Medimagazin logo

Aile hekimlerinin nöbet sistemine düzenleme

Sağlık Bakanlığınca aile hekimlerinin nöbet sisteminde yapılacak değişiklik ile bu hekimler 8 saatlik nöbetlerini halk sağlığı müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde, cumartesi, pazar ya da hafta içi tutabilecek.
Aile hekimlerinin nöbet sistemine düzenleme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, AA muhabirine aile hekimlerinin nöbet sisteminde yapılacak düzenlemelere ilişkin açıklamada bulundu.

Şencan, aile hekimlerinin 8 saat nöbet tutmalarına ilişkin kanun çıkarıldığını anımsatarak, "Bu kanuna itirazlar oldu, yasal zemin kullanıldı. Anayasa Mahkemesi de aile hekimlerinin 8 saat nöbet tutması yönünde karar aldı. Aile hekimleri bir ayda 8 saat nöbet tutmak zorunda." dedi.

Aile hekimleri için nöbet sistemi uygulamasının cumartesi günleri 8 saat olarak belirlendiğini aktaran Şencan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nöbet sisteminde ilk olarak aile sağlığı merkezine (ASM) müracaat eden hastalara bakma şeklinde bir uygulama oluşturduk. Bu uygulamadaki eksiklikler ve itirazlar değerlendirildi. Bazı maddeleri değiştirme kanaatimiz oluştu. Aile hekimleri asgari 8 saati mümkünse halk sağlığı müdürlüklerinde değilse toplum sağlığı merkezlerinde tutacak. Nöbet parasını veriyoruz. Nöbet sırasında sadece poliklinik hizmeti vermeyecek. Kronik hasta eğitimini yapabilirler. Böbrek ya da diyabet hastaları varsa onların takibini yapabilirler. Ayda 8 saati korumaya devam ediyoruz. 8 saatin tartışılmasının gereği yok. Bu aile hekimi olmanın gerekliliğidir."

Ayda 8 saat nöbet sistemini korumaya devam edeceklerini bildiren Şencan, "Cumartesi 8 saat olan nöbetlerini, ister cumartesi, ister pazar, isterlerse hafta içi tutabilecekler. Mesaiden sonra nöbetinin 4 saatini kullanabilir. Aile hekimi olmak tercihe ve gönüllülük esasına dayalı bir uygulama. Aile hekimi olduktan sonra, aile hekimliğinin mecburiyeti olan kanunla belirlenen nöbeti tutmamak anormal bir durumdur. Aile hekimliği dernekleri ve federasyonları, bu anlamda kanuna karşı bir misyon oluşturuyorlar." ifadesini kullandı.

- "Ne doktorluktan ne memurluktan atıyoruz"

"Ceza puanı uygulamasına uygun hareket etmeyen aile hekimlerinin meslekten atıldığı"na dair iddialara da değinen Şencan, şöyle devam etti:

"Kesinlikle böyle bir şey yok. Aile hekimliğinin dışında, hastane ve toplum sağlığı merkezi hekimliğine dönebiliyorlar. Aile hekimliğinin gereğini yapmıyorsa 'gereğini yapacağın yere git' diyoruz. Ne doktorluktan ne de memurluktan atıyoruz. Şu anda 25 aile hekimi 200 ceza puanını aşarak sözleşme feshi aşamasındadır. Bu durumda olan hekimlerimiz hastaneye veya toplum sağlığı merkezine döndürülecek. Hekimleri işten atmıyoruz. Hastaneye veya toplum sağlığı merkezlerine döndürüyoruz. Mevcut kanunun içinde kalmak kaydıyla her tartışmaya varız. Kanuna karşı çıkılan bir tartışmanın devletin varlığını, intizamını tehdit eder hale gelmesine de asla müsaademiz olamaz. Böyle bir algımız olamaz."

- "Sistemi açık tutmamız gerekiyor"

Ceza puanını dolduran aile hekimlerinin, hastane veya toplum sağlığı merkezine döndürüleceğini bildiren Şencan, bunun kanuni zorunluluk olduğunu ifade etti.

Aile hekimlerinin mevcut nöbet düzenlemesinin, ayda sadece 8 saat olduğunu dile getiren Şencan, "Aile hekimleri şimdiye kadar bu nöbetleri kendi aile sağlığı merkezlerinde tutuyorlardı. Kendi aile sağlığı merkezini açık tutuyor, güvenliğini, ısıtmasını da kendileri temin ediyordu. Biz şimdi nöbetini halk sağlığı müdürlüğü ya da toplum sağlığı merkezlerinde tutma imkanı sağlayacağız. 'Cumartesi günleri vatandaş muayeneye gelmiyor' diyorlardı. Düzenlemeyle biz, aile hekimlerine 'sadece muayene değil belli hasta gruplarını davet ederek kronik hastalık takibi yapabilir, ekiplerinizin eğitim planını yapabilirsiniz.' diyoruz. Sistemi açık tutmamız gerekiyor." diye konuştu.

- Büyükşehir belediyesi olan ilçelerde nöbet saati 21.00'de bitecek

Yeni düzenlemeye göre aile hekimlerinin nöbet sisteminde yapılacak değişiklikler şöyle:

- Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanması ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşımının temini amacıyla birbirine yakın ASM'lerin bulunduğu hizmet bölgeleri oluşturulacak. Nöbet hizmetleri için öncelikle halk sağlığı müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi ya da bağlı birim binaları kullanılacak. Bunun sağlanamadığı yerlerde, nöbetler ASM'lerde planlanacak. Köy ve beldelerde ise ASM çalışanları, gönüllülük esasına göre kendi ASM'lerinde veya halk sağlığı müdürlüğünün belirleyeceği binalarda nöbet hizmeti verecek.

- Büyükşehir belediyesi bulunan illerde hizmet bölgeleri oluşturulacak, ilçeler arası nöbet planlanması yapılabilecek.

- Nöbet hizmeti verilmesine karar verilen yerlerde aile hekimliği, halk sağlığı müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi, ek ve bağlı birimleri ile halk sağlığı laboratuvarı çalışanlarına mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat nöbet görevi verilecek şekilde planlama yapılacak. Birinci basamak sağlık hizmetinin niteliği gereği, özellikle büyükşehir belediyesi bulunan illere ait ilçelerde nöbet saati bitimi azami saat 21.00'i geçmeyecek.

- Entegre sağlık hizmeti sunan birimler, nöbet hizmetlerini ilgili mevzuata göre vermeye devam edecek.

- Halk sağlığı müdürlüklerince nöbetlerde muayene, müdahale, küçük cerrahi işlemler, enjeksiyon, pansuman, kanser tarama, sağlık eğitimi, kronik hasta yönetimi gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesi sağlanacak.

- Halk sağlığı müdürlüklerinde verilecek nöbet hizmetlerinde laboratuvar, görüntüleme, güvenlik, temizlik gibi hizmetlerin verilebileceği şekilde personel planlaması yapılacak.

- Aile hekimlerinin gruplandırma kapsamında yaptıkları esnek mesai uygulaması, bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

- Nöbet hizmeti sırasında gereken elektronik kayıt işlemleri, halk sağlığı bilgi sistemi veya muayene bilgi yönetim sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

- Nöbet hizmeti karşılığında, halk sağlığı müdürlüğü döner sermayesinden ilgili ücretler ödenecek.

aile hekimleri
nobet
turkiye halk sagligi kurumu
Yorum (9)
Uyumaz Yemekyemez
Elbette tutarız. Güvenlik olayını tamamlayin o halde. Polis verin kapıya. X ray cihazı olsun hastanedeki gibi. Olur. Siz bunu sağlayabiliyor musunuz? Yoksa bir tek doktora mi geçiyor sözünüz. Ya da oy kaygısıyla doktoru ezip güya vatandaşa yaranmaya mi çalışıyorsunuz. Eski bazı bakanlarin ve müsteşarların hali ortada. Kimse adam yerine koymuyor. Popülist yaklaşanlarin da artık sonları pek iyi olmuyor, hele hele başbakanların bile kovulduğu bu dönemlerde...
19
Cevapla
HASAN ŞENEL
nihayet hak yerini buldu. Artık aile hekimleri nöbete itiraz edemeyecek..doktor olduklarını hatırlayacaklar
0
Cevapla
Fer
Neden bu kadar dusmaniniz var...!!!!!
3
Cevapla
M KARA
Keşke Eczacılarda biraz etik davransa, kuyruk acısıyla hareket edip yorumlar yazmasalar. Sizi şahsen tanıyan biri olarak yorumunuzun altında yatan sebebi biliyorum. Eczacılar eczanede otursalar, hastaların ilaçlarını bizzat tarif etseler, ilkokul mezunu kalfaya güvenmeseler. Eczane dışında müteahhitlik işlerini 2. planda tutsalar. Etiklik bir karakter meselesidir.
11
Cevapla
Özgür
Bakanlık bu aile hekimliği nöbetlerini icat ederek hastanelerin acil yükünü azaltacağını sanıyor ama yanılıyor.Acile başvuran hastalar kesinlikle yinede acillere doluşacaktır.Bazı vatandaşlar hastane acilinde çalışan pratisyen hekimleri branş doktoru sanıyor.Hem vatandaş acile iğne yaptırırım, serum taktırırım hayaliyle geliyor nasıl önüne geçeceksiniz.
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir