Medimagazin logo

Aile Hekimliği Bilgi Sistemindeki sorun ve çözüm önerileri

Aile Hekimliği Bilgi Sistemindeki sorun ve çözüm önerileri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Muayene ve İzlem

Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Bilgi Sistemi Yazılım Üreticilerine tebliğ etmiş olduğu 75730711 sayılı Veri Gönderimi Hak. Yazısına istinaden;

1. Maddede belirtilen "Muayene verileri girilmeden aşı ve izlem ekranlarının açılmaması" kuralı ile ilgili programda yapılan güncellemelere göre";

SORUNLAR..

1-Başkası tarafından yapılan aşıların sisteme girilmesi sıkıntısı henüz giderilmediğinden(aşıyı yapanlar sağlıklı olarak sisteme girmiyor ve bazen bakanlık aşı takvimine uyulmuyor),bu aşıların girişinden önce muayene açma işlemi(sistem şimdilik bunu istemiyor gibi) hukuki sorun oluşturma potansiyeline sahiptir. Başkası tarafından yapılan muayene gibi bir giriş yapılması halinde muayene çıktıları ve verileri nasıl yazılacaktır. Başkasının yaptığı muayene olarak girilmesi halinde doğabilecek sorundan kim mesul olacaktır

2-ASE lirin muayene kaydı açarak danışma, genel tıbbi muayene ve benzeri ada altında teşhis girmeleri ,yarın ortaya çıkacak sorunlarda hem ASE yit hem de hekimi hukuki açıdan zor durumda bırakacaktır. Sağlık personelinin görev yetki ve tanımları konusundaki yönetmeliğe göre ebeler gebe izlem ve  gebe muayene yapabilir derken bu yetki hemşirelere verilmemiştir. ASE olarak adlandırılanlarla ilgi olarak zaten ASE adı altında bir mesleki tanım ve görev yetki tanımı da yapılmamıştır. Bu durumda ASE lerin muayene kaydı açmaları hukuki açıdan sıkıntılıdır.

3-Hekimin eğitim ya da izinde olması halinde yerine bakacak hekim aynı riskleri almak zorunda kalacaktır.

4- 15-49 izlemlerinde telefonla bilgi alınarak bu izlemin yapılmasında hukuki bir engel yok iken, aynı kişi için, şahsı görmeden muayene açılması uygun  olmayacaktır.

5-İzlem ve muayene kavramları çok farklı olup, izlem farklı yöntem ve araçlarla yapılırken, muayene kavramı hekimin bizzat hastayı görmesine dayanan tıbbi bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla sizin tanıya ne yazdığınızın muayene kavramını değiştirmeyeceği de açıktır.

 

Bu uygulamanın olası etkileri.

Asm ye gelenler için; Hekimin iş yükü artırmasının dışında vatandaşın sadece izlem için gelmesi halinde bekleme süresini uzatacaktır.

ASM dışında yapılan aşılarla ilgili olarak;

Ya performans endişesi taşıyanların bir kısmı hukuki riski göze alıp sanal mauyene ve tanı girecek bu durumda farklı komplikasyonları gündemimize taşıyacaktır.

Ya da hukuki riski göze almaktansa, performans kesintisini göze alıp görmediği hasta ile ilgili olarak muayene kaydı açmayacak böylece izlemleri gönderemeyecektir.

 

Çözüm…

           1-ASM dışında yapılan tüm işlemlerin usule uygun olarak sisteme girilmesi ve bu işlemlerle ilgili bildirim yükümlüğünün bizlerden alınması.

             2-Aşı ve izlem gibi bakanlığın bizlere mecbur tuttuğu uygulamalar için vatandaşa mesuliyet yüklenmesi.

 Aşı izlem gibi hizmetleri ASM den almak istemeyenlerin bir dilekçe ile hekimine müracaatının sağlanması ve bu dilekçeye istinaden bizdeki yükümlülüğün kaldırılması.

 Bakanlık bu benzeri düşüncelerini uygulamaya koymadan önce sahada çalışan bizlerin temsilcileri olan dernek ve ya federasyondan görüş alması.

 

 

Dr.Hüseyin KURT

BURSA

aile hekimliği
bilgi sistemi
Yorum (1)
hakan akar
özellike . Aile hekimlikleri iş yükünden rahatsız kayıtlar olsun, yazışmalar olsun. Ve hasta kabul işlemleri Tıbbi sekreterlerin yapmasını istiyorlar. Danışmanlık hizmetlerini ve bu kayıtların tutulmasında Tıbbi Sekreterler büyük öneme sahiptir. kadro verilirse çözüm olur
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir