Medimagazin logo

Diyet sonrası neden kilo alıyoruz?

Sağlıklı yaşam için diyet diyet dolaşmanın gereği yok. Hangi diyeti yaparsanız yapın genelde 6 ay sonra 6 kilo zayıf olduğunuzu ikinci 6 ay kilonuzun sabit kaldığını daha sonra kilo almaya başladığınızı görürsünüz.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - SERDA KIVILCIM-
Diyet sonrası neden kilo alıyoruz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Zaten böyle olmasa, devamlı yeni moda diyetler ortaya çıkmaz, zayıflama merkezleri dolup taşmazdı!

Ma­dem sı­kın­tı­ya gi­ri­yor; di­yet ya­pıp ki­lo ve­ri­yor, son­ra ge­ri alı­yor­sak işin sır­rı ne pe­ki? Na­sıl za­yıf ka­lı­na­cak?

“İ­şin sır­rı, den­ge­li bes­len­me­nin ya­nın­da ol­maz­sa ol­ma­zı eg­zer­si­zi, ya­şam tar­zı de­ği­şik­li­ği içi­ne ka­lı­cı ola­rak kat­mak­ta­” di­yor Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­sin­den Dr. Öz­gür Şa­mil­gil. Ve ba­kın işin de­tay­la­rı­nı na­sıl be­lir­li­yor...

Vü­cut eko­no­mi­ye prog­ram­lı bir şir­ket

Vü­cu­t eko­no­mi­ye prog­ram­lı şir­ket gi­bi ça­lı­şır, ge­lir aza­lır­sa har­ca­mayı kı­sıt­lar ted­bir alır. Az gı­day­la ye­ti­nir me­ta­bo­liz­ma­yı ya­vaş­la­tır. Es­ki çağ­lar­da kıt­lık dö­ne­min­de nes­lin sür­dü­rü­le­bil­me­si­ni sağ­la­yan bu özel­lik, ha­re­ket­siz ve yük­sek ka­lo­ri­li, ko­lay ula­şı­la­bi­lir be­sin­le­rin ol­du­ğu bu çağ­da, ki­lo al­ma­mı­za ne­den olu­yor. Spor sa­lo­nun­da ya­rım sa­at­te zar zor har­ca­dı­ğı­mız 300 ka­lo­ri, bir adet an­ne ku­ra­bi­ye­si ile bir da­ki­ka­da ge­ri ge­li­yor.

Dü­şük ka­lo­ri­li di­yet­ler

Araş­tır­ma­lar çok dü­şük ka­lo­ri­li di­yet­le­rin çok ki­lo kay­bı sağ­la­sa da as­lın­da me­ta­bo­liz­ma­da ya­vaş­la­ma­ya ne­den ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Vü­cu­dun di­yet ön­ce­si­ne gö­re da­ha az ka­lo­ri yak­ma­ya baş­la­ma­sı ise hiç is­ten­me­yen bir du­rum. Di­ye­ti bi­raz bi­le boz­ma­nın, es­ki­si­ne gö­re da­ha az yen­se de, hız­la ki­lo al­ma­ya ne­den ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Ka­lo­ri­yi çok kı­sıt­la­ma­dan ya­pı­lan, fa­kat haf­ta­da 5 gün 45 dk eg­zer­siz­le be­ra­ber ya­pı­lan di­yet ise da­ha az ve ya­vaş ki­lo ver­di­ri­yor. Bu­na rağ­men, di­yet ön­ce­si­ne gö­re me­ta­bo­liz­ma­da hız­lan­ma oluş­tur­du­ğun­dan, di­ye­ti bi­raz boz­sa­nız da hız­la ki­lo al­ma­nı­za en­gel olu­yor.

Kas kit­le­si mut­la­ka art­ma­lı

Ki­lo ver­me­yi ko­lay­laş­tır­mak için kas kit­le­si­ni artır­mak ge­re­ki­yor. Kas­la­rı­mız ge­liş­ti­ğin­de vü­cu­du­mu­zun şe­ker de­po­la­ma ka­pa­si­te­si ar­tı­yor.
 Bu sa­ye­de in­sü­lin di­ren­ci so­ru­nu çö­zü­lü­yor, nor­mal­de ih­ti­yaç faz­la­sı şe­ker ya­ğa çev­ril­mek zo­run­da ka­lır­ken ar­tık kas­lar­da da­ha faz­la de­po­la­na­bi­li­yor. Bu me­ta­bo­liz­ma­nın hız­lan­ma­sı an­la­mı­na da ge­li­yor.

Haf­ta­da top­lam 3,5-4,5 sa­at ci­va­rı ha­fif ko­şu ve­ya hız­lı yü­rü­yüş ya­ni ae­ro­bik eg­zer­siz ye­ter­li gi­bi gö­rün­se de kı­sa sü­re­li ani hız­lan­ma ve ya­vaş­la­ma şeklinde haftada 2-3 defa 10-20 dakika süreyle yapılan bir anaerobik denen egzersiz türü ise daha fazla yağ yakılmasını sağlıyor. Üstelik egzersiz sonrası 24-48 saat yağ yakılması devam ediyor ve gençlik (büyüme) hormonu salgılatıyor.

Anaerobik, şiddetli aralıklı egzersiz nasıl yapılıyor?

Kabaca 3 dakikalık ısınma dönemini takiben, 30 saniye kadar çok çok hızlı, 90 sn çok yavaş tempoda ve  8 tekrardan oluşuyor, 3 dakikalık soğuma ile sonlandırılıyor.Aslında toplam çok hızlı egzersiz 4 dakikalık bir süreçten oluşuyor. Tamamı 20 dakikayı geçmiyor. Kondisyon bisikleti, (kol ve bacakları birlikte çalıştıran) eliptik alet veya koşu bandı ile yapılabiliyor. Laktik asit birikimine bağlı kaslarda yanma hissi gelişiyor.  

Haftada 2-3 defa yapılması uygun, fazlası vücudun toparlanmasına zaman bırakmayacağından zararlı olabiliyor.

Büyüme hormonu için

Büyüme hormonunu en yüksek düzeyde salgılanması için şunlar önemli:

Egzersizden önce ağır yağlı yemek yenmemeli.

Egzersiz sonrası en az iki saat şekerli gıda içecek (karbonhidrat) kesinlikle tüketilmemeli, (yoksa büyüme hormonu salgılanması, yağ yakılması azalıyor).

Yarım saat kadar sonra protein ağırlıklı gıda tüketilebiliyor.

Bol su, düzenli uyku, D vitamini düzeyinin normalde tutulması gerekiyor.

Ya sonra!

Diyet sorası geri kilo almamak için, diyetle beraber egzersiz yapmak ve yaşam tarzı olarak devam etmek şart görünüyor.

Aç kalmadan sağlıklı beslenmek için ise, Akdeniz diyetini tercih etmek gerekiyor.
 

diyet
sonrası
neden
kilo
alıyoruz?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir