağlık Bakanlığı müsteşarı tıp kontenjanları artırılmasında kantarın topuzunun kaçtığını YÖK' e önümüzde ki yıldan itibaren düşürülmesi için görüş bildireceklerini söylemişti hatta bu sene çok aşırı kontenjanı şişmiş olan İstanbul Tıp Fakültesi kontenjanı azaltılmıştı. ( Öğrenciler amfilere evden tabure getiriyorlar oturacak yer yok. ) Bu kadar mezun olacak doktora yeterli devlet hastanesi, yeterli poliklinik yok. Yeni tayin gelen uzman hekime poliklinik yapması için oda bulunamıyor. Ayrıca rölatif bir açık var. Ülkemizde pratisyen hekimin adı yok. Adam Cizre' yi kurada çekmiş göreve hiç başlamamış oturmuş evde TUS çalışıyor. Uzman olunca da gideceği yer orası ama dur bakalım 4- 5 yıl sonra kim ölür kim kalır mantığı var. Ben şunu anlamıyorum yalnız. Hakim savcı sayısı 4000 iken adamların aldığı ücret komikti. Sayıları şu an 15000 çok güzel para alıyorlar. 1990 mezunuyum yıllarca günümüz koşullarında 3000 lira civarı ücret aldım. ( Dışarıda çok kazanma durumumuz vardı ya. ) Hekim sayımız 40000 iken bu devlet bize doğru düzgün ücret vermedi şimdi 130000 eskiden aldığımızın döner sermaye yoluyla da olsa en az 2 katını alıyoruz. Nasıl oluyor bu iş.? Kabaca bir hesap yaparsak 1990 yılından 2005 yılına kadar bu devlet bana her ay 3000 lira eksik para vermiş bana sen git kendin kazan demiş. Devletten 600 bin lira alacağım var bu hesaba göre. Şimdi gelelim bundan sonra ki olacaklara valla döner sermayeye SGK nın gönderdiği para aynı her sene ödemeler düşmeye başladı. Sisteme giren çok gelen para aynı. Doğal olarak kişi başı ek ödeme miktarı düşmek zorunda. Bu 14000 kontenjanlarla hala tıbba girenin hele hele anne babası doktor olup ta girenin kuş kadar aklı yoktur. 17- 18 yaşında ki adam tecrübesizdir iş aileye kalır. Tıp dışı aileler çocuklarının doktor olmasını isterler çok normal ama işin içinde olup ta gidişatı görenlerin çocuklarının nadir de olsa tıbba girmesi beni şaşırtıyor. İsteyen adama zorla hayır giremezsin diyemezsin de çocuğunu yönlendirmeyi bileceksin. Son söz olarak az önce haberleri dinliyorum sokağa çıkma yasağı olan yerlerde haftalık nöbet tutulacakmış !!!! ????. Hayatımda bir kez asistanken devlet hastanesinde 3 gün üst üste ( Cuma, Cumartesi, Pazar ) nöbet tuttum pazartesi çıktığımda ruh gibiydim. Uzman iken bir gün askeri hastanede diğer gün özel hastanede olmak üzere üst üste 6 gün nöbet tuttum ( Bayram nöbeti ) nöbetler sonunda 2 kilo vermiştim. Hiç insani bir durum değil çok gürültü kopacaktır şimdi.
12
Cevapla
aydin sinal
Almanyada 37 tip fakültesi var ,neredeyse hepsinin mazisi yüz seneden fazla.1974 den beri almanyadayim bu 40 senede tek bir (Regensburg tip)acildi,2014-15 sömestre 10.600 tip ögrencisi baslamis.Yeni tip acilamamasinin nedeni klinik öncesi tip tahsilinin cok masrafli ve zor organize olmasi söyleniyor.Frankfurtun tek bir tip fakültesi(Goethe ) var ,klinik stajyerlerin staj yapmalari icin klinik sefleri ,sef muavinlerinin profosör,docent (Almanyada yardimci!!?? docentlik yok) oldugu 18 egitim hastahanesi vardir.Diger Avrupa ülkelerindede tip tahsili durum ayni Almanya gibi.Tip tahsili cok ciddi bir tahsildir.Almanyada tip tahsiline baslayan 5 kisiden ancak 3 ü mezun olur.Gerisi 3 asamali 2.,4, ve 6 sene sonu genel imtihanlarda elenirler,ihtisasa baslayanlarinda ancak %60 ihtisasini bitirir %40 elenir.Ne yazikki Türkiyedeki durum morfoloji tahsili haberin resmindeki gibi! anatomi dersi lise biyoloji dersi seklini almis,veteriner,kimyager,biyolog,spor hocalari tarafindan yetistirilen?? talebeler klinigi yollaniyor,klinikte acele mezun edip kurtuluyor:Ilerde Türkiye bu yetismemis üniversite mezunlarindan cok basi agriyacak,Ne yazikki bu en fazla Tip,Hukuk ve muhendislik gibi dallarda kendini gösterecek veya gösteriyor. Türkiyede agzini acan USA ile kiyas yapar ,fazla uzaga gitmeyin Bulgaristan,Macaristan,Cek,-slovakya gibi ülkeler Üniversite tahsili bakimindan Türkiyeden kat-kat üstün.Misal Bulgaristan 6 tip fakültesi var,yeterli egitim veriyor. Eskiden kendimizi Balkanlar ile mukayese ederdik,masal oldu,Ortadogu bilemiyecegim ama Türkiyedeki Tip tahsilinin Pakistanin asagisinda oldugunu söylemeden bitirmiyecegim.Dün aksam Ilber Ortayli Teketek programinda konustu Türkiyenin en önemli problemlerinin basinda Akidemik personel oldugunu söyledi.Kendisi yetismemis hocalar tarafindan yetistirilen talebeler .ne yazikki kaliteye degil kantiteye önem veren bir toplumlarda böyledir.selamlar.
17
Cevapla
tabip
Atanamayan Doktorlar Derneğinin temelleri atılmış haberimiz yok.
5
Cevapla
dexter
bana göre amaç hastaneleri ve SGK yı kullanıp milletten aldığı vergiyi aklamak tabii bu aklama yollarından sadece biri
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir