Medimagazin logo

AHEF Başkanı Girginer: Bu Yönetmelik aile hekimliğini bitirir!

AHEF son çıkan yönetmeliği değerlendirdi; Sağlık Bakanı son çıkarttığı yönetmelikle Aile Hekimlerine “Size Rağmen Aile Hekimliğini bitireceğim, Eski Sağlık Ocağına döneceğim” dedi.
AHEF Başkanı Girginer: Bu Yönetmelik aile hekimliğini bitirir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, Türkiye’de yaklaşık 5 yıldır uygulandığını ama son 2 yıldır Bakan değişimi ile başlayan aile hekimliği ve nöbet tartışmaları ile aile hekimliğinden uzaklaşıldığını söyledi. Dr. Girginer “42 bin aile hekimliği çalışanının son 2 yıldır gündeminin nöbetlere çekildiği ve yapmaları gereken asıl işlerden uzaklaştırıldığı, idareciler tarafından uygulanan baskılarla çalışanların mesleklerinden soğutulduğu, sundukları aile hekimliği sağlık hizmetlerinde vatandaş aleyhine gelişmeler olduğunu, bir anlamda aile hekimliğinin bitirilip eski sağlık ocağı sistemine geçiş yapılmaya çalışıldığını” belirtti.

Aile Hekimlerinin iş güvencesini tehdit eden hiçbir meslek grubunda bulunmayan ceza puanları ile 2 yılda 100 ceza puanını dolduranların aile hekimliğinden atıldığını belirten Girginer, yeni yayınlanan yönetmelik ile ceza puanlarının sayısının ve içeriğinin artırıldığını, nöbete gitmeyenlere 20 ceza puanı getirildiğini ve 5 nöbete gitmeyenin işine son verileceğini aktaran Girginer,  iş güvencelerinin olmadığı ortamda kaliteli sağlık hizmeti sunmanın beklenemeyeceğini  belirtti.

Girginer şöyle devam etti:
 “Aile Hekimlerinin tüm gerekçeli itirazlarını ve akılcı çözüm önerilerini dikkate almayan Sağlık Bakanının önce Hastane Acillerinde Aile Hekimlerine nöbette eğitim verdireceğim dediğini, sonra nöbetsiz hekimlik olmaz diye yoluna devam ettiğini, Acillerde aile hekimleri nöbetini iptal edip, sonrasında Aile Sağlığı Merkezlerinde hastalarla aile hekimlerini daha çok buluşturmakla nöbetleri Aile Sağlığı Merkezlerine kaydırdığını ve adına nöbet değil uzatılmış mesai dediğini ülkede medyayı yakında takip eden herkesin hatırladığını biliyoruz. Ama cumartesi mesaisine aile hekimliği çalışanlarının katılım sağlamadığını ve en önemlisi hastaların bu yönde bir başvuru ve taleplerinin de olmadığını geride kalan 4 ay içinde rakamsal olarak gördük. Hastaların bu yönde bir talebi yok, Aile hekimliği uygulamasında kaliteyi artırmak adına yapılacak onca şey varken ve AHEF bunları her seferinde dile getirip kaliteyi artırmak isterken, Sağlık Bakanı Aile hekimliğinde kaliteyi uzatılmış mesai saatleri ile sağlamaya çalışıyor. Biraz gerçekçi olmak meslek örgütlerinin önerilerini dinlemek gerekir. Sonuçta kazanan hastalarımız olacaktır.
 

Şu anda ülkenin 15.000 aile hekimine ihtiyacı olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçekken, uygulamada özveri ile çalışan aile hekimlerinin görevlerine son vermek için ağırlaştırılmış ceza puanları ile üzerlerinde baskı kurmak ne kadar gerçekçidir düşündürücüdür. Önümüzde ki 2-3 ay içinde aile hekimliğinde atılan 5000 aile hekimi ile aile hekimliği uygulaması ileriye değil geriye gidecektir. Bunun sorumlusu da nöbet kararında olduğu gibi Ceza puanlarının da artırılmasına karar veren Sağlık Bakanlığıdır. Böylece Sağlıkta Dönüşüm Programının en önemli ayağı Aile Hekimliği Sağlık Bakanı değişimi ile sona erip Eski Sağlık Ocağına dönüş yolu hızlandırılmış oldu.

20 Ceza puanı üzerinden kurulacak baskı ile aile hekimliği çalışanlarının nöbete gitmesini sağlayacağını düşünen Sağlık Bakanlığının halkın yararına yapacağı çok daha önemli stratejileri olmasını beklemekte vatandaşların hakkıdır. Her zaman kendi hastalarının ve vatandaşın yanında olan  sağlık sorunları ile birebir ilgilenen Aile Hekimini işinden etmeye çalışan Sağlık Bakanlığına, Aile Hekimliğinden memnun olan vatandaşın da verecek bir yanıtı mutlaka olacaktır.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak Aile Hekimliğini bitirecek her uygulamaya karşı olduğumuz gibi yeni yayınlanan yönetmeliği kabul etmediğimizi, Aile Hekimlerinin çözüm önerilerine kulak asmayan ve Aile Hekimlerine rağmen yönetmelik çıkartan Sağlık Bakanına hakkımızı helal etmediğimizi kamuoyu ile paylaşırız.

ahef
murat girginer
aile hekimliği
Yorum (23)
Mehmet Ayk
Rahata alışınca zor tabi.
0
Cevapla
Eren Ataer
Az iş çok para güzel şimdi üzerine işde bindi bu kötü.Biraz adil düşünmeli.Mesleğe ynei başlamış arkadaşımız 20 yıllık doktordan fazla para kazanırsa bu adil olmaz.bu sistem çökmeye mahkum herşeyde bir adalet dugusu olmalı.
0
Cevapla
aile hekimi uzmanı
Öncelikle hayırlı olsun.Bazen hayır görünen şey şer olur bazende şer görünen hayır olur.Ben aile hekimliği uzmanı iken devlet hastanesinde daha az alıyordum ama HUZURLUYDUM.Bir uzman olarak işimi yapıyordum.Sözleşmem bu yıl sonu bitiyor bende devlet hastaneme geri döneceğim.Daha erken gitmek isterim ama şu an şartlar müsait değil.Bunda kararlıyım....
0
Cevapla
baha demir
az iş çok para diyen arkadaş aile hekimliğinin ne olduğuyla ilgili hiç bir fikri olmadığı anlaşılıyor. ben bu arkadaşlara tetikçi diyorum. doktorları bölmek için elinizden ne geliyorsa yapın.burdan da bu tetikçi arkadaşlar sayesinde çok iyi bir dayanışma içine girdik. artık şu doktor fazla bu doktor fazla alıyoruz değil bütün doktorlar emeğinin karşılığını almıyor diye isyan ediyoruz. Teşekkürler.
0
Cevapla
Hikmet YILMAZ
Bir toplumun onurunu,şerefini, haysiyetini,inancını makam ve para karşılığında almayı başaran sistemler sadık köleleri olan sistemlerdir. AHEF başkanı da diğerleri de boş boş konuşuyorlar. Biraz onur ve haysiyetiniz olsaydı bu aciz durumlara düşmezdiniz. Zaten onurlu ve şerefli, inancı sağlam, itikadı düzgün olan insanlar hiçbir zaman köle olmazlar ve köle edilemezler. Soruyorum AHEF başkanına ve tüm hekimlere bu içi boş ve niteliksiz Aile hekimliğini yapmak zorunda mısınız? Hekim sanatkar ve onurlu bir insan olmalıdır. Hekimlerimizden kaç tanesi yaptıkları işi bir sanat bilinci ile yapıyorlar. Kaç tanesi yazdığı reçeteyi kesin tanı koyarak yazıyor, kaç tanesi gereği gibi muayene yapıyor, kaç tanesi '' ben kesin teşhis koyamadığım bir çocuğa ilaç yazamam, ona zarar veremem, bu bir insan, benim temel önceliğim zarar vermemektir'' diye düşünerek hareket ediyor. Ne yapalım efendim sistem böyle istiyor,vatandaş bunu talep ediyor diyerek kendinin sorumlu olmadığını, masum olduğunu ifade ediyorlar. Eğer bu ülkede aile hekimliği yapanlar bu içi boş, niteliksiz işi yapmak istemiyorlar ise bence bir dakika bile durmazlar yerlerinde. Hekimler bu durumdan çok memnun oldukları için yaptıkları işe biraz heyecan katmak için kendi kendilerine konuşup durmaktadırlar. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir