Medimagazin logo

Varikosel her zaman kısırlık nedeni değil

Üreme sorunlarından biri olarak görülen varikosel hastalığının (testislere giden toplardamarlardaki genişleme ve buna bağlı kan akımında geriye kaçışı) her zaman kısırlık nedeni olmadığı bildirildi.
Varikosel her zaman kısırlık nedeni değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Androloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 100 çiftten 15'inde kısırlık yakınması olduğunu söyledi.

Erkek ve kadının değerlerinin normal olsa da ancak bir yıl içinde ailelerden yüzde 90'ının çocuk sahibi olabildiğini aktaran Aşçı, yüzde 10'luk oranın ise ikinci yıla kaldığını vurguladı.

Bu tür üreme sorunlarını "kısırlık yakınmalı" aileler olarak adlandırdıklarını, "kısır" olarak değerlendirilmediğini belirten Aşçı, "Bir erkeğe ve kadına 'sen kısırsın' denmemeli. Bunlar kısırlık yakınmalı şikayeti olan kişiler. Şayet bir kişinin bir çocuğu olmuş ikinci çocuğu istiyorsa buna sekontril infentil diyoruz. Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi.

- "Varikosel acil ameliyat olması gereken bir hastalık değil"

Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu:

"Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor. Her varikoselli de kısır olmuyor. Onun için 'benim varikoselim var, ben mutlaka ameliyat olmalıyım' diye düşünen kimseler de doğru düşünmüyorlar. Belki hekimlerin bunu bir iki yıl izlemesi, varikosel kalıcı bir hasar yapıyorsa ameliyat etmesi gerekir. Varikosel acil ameliyat olması gereken bir hastalık değildir."

Hastalığın sol tarafta yumurtanın venlerinde oluştuğunu, solucan yumağı gibi gözlendiğini ifade eden Aşçı, şöyle devam etti:

"Özellikle ayakta duran mesleklerde çok görülür. Cerrah ve hoca hastalığıdır. Varikoseldeki temel şey testis venlerini sıkıştırıyor vücuttaki bazı şeyler ve buna bağlı testis venleri genişliyor. Yumurta venleri genişliyor. Genişlediği zaman testisi soğutan mekanizma bozuluyor. Testis ısınmaya başlıyor. Normalde erkek er bezleri sperm üreten bezleri vücuda göre 2 - 4 derece daha soğuk. Bu nedenle ısıtılmış yumurtalarda sperm sayısı daha az oluyor. Sperm üretiminde bozukluklar olduğu gibi spermin olgunlaşması da bozuluyor. Böylelikle kısırlığa yol açabiliyor varikosel. Yüzde 30 kısırlık yakınmalı olguda nedenlerini bilmiyoruz. Bir çok neden bunun için şüphe uyandırıyor ama bunun sebebini bilmiyoruz."

Kasıklarda kalmış yumurta sorununun Türkiye'de ciddi boyutlarda olduğunu bu sorunun bilinçli aileler tarafından aşılabileceğini ifade eden Aşçı, erişkin yaşta kasıkta kalmış yumurta sorununun bin erkeğin 7'sinde görülebildiğini söyledi.

Yumurtaların kasıktan 1 yaş civarında aşağıya indirilmesi gerektiğini kasıkta kalması durumunda kısırlık ve kansere yol açabileceğini belirten Aşçı, "Aynı zamanda kanserleşme riski de 5 - 6 kat fazla olduğu için kasıkta kalan yumurta da mutlaka aşağı indirilmeli. Bir yaş civarında indirildiğinde hastaların yüzde 70 - 80'inde fertelite korunmuş oluyor. Bu da çok önemli bir şey. Halk sağlığını biz burada da önemsemek durumundayız. Yeni doğan bebeklerin mutlaka bir hekim tarafından görülmesi ve yumurtaların yerinde olup olmadığının bilinmesi, pipilerinde peygamber sünneti var mı, yok mu onların görülmesi ve bunların kayıt edilmesi hastaların yönlendirilmesi gerekiyor. İnmemiş testis sorununu erişkin yaşa kesinlikle bırakmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

varikosel
her
zaman
kısırlık
nedeni
değil
Yorum (1)
Furkan aslan
16 yaşındayım ve varikosel var kısır olur muyum
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir