Medimagazin logo

Diplomasını kiralayan eczacıya çifte ceza geliyor

Diplomasını kiraladığı tespit edilen eczacı yasaya göre 5 yıl eczane açamayacak; SGK’ya fatura edilen ilaç bedeli de faiziyle geri alınacak.
Kaynak: HÜRRİYET - Meltem ÖZGENÇ
Diplomasını kiralayan eczacıya çifte ceza geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAĞLIK Bakanlığı, başkasının diplomasını kiralayarak eczane açanların, vatandaş sağlığını tehlikeye attıkları gerekçesiyle denetimleri sıklaştırma kararı aldı. Denetimlerde eczacının yerinde bulunmaması halinde 24 saat sonra bir denetim daha yapılacak. Diplomasını kiraladığı tespit edilen eczacı yasaya göre 5 yıl eczane açamayacak; SGK’ya fatura edilen ilaç bedeli de faiziyle geri alınacak.

SIKI TAKİP BAŞLIYOR
Sağlık Bakanlığı, diploma kiralayarak eczane açılmasının önüne geçek için muvazaa ile etkin mücadele çalıştayı yaptı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), “Muvazaa Yönergesi”ni de yayımladı. Yönergede, eczane işletimi ile ilgili kurallara açıklık getirildi. Buna göre eczacı odaları, il sağlık müdürlükleriyle işbirliği yapacak. Kiraladığı diplomayla eczane çalıştıranlar sıkı takip altına alınacak.

ECZACI 24 SAAT İÇİNDE GELECEK
Bir yıllık periyot içinde eczaneye üç farklı zamanda denetim yapılacak. Eczacının yerinde bulunmaması halinde, 24 saat sonra bir denetim daha yapılacak. Eczacının duvarda asılı fotoğrafı ya da diplomasındaki resme dikkat edilecek. Usülsüzlüğün tespit edilmesi halinde, eczanenin ruhsatı iptal edilecek ve söz konusu eczacı 5 yıl süreyle eczane açamayacak. Eczanenin o zamana kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na fatura ettiği ilaç bedeli de faiziyle birlikte diplomasını kiralayan eczacıdan geri alınacak.

muvazaa yonergesi
saglik bakanligi
sgk
turkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
Yorum (4)
aydin sinal
ben üniversite sinavina girdigim 1965 yilinda sadece istanbul ecz.fak.vardi 40 talebe alirdi,AÜ ecz.fak.kurulmus ama binasi bile yoktu.Ist.Ecz.fak. en yüksek puanla ögrenci alirdi,misal benim girdigim yil HÜ tip.fak 280 puan na kadar düsmüs Ist.Ecz.ise 340 da kalmisti,sonra 1967-68 de AÜ ve HÜ eczacilik fakülteleri kuruldu talabe almaya basladi,1970 den itibaren Özel fakülteler kurulmasina izin cikti,Eczacilik , mühendislik ,discilik,iktisat özel yüksek okullari mantar gibi bitti,Buralara girmek icin üniversite puanina gerek yoktu,yillik 3000-5000 lira arasi ücret ödeyen her lise mezunu girerdi.Bu özel okullarda devlet üniversitesinde ders veren hocalar ders verirler,ayni hocanin devlet fakültesindeki ögrencisinin imtihan basarisi ile özel okuldaki talebesinin basari orani özel okul lehine 3-5 misli fazla idi,Hic bir kimsede "üniversite imtihaninda basarili olamayan ögrenci nasil olurda en yüksek puanla ögrenci alan devlet tip,eczacilik,disci,teknik üniversite ögrencilerinden 3-5 misli basarili oluyor diye sormazdi,Cünki soracaklarin cocuklarida özel fakültelerde okuyorlardi. 1970 li yillarda bu özel fakülteler mezun verdiler,her mezun eczehane acti ,memlekette yeteri kadar doktor olmadigi icin yeterli recetede gelmiyordu,doktorun yerine hasta tedavi edildi,tezgah arkasi igne yapildi,ceket üstünden tansiyon ölcüldü ilac satildi.sonra mantar gibi tip fakülteleri acildi doktor bollasti,receteler akti.iste bu 1980 li yillarin basinda diploma kiralamasi cikti,askere giden eczaci,hamile olan eczaci diploma kiraladi ,kimi zenginler eczaci kalfasi ile diploma kiraliyarak eczahane actilar.Hanimlari eczaci olan nice erkekler islerini terk edip,eczaci hanimlari kabul günü gezerken kendileri eczahanelerde oturdular nasilsa eczaci kalfasi isi götürüyordu,20-25sene eczacilarin altin dönemiydi,her sehirdeki vergi mükellefiyetlerde ilk sira eczacilarindi,2000 li yillada eczahane sayisi eflasyonu basladi ,ama yinede ilac fiatlarindaki yükseklik durumu kurtariyordu.Sonraki AKP li yillar gerek elektronik kontrol olmasi,gerek ilac fiatlarindaki düsüklük,gerekce ciddi kontrol,eczacilarin kazanclarini düsürdü,su anda hic gözde olmayan bir meslek kozmotik ürünler kurtariyor. Benim anlamadigim yillarca ilac sömürüsü olan ülkede diploma kiralama herkesin bildigi bir olaydi hic üstüne gidilmedi,simdi yil olmus 2016 ülkede eczehane eflasyonu var,ilac fiatlari düsmüs,eczehanelerin cogu yasam mücadelesi veriyor,yani diploma kiralamak maddi bakimdan cazip degil Saglik bakanligi diploma kiralamaya ciddi takip getirecegini(getirdigini degil) söylüyor,iste bunu anlamiyorum.
9
Cevapla
Frankie Bellevan
Doğru ama geç alınmış bir karar.. Yine de isabet olmuş.. Elbette aynı şey tüm Hekimler için de geçerli...
5
Cevapla
Özgür
Günlerce eczanesine uğramayan eczacıların yerine ortaokul mezunu kalfalar çalışıyor bunun cezası neden yok.Bir avukat bir doktor bir öğretmen bir mühendis kendi yerine birini çalıştırabilir mi?
12
Cevapla
ömer bülbül
işte şimdi pkk nın sonu geldi!... pkk en büyük rantı, böyle eczacı diplomasıyla açtığı uyduruk eczanelerden kazanıyor. diyarbakır silvan da gerçek eczane üçü beşi geçmezken, çakma eczane saysııs en az yirmi....
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir