Medimagazin logo

Aile hekimleri nöbete kalacak

Aile hekimleri 22:00’ye kadar nöbet tutarak acil servise gelen hastalara bakacak. Nöbetçi polikliniklerin sayısı artırılacak, randevu sistemi yaygınlaştırılacak.
Kaynak: TÜRKİYE
Aile hekimleri nöbete kalacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Durumu acil olmadığı halde acil servislere akın ederek acil müdahaleye ihtiyacı olanların yaşadığı sıkıntıya Sağlık Bakanlığı yeni uygulamalarla çare olacak. Bakanlık, Türkiye’de acile başvurma oranının AB ve ABD ortalamasının 3 katı daha fazla olması üzerine harekete geçti. Bakanlık, aile hekimlerine esnek çalışma saatleri getirecek. Bu kapsamda, Aile Sağlığı Merkezlerinde nöbetçi aile hekimleri saat 22:00’ye kadar görev yapacak. Baş ağrısı için bile acil servislere akın eden vatandaşlar nöbetçi aile hekimine gidecek ve böylelikle acil servislerdeki yoğunluklar son bulacak. Mesai dışı çalışan polikliniklerin sayısını artırılacak olan Bakanlık, bekleme süresini kısaltmak için Merkezi Randevu Sistemi’ni de yaygınlaştırılacak. Öte yandan, yapılan araştırmalara göre, acile başvuran hastaların yüzde 43’ünün kendisini acil görmediği, hekimlerin ise acile gelenlerin yüzde 75’inin acil olmadığını bildirdiği ortaya çıktı. Acile giden hastaların yaklaşık yarısının kuyruk beklemediği, daha hızlı hizmet aldığı için acile başvurduğu tespit edildi. Araştırma göre Türkiye’de acil servislere vatandaşların yüzde 41’nin mesai sonrası 17:00 ile 21:00 arasında gidiyor.

aile hekimi
acil servis
nöbet
Yorum (32)
gölgelice
Hasta nöbetçi aile hekimine gitmez. Onlar yine hastaneye gelir. En iyisi siz acil servisi ikiye bölün, gerçek acil ve aile hekimi acili diye; aile hekimini acile getirin. Başka türlü olmaz.
0
Cevapla
Dr
Vatandaştan kaynaklanan sorunları vatandaşla çözmek gerek. Vatandaştan kaynaklananı doktorla çözmek boşa.
0
Cevapla
drmd
allah aşkına bunun çözüm olabileceğini düşünüyorlar mı? yine herkes acile dolacak koskoca hastanelerin vardiya poliklinikleri bile bomboşken böyle komik çözümleri (!) nereden buluyorlar kimin gideceğini düşünüyorlar çok merak ediyorum. Bu işin tek çözüm yolu halkı bilinçlendirmek, acil girişlere triaj sistemini getirmek ve aile hekimlerine de çok zahmet olacak ama ayda sadece 1 tane nöbet tutturmaktır.Gerisi tamamen hikaye, popülizm, göz boyama.
0
Cevapla
drolcay
milletin çoğu zaten acilde nöbet tutmayayım gecem gündüzüm belli olsun diye aile hekimi oldu.Acilleri düzeltelim derken bu sefer aile hekimliği çöker yani daha mantıklı çözümler üretmek lazım
0
Cevapla
hakan yılmaz
bizim halkımız acil servis varken.akşam vakti aile hekimine hayatta gitmez.bu bir çözüm değil.bence .daha radikal yaklaşmak gerekir olaya.halkımız neden acil olmadığı halde acil servise gitmeyi tercih ediyor?bunu sebebini anlayabilirsek çözüm çok kolay.nasıl mı?şöyleki;halkımızın acili tercih etmesinin en önemli 1.sebebi :sırada,kuyrukta beklemeden acil de işini hallediyor olması.2.önemli sebep ise :acilde muayeneolduğunda yada reçete yazdırdığı zaman eczaneye 8 yada 10 tl katılım payı ödemesi gerekmiyor.işte bu iki önemli ve can alacı sebep acillerdeki yığılmanın asıl sebebi.sonuç olarak sebebi tesbit ettiğimize göre çözümüde çok basit.öyle; aile hekimlerine gece 22 ye kadar nöbet falan da tutturmaya gerek yok.ya ne yapmalı acile başvuran hastadan hiç katılım payı alınmaması uygulaması kalkarsa acile başvurular %20 azalır.bir de üzerine 15 tl acil katılım payı alınırsa işte o zaman acil servislerin sorunları kendiliğinden çözülür.ve sonuçta göreceksiniz ki bu basit uygulamayla acil servislere başvurular %50 azalmış.eeee bundan daha iyisi can sağlığı.ha unutmadan yanlış anlamayın ben aile hekimi falan da değilim.saygılarımla...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir