Medimagazin logo

Performans sistemini değiştirirken bunları da unutmayın...

Performans sistemini değiştirirken bunları da unutmayın...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilindiği gibi Bakanlık yetkilileri adil bulmadıkları mevcut döner sermaye sistemini değiştirmek için bir çalışma içerisindeler. Bu çalışma yapılırken eksik kalması muhtemel bazı noktaları okuyucuları sıkmadan ve madde madde belirtmek istiyorum. (Fazlası da var ama aklıma bu kadarı geliyor. Yorumlarınızla bunları yazabilirsiniz.)

İlk madde olarak yapılmayacağınan adım kadar emin olsamda yazacağım. Performans sisteminden tümüyle vazgeçilsin. Hadi bu da olmadı mümkünse puan değil parasal karşılığa geçilsin... Puan sisteminde tüm hastane çalışanları bir sonraki ay 10 kat daha fazla puan üretse bile bakanlığın hastaneye ödediği miktarın üst sınırı hemen hemen hiç değişmediğinden alınacak ücret değişmeyecektir. Ama direkt parasal karşılık olursa her işin her hastanedeki karşılığı aynı olacaktır...

Puanlı performans sistemine devam edilecekse...

Bildiğimiz gibi doktor ve diğer çalışanlar normal 20-30 günlük yıllık iznine çıktığımızda sabit ödeme dışında döner sermaye alamıyor. Bu düzeltilmeli. Burada önerim şöyle... Yıllık izin kullanıldığında kullanılan gün ile orantılı olacak şekilde hastane, klinik veya bireysel puan ortalaması çalışanın puanına eklensin.

İdari  ve klinik nöbetler sonrasındaki mesai günü nöbet sebebiyle izin kullanıldığında klinisyen muayene yapamamakta, dolayısıyla puan üretememekte ve o gün için döner sermayeye hak kazanamamaktadır. Döner sermaye hak etmek için ise nöbet sonrası yorgun bir şekilde muayene yapmak zorunda kalmaktadır. Bu sebeple kişi nöbet izni kullanıp çalışmadığı günler için kullanılan gün ile orantılı olacak şekilde hastane, klinik veya bireysel puan ortalaması çalışanın puanına eklensin.

Hasta bakan yani risk alan klinik branş hekimlerinin de puan dışında belli koşulları sağlamaları şartıyla preklinik uzmanları kadar döner sermaye alabilmesi sağlanmalı... Örneğin Türkiye ortalaması olarak 40 muayene yapılan bir branşta klinisyen bu değerin %80’i kadar muayene yaptığında ortalama döner sermaye alabilsin... Veya farklı yollar bulunsun.

Cerrahi yapmayan veya az yapan hekimlerin HAK ETTİKLERİ döner sermayeden %10’a varan kesinti yapılmasının hiç bir açıklaması yoktur. Bunun yerine teşvik etmek için %10’a kadar fazla verilebilir.
SGK başkanının bile çok ameliyat yapılıyor gerekçesiyle ameliyat sayısından şikayetçi olduğunu biliyoruz. Bu sebeple cerrahi puanı uygulamasından vazgeçilsin veya daha mantıklı bir orana getirilsin.

Döner sermaye maaş oranının yaklaşık 4-5 olması çalışanların kapasitelerinin üzerinde çalışmasına sebep olduğundan bu oran mantıklı bir şekilde olmalıdır.

Maksimum puanlara ulaşamayan çalışanın puanı hastane ortalama puanı yanında aynı branşın Türkiye ve il ortalamaları ile kendi kliniğindeki ortalama puanlar ile karşılaştırılarak hesaplansın.

Gereksiz işlem, muayene ve ameliyatlar gibi  şişirilmiş puanlar sebebiyle ortalama puanlar yükselmekte ve sonuçta her geçen ay bir önceki ay kadar puan üretmek aynı miktar döner sermayeyi almak için yetmemektedir. Bu sebeple maksimum döner sermaye almak için puan olarak sabit bir üst sınır konulmalıdır.

Maaş, sabit ücret, döner sermaye ve nöbet ücretleri ayrı ayrı zamanlarda verilmek yerine aynı günlerde yatırılması konusunda çalışma yapılmalıdır.

Mevcut performans sisteminde sabit ücret alan bir çalışanın üzerine döner sermaye de alabilmesi için belli bir puanı geçmesi gerekiyor. Yani önce sabit ücret hakediliyor sonrasındaki puanlar döner sermaye olarak yatıyor. Örneğin; 40.000 puan yapan bir çalışan ilk 10.000 puanı ile sabit ücreti hakediyor, sonraki 30.000 puan üzerinden döner sermaye alıyor. Sabit ücretin yapılan puandan ayrı olarak hesaplanması gerekir.

Mesleki sorumluluk sigortasında her branşın ödemesi farklı olduğu gibi her branşın hasta başı puanı riskine göre farklı olmalıdır.  

Hastanelerde canhıraş şekilde çalışan “taşeron” çalışanlar için de, az bile olsa teşvik edici mahiyette döner sermaye verilmelidir.

Hemşireler ve diğer çalışanlar için çalıştıkları kliniğin zorluk derecesine göre ödeme yapılmalıdır.

Üniversite ve eğitim hastanelerinde eğitimdeki akademisyen ve uzmanlar için döner sermaye sisteminden vazgeçilsin. Bunun yerine belli hedefleri gerçekleştiren klinik ve hekimler maksimum ücret alsın. Döner sermaye kriterlerinde muayene dışındaki eğitim faaliyetlerinin ağırlığı arttırılsın.

Not: Eminim çoğu hekim arkadaşım bir çok noktaya karşı çıkacak ve eleştirecek. Bundan eminim. Bir söz vardır “Türk söylemez, söylenir” diye. Lütfen eleştiren arkadaşlar biraz zaman ayırıp düşündüklerini uzun uzun yazsınlar...

Bir uzman hekim....
 

performans
sistemini
değiştirirken
bunları
da
unutmayın...
Yorum (66)
yelda yıldız
Mesela günlük hasta sınırı olmasa bile bir sayının üzerine daha fazla ödeme alamamalı hekim. Ben hastayı anamneziyle muayenesiyle ilaç etkileşimleriyle ilaç anlatımlarıyla bilgilendireceğim yan odada 15 günlük kontrollerle şişirilmiş hasta kalabalığı aynı puanı alacak… Şikayete reçete ve tetkik yöntemi bitmeli. Ve bahsettiğiniz gibi belirli hasta sayısını tutturan ortalamayı hak etmeli. Bugünki koşullarda bu mantıksız gelebilir ama zaten iyice refüze olduk ve bu durum gün gittikçe kötüleşiyor; bakanlık hekimi sağlık hizmetlerinin yönetiminden çıkarmaya, uzmanlık alanının dışına yabancılaştırmaya parça başı iş yapmaya yönlendiriyor… sonuçta kapı kapı gezen hasta yankılanmaları oluşuyor.. Zira hastalar bu şekilde alelacele yapılmış muayeneyle tatmin olmuyor yazılan ilaçları kullanmıyor, bırakıyor,yeniden hastaneye başvuruyor… bu yöntemin maliyeti aslında daha büyük...
0
Cevapla
Meltem Seymen
Performansın kaldırılması ve adil bir ücretin çalışanlara ödenmesi en doğrusudur.Bunun için herkes eşit çalışmadığından çalışan ve çalışmayan da şu an aynı ücreti almaktadır bu durumun düzeltilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.Şu ana kadar hekimi ve hemşiresi canı gönülden çalıştığı halde hiç döner alınmayan yerler mutlaka var.Hekim maaş ve sabit hariç döner alamamakta.Şişirilmiş kadrolar mevcut.Vicdansızlık had safhada.Bu nedenle denetim çok önemli senin benim adamımdan vazgeçilmeli.Yeterli çalışmayan artık nasıl çalıştırılacak sorununa biran önce çözüm lenmeli en önemli sorun burada.İşini önce severek yapmalı ki para o zaman zaten gelir diye düşünüyorum.Herkes tabii ki çalışmasının karşılığını almalı ki mesleki tatmin tam olsun.Daha önce de performans hk.çok yazmıştım.İnşallah en iyi çözüm bulunur.Hastanelere para getirecek kişiler hekimlerdir.Hekim olmazsa hastanelerein çalışması durur.Hekimleri küstürmemek gerekir.
0
Cevapla
Hasan Özdemir
PERFORMANSTAN VAZGEÇİLSİN: 1 CÜMLE. PERFORMANS ÖNERİLERİ:67 SATIR.....:))
0
Cevapla
a.s
Yazınızın bir çok noktasına katılmamak elden değil. Zaten bir çok nokta farklı anlatımla bir çok hekim tarafından dile getiriliyor. Örneğin yıllık izinde ortalamadan veya ortalamanın %80'ninden almak. Nöbet tutan hekimlere nöbet başına ek puan İcap nöbeti için nöbet başına ek puan. Bu ek puanlar branşa göre farklılaştırılabilir. Sabit ek ödemenin sadece tavan ek ödemeden düşülmesi, puan sistemine dahil edilmemesi. Tavan ek ödeme için maksimum puan tayin edilmesi ve bunun üzerindeki puanların değerlendirmeye alınmaması. Tavan ek ödemenin makul bir puanla elde edilmesi. Örneğin 40.000 puan. Ek ödeme katsayıları hastane bazında değil Türkiye genelinde ve öreğin 40.000 puan tavan olacak şekilde merkezden belirlenmeli. Böylece hastaneler ve branşlar arası adaletsizlik azalır. Performans puanları revize edilmeli. Branş muayene puanları farklı olmalıdır. Avanta puanlı girişimsel işlem yapılması zaman kriterine bağlanmalıdır. örneğin a işlemi için minimum 30 dakika zaman gerekir gibi. ** Katılmadığım hususlar. Ek ödemeler puana göre değil paraya göre demişsiniz. Şu an işlem puan sistemi, sgk 'nın para sisteminden daha adil. Dolayısıyla adil olmayan bir sgk işlem ücretine (özellikle vakabaşı paket ve ameliyat paket sisteminden dolayı bir çok emek isteyen işlemin parasal karşılığı yok) endeksleme performans sistemini faciaya götürür. Branşları Türkiye'de kıyaslamak yanlış olur. Çünkü bu sefer aynı puan üreten aynı hastanede çalışan farklı branş hekimleri arası adaletsizlik olur. Eğer performans sistem varsa ve temel ölçüt puan ise aynı puan aynı miktarda paraya tekabül etmeli ve bu tüm Türkiye için geçerli olmalıdır. Hastane ortalamasının %80 yapan ortalamadan alırsa %20 fazla puan üretene karşı adaletsizlik olur. Zaten şuan hasta sayısı az olan ortalamanın % 80'ninden alıyor. Bu %80 brüt üzerinden değil sabit sonrası hesaplansa idi daha makul olur idi. Ancak ana sorun tavan ek ödeme puanı yüksek olduğundan %80 düşük kalıyor. Tavan puan azalırsa bu %80 makul olurdu. Belki %80 oranı %90 olarak revize edilmesi düşünülebilir, ancak eşitlik kesinlikle adalet değildir. Adaletin gereği " Ki her kim zerre miktarı bir hayır işlerse onu görecek. Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir."
0
Cevapla
Fahri Güngör
Performans sistemi ne değişiklik yapılırsa yapılsın bir ucubedir...Hiçbir zaman yeterli olamaz. Hele ki ''İçimizdeki İrlandalılar'' oldukça...Sistemin açığını bularak üç kuruş fazla almak için bütün insani ve etik değerleri çiğneyen bu insanlar oldukça asla tatmin edici olamaz. Sonuç olarak düzeltme değil kaldırılmalıdır...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir