Medimagazin logo

Eczacılara verilen süre uzatıldı, eczane açmada kolaylık geldi

Sağlık Bakanlığı’na bağlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) eczacılara müjde geldi.
Eczacılara verilen süre uzatıldı, eczane açmada kolaylık geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2014 yılında yayımlanan yönetmelik, eczacılara, nem ve ısı ölçer bulundurma zorunluluğu getirmişti.  Meslek mensuplarına tanınan süre ise 12 Nisan’da doluyordu. 
TİTCK bugün yeni bir yönetmelik yayımladı.  O yönetmeliğe göre süre 12 Nisan 2017’ye kadar uzatıldı. 
Eczacılar sisteme kademeli geçiş yapacak. 
Geçiş takvimi, kurum tarafından, reçete sayısı veya ciro kriterleri dikkate alınarak belirlenecek.
TABELALAR İÇİN DE SÜRE UZATILDI 
Eski yönetmelikte zorunlu tutulan, kriterlerini Türk Eczacıları Birliği’nin belirleyeceği  ışıklı veya ışıksız levhalar için de aynı durum söz konusu…
TEB kriterleri  en geç üç ay  içerisinde belirleyecek. Eczacılar ise 12 Nisan 2017’ye kadar bu yükümlülüğü kademeli olarak yerine getirmiş olacak. 
Düzenleme ile eczacılara tanınan başka kolaylıklar da var.
ECZANE AÇMADA KOLAYLIK SAĞLANDI
Mevcut yönetmelikte, eczane açabilmek için, o mekanın bağımsız dükkan yapı ruhsatı  veya yapı kullanım izni belgesinde “dükkân veya işyeri olarak kaydedilmiş olması” gerekiyordu.
Yeni düzenlemede bu kural genişletildi.  Artık yapı ruhsatı belgesi  ve yapı kullanım izin belgesinin yanısıra belediyeden o mekanın dükkan veya işyeri olduğuna dair resmi bir belge alınması da kabul edilebilecek. 
Eski yönetmelikte, yerleştirme neticesine göre eczane açabilecek eczacıların, ilân tarihinden itibaren en geç altmış gün içerisinde, gerekli belgeler ile ilgili il veya ilçe sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekiyordu. Bu süre 90 güne çıkartıldı. 
Ayrıca, eczacı yerleştirmeleri  yılda 2 kez  değil, üç kez yapılacak. (ek yerleştirmeler yürürlükten kaldırıldı)
Eğer eczacı kentsel dönüşüm nedeniyle işyerini tahliye etmek zorunda kalırsa,  kendisine, “nüfusa göre eczane açma kriteri”uygulanmayacak. 
Serbest eczanelerde, yıllık seksen bin reçete sayısı veya yıllık üç milyon Türk Lirası tutarında cironun aşılması halinde bir ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak. 
Bu reçete sayısı ve ciroya eklenen yıllık her üç milyon Türk Lirası ciro veya yıllık her seksen bin reçete için  “ikinci eczacı” sayısı ikiye çıkacak. İkinci eczacı sayısı  en fazla üç  kişiyle sınırlı olacak. 
CİROSUNU ZAMANINDA  BEYAN ETMEYENE İTS GEÇİCİ SÜREYLE KAPATILACAK
Serbest eczanelere ait ciro bilgileri, mesul müdürü eczacı tarafından İlaç Takip Sistemi üzerinden her yıl Nisan ayında beyan edilecek. Beyan edilmezse, o eczacıların , İlaç Takip Sistemi’ne erişimi, cironun beyan edildiği tarihe kadar sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde geçici olarak engellenecek. 
Zorunluluktan ya da değil; eczanenin kapanması halinde ilaçlar, alındıkları ecza deposu dışında diğer depolara da iade edilebilecek. 
Alışveriş merkezlerindeki eczaneler nöbetten muaf olmayacak. Hükmün yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsatlandırılmış ve geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerindeki eczaneler için ise eski düzenleme geçerli olacak. 

İLAÇLARIN İMHASI ARTIK DAHA KOLAY 

Miadı geçen ya da kullanılamaz hale gelmiş ilaçlar eczane sahibi veya  veya mesul müdürü tarafından listelenecek. İmhaları için il sağlık müdürlüğüne başvurulacak. İl sağlık müdürlüğü ve eczacı odası yetkilileri huzurunda tutanak düzenlenecek. Vergi dairesine ise bildirim yapılacak. 

Yapılan denetimlerde eczacının sağlık durumunda eczacılık mesleğini yapmasına engel teşkil edecek değişiklikler olduğu tespit edilirse, kendisinden sağlık raporu istenebilecek. Yine, gerek görülmesi halinde, adli sicil kaydının güncellenmesi talep edilebilecek.  

eczane
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir