Medimagazin logo

Aile hekimi gece mesaisinde

Acil nöbeti tutmaları ciddi sağlık sorununa neden olacak.
Kaynak: CUMHURİYET - SİBEL BAHÇETEPE
Aile hekimi gece mesaisinde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile hekimleri, bundan böyle aile sağlığı merkezlerinde (ASM) acil nöbetleri tutacak. Acil servis gibi yeterli teknik ve personel donanımına sahip olmayan ASM’lerde verilmeye çalışılan acil sağlık hizmetleri belki de çok daha ciddi acil sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olacak, enfeksiyonlar artacak, ölümler meydana gelebilecek.

 

ASM’lerde gece verilen acil hizmetleri sırasında bir başka sorun olarak “sağlık çalışanlarının güvenliği” de gündeme gelecek.

 

Kamuoyunda “Torba Yasa” tasarısı olarak bilinen ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı”da aile hekimlerini ilgilendiren önemli bir değişiklik dikkat çekiyor. Onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen yasa tasarısında, ASM’lerde gece acil hizmeti nöbeti tutulmasını öngören madde aile hekimlerini endişelendirdi.

ASM’lere geceleri özellikle psikiyatri hastalarının gelerek ilaç yazdırmak isteyeceğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve ASM doktorlarından Filiz Ünal İncekara, “İlaç dayatma olacak, ‘ilacımı yaz, yazmazsan kafanı kırarım’ denilecek, sağlık çalışanının güvenliği sağlanamayacak, ciddi sağlık sorunları da yaşanacak” dedi.

Basit olmayabilir

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ise acil sağlık hizmetlerinin uzmanlık ve eğitim gerektiren bir konu olduğunu vurgulayarak, özetle şunları dile getirdi: “Her baş ağrısının sebebi basit bir gerilim baş ağrısı olmayabilir. Böyle düşünürsek beyin kanamasını ya da ciddi bir nörolojik acili atlayabiliriz. Unutmayalım ki en ciddi acil olgu, hafif bir yakınma ile başlayabilir. Örneğin hafif bir mide yanması ile hasta gelir, gastrit zannedersiniz, ama kalp krizinin habercisi olabilir. Hasta köşeyi döner ve ölür. ASM hekimleri, bir süredir zaten ihtiyaç olması durumunda kamu hastanelerinde nöbet tutuyordu.”

Enfeksiyon tehlikesi

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve ASM doktorlarından Filiz Ünal İncekara, acil sağlık hizmetinin ASM’lerde verilmesinin mümkün olmadığını, bu merkezlerin hem bina hem de teknoloji bakımından bu yükü kaldıramayacağını söyledi.

 

20 yıl acil serviste hekimlik yaptığını söyleyen İncekara, “ASM’lerde akşam üstüne kadar aşı, bebek, gebe takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri yapacaksınız, akşam da buraları değiştirip acil servis haline getireceksiniz. Bu mümkün mü? Biz, bebeklere aşı yaptığımız odaya bile mümkün olduğunca kimseyi almayız. Binalarımız zaten ufak, acil hizmeti verdiğimizde geceden kalma enfeksiyonlar, kanlar, pamuklar olacak. Sabah buraları hemen temizlemek mümkün olmayacak, ASM’lerde enfeksiyon sorunları çıkacak” dedi.

aile
hekimi
gece
mesaisinde
Yorum (26)
murat 124
rahat olun bir sonraki yonetmelikte 24 saat guvenlik sarti getirirler en az 10 000 birim desek vardiyali 30 000 ozel guvenlige is saglanmis olur.. ucretini mi kim verecek..onu da bana sormayin artik..
0
Cevapla
Hakan M.
O zaman aile hekimleri ozel güvenlik görevlisi istihdam etsin. Özel çalişiyorsan elini taşın altına koymayacaksan niye devletle sozlesme imzalarsin degil mi güzel kardeşim?
0
Cevapla
drsvl
güvenlik problem , acil hizmet şartları olmayan bir mekanda acil hizmeti vermeye çalışmak ayrı problem, ASM nin elektrik ,su , ısınma, acilde kullanılan pamuğa kadar herşeyi aile hekimleri kendileri alıyor bunu nasıl ayarlayacaklar ... ben bu yasayı geçirdim oldu demekle olmuyor bu işler .. Kervan yolda düzelir ölen ölür kalan sağlar bizimdir mi mantık .. Bu yasa doktoru itibarsızlaştırmaktan başka bişey değil..
0
Cevapla
xlarge
Dogrusu aile hekimlerinin bu rahatlik sevdasini anlamiyorum. Hem herturlu riskli vakayi uzman tedavi edecek nobet tutacak tacize maruz kalacak hemde ay sonu aile hekiminin yarisi maas alacak.bumu adalet. Eskiden herturlu acil ve koruyucu hekimlik pratisyenlerde idi.hepside hastane acillerinde calismak icin can atardi.ustelik kazanci uzmandan daha dusuktu yinede yerini bilir ve memnundu. Simdi ise biz hicbisey bilmiyoruz edasindalar.
0
Cevapla
Dr.Mustafa
Sayın Hakan M, neyin yönetişim uzmanısınız bimem ama zaten A.Hekimleri ASM lerin tüm temizlik ,personel, ısınma, elektrik su ve sarf giderlerini kendilerine kayıtlı hastaya göre belirlenen cari giderden karşılamaktadır (kimi yerde bu, yetmemektedir bile )mevcut kayıtlı hasta dışında oluşan hasta yükünün maliyetini ne şekilde karşılacaksınız ve tabii güvenlik meselesini soru/sorun bu bilmem anlatabildim mi? Varsa makul bir yötetişim öneriniz-bir öncekinden daha ayağı yere basan, bir uzmana yakışır şekilde-dinlemek isteriz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir