Medimagazin logo

Kurban Bayramı, hayvanların gebelik dönemine denk geldi

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Kurban Bayramı'nın hayvanların gebelik dönemine denk geldiğine dikkati çekerek, "Kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır" dedi.
Kurban Bayramı, hayvanların gebelik dönemine denk geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın tüm İslam aleminin olduğu kadar Türkiye için de önemli olduğunu, özellikle bölgede kurbanlık için hayvan yetiştiren çok sayıda besici olduğunu söyledi.

Erzurum'dan İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere hayvan sevkıyatı yapıldığını anlatan Yıldız, "Bu bakımdan Kurban Bayramı'nın bizim için çok önemi var. Türkiye'de her yıl koyun ve sığırın yüzde 35 kadarı kurbanlık hayvan olarak kesiliyor. Bu da çok büyük bir rakama tekabül ediyor. Neredeyse 2 milyonun üzerinde kasaplık hayvan, Kurban Bayramı'nda kesime tabii tutulmaktadır" diye konuştu.

Kurbanın alımından, kesiminden tüketimine kadar her basamağında veteriner hekimlerin ilgisinin olduğunu vurgulayan Yıldız, kurbanlık alınırken daha çok besili hayvanların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Besili hayvanların sağlıklı ve et verimi yüksek olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Kurban Bayramı, hayvanların gebelik dönemine denk geldi. Kurbanlık olarak erkek hayvanların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Erkek hayvanlar besi performansı olarak daha iyidir, daha iyi et tutarlar. Dişide yağ oranı daha fazladır. Dişi hayvanın, dönem itibarıyla gebe olma ihtimali de vardır. Düvenin 5-6 aylık gebe olma riski vardır. Gebelik muayenesinde de beşinci ayların tespit edilmesi zordur. Beş ay öncesi ve sonrası zaten irileşir yavru, dolayısıyla muayeneyle tespit etmek kolaydır. Beşinci aylarda tespit edilmesi daha zordur ve bu nedenle bu dönemde ultrasonla tespit edilebilir ya da çok deneyimli bir hekim tespit edebilir. Bu dönemde hayvanın gebe olup olmadığını tayin etmek oldukça zor. Dişi hayvan alındığında, gebe olma riskini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Gebe hayvanların kesilmesini önlemek için de kurbanlıklara ultrason cihazıyla gebelik testi yaptırılmalı."

Veteriner fakültesi olarak ultrasonla gebelik testi yaptıklarını anlatan Yıldız, vatandaşların talebi olursa fakültede gebelik testini rahatlıkla yaptırabileceklerini dile getirdi.

Yıldız, kurbanlık için dişi hayvan alınmışsa bunun mutlaka veteriner hekimlere muayene ettirilmesi ve gebe olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini bildirerek, "Gebe hayvanı kesmek hem dinen çok iyi bir şey değil hem de ülke ekonomisi açısından kayıp olur. O hayvanın doğurması, büyümesi, daha yüksek verim için ekonomik kayıp olmaması istenir" ifadelerini kullandı.

Hayvanın genç olmasının da önemli olduğunun altını çizen Yıldız, yaşı ilerlemiş hayvanların et kalitesinin düştüğünü, bunun da etin yumuşaklığını, pişirilme süresini ve lezzetini etkilediğini kaydetti.

kurban
bayramı
hayvanların
gebelik
dönemine
denk
geldi
Yorum (1)
tenekeci
USG ye ne gerek var, kart test al eczaneden işeyen hayvanın altına tut, hooop anında sonuç al.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir