Medimagazin logo

Doğuda aile hekimliği alarm veriyor!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Yönetim Kurulu toplantısını 16 Ağustos 2014 tarihinde Kars'ta yaptı. AHEF Yönetim Kurulu toplantı öncesi Kars ve doğu illerinden gelen Aile Hekimleri ile biraraya geldi.
Doğuda aile hekimliği alarm veriyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile hekimleri yaşadıkları sorunları AHEF Yönetim kurulu ile paylaştı. Yapılan toplantıda, tüm Türkiye de yaşanan sorunlarin doğuda da yaşandığına ilave olarak, iyi aile hekimligini baltalayan buraya has sorunlar da dile getirildi.

Bu kadar soruna ilaveten bir de hekim eksikliği olmasının, Doğu Anadolu illerinde yaşayan vatandaşların  iyi aile Hekimliği uygulamalarından mahrum kalmasina sebep olduğu belirtildi.

Toplantı ile ilgili açıklamalar yapan AHEF gelen sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ:

 

" Doğu da aile hekimligi yapmak gerçekten çok zor. Buralarda sağlık idarecileri çok yetersiz. Yönetimi halka hizmet ulaştırma olarak değil, kendilerine küçük krallıklar kurmak olarak görüyorlar.  

 

AİLE HEKİMLERİNE TEHDİT

Buralarda ciddi aile hekimi eksikliği var. Aile hekimleri ilk fırsatta buralardan kaçmak istiyor. Sağlık idarecileri çalışma ortamını cazip hale getirip hekim sayısını artırma yoluna gideceklerine mevcut hekimleri nasıl kaçırırız diye çalışma yapmaktadir. Idarecilerin iki sözünden biri "sozlesmenizi iptal ederiz".

 

AİLE HEKİMLERİ KAÇIYOR

Bırakın  mecburi hizmete gelen arkadaşlarımızın burda kalmayı istemesini, buraların çocuğu aile hekimleri bile bu tutumlar nedeni ile kaçmaya çalışmaktadır. Kendi egolarını tatmin eden yöneticiler nedeni ile boş kalan aile hekimleri birimlerinin cezasını, halk çekmektedir.


Arkadaşlarımızdan maruz kaldığı o kadar çok aile hekimligine aykırı uygulama gördük ki. Van Erciş  den arkadaşlarımız "aşı  kartı" doldurmadı diye sözleşme iptali ile tehdit ediliyor. Erzurum da aile hekimlerinden her ay 45 sayfa "aylık çalışma" isteniyor.

 

Sağlık Bakanımızın "Yazılı hiç bir evrak istenmeyecek" genelgesini buradaki yöneticiler takmıyor  bile. Aile Hekimligi Bilgi Sistemi diye bir sistem olduklarını bilmiyorlar.


Toplum sağlığı  merkezinde bozulan aşının parası aile hekimlerinden tahsil edilmeye çalışılıyor. Aile hekimlerine baskı yapılarak bu paralar alınmaya çalışılıyor.

 

5 tane aile hekimligi biriminin işi, zorla tek aile hekimine veriliyor. Arkadaşımıza teşekkür edileceğine bir de performans cezası veriliyor.

 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ivedi olarak bu soruna el atmalıdır. İdareciler, çok yetersiz oldukları aile Hekimligi uygulamaları ve aile Hekimligi Bilgi sistemleri konusunda eğitime alınmalıdır. Buralara sistemi bilen idareciler atanmalıdır. Sisteme zarar verenlerden hesap sorulmalıdır.

 

AHEF  Olarak iyi aile hekimligi uygulamalarının  tüm Türkiye de uygulanması için çalışıyoruz. Doğu Anadolu da yaşayan insanlarimiz da bunu hak etmekytedir. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız.

 

Yetersiz yöneticiler yüzünden mağdur olan arkadaşlarımıza her türlü hukuki desteği vereceğiz. Türkiyenin aile hekimleri olarak halkımızla beraber iyi aile Hekimligi ni hep beraber her yerde uygulayacagiz." dedi.

doğuda
aile
hekimliği
alarm
veriyor!
Yorum (7)
Uğur
Yok canım abartmışsınız, hasta memnuniyeti %70-85 derdeyken bu laflar oldu mu şimdi?
0
Cevapla
port
Onlarda batiya gelsin.burasi cok rahat.
0
Cevapla
ceren pektaş
Onlarda aile hekimi bulamıyorlarsa pasta yesinler.. Zaten Yunanistandan doktor gelecek, benim kara kaşlı kara gözlü doğulu vatandaşıma hizmet etmek için. Gerçi onlar Türk doktorların binbir zorlukla TUS sınavını geçipte giremedikleri Asistanlığa alınacaklar deniyor ama ben yinede umutluyum. Bizim bakanımız akıllıdır, aile hekimlerine mesai saatleri içerisinde nasıl hastanelerde nöbet tutturduysa onlarıda hem asistan hem doğuda aile hekimi yapar.
0
Cevapla
ismail yetenek
Bir tek doğuda mı alarm veriyor sanki..Her yer aynı...
0
Cevapla
murat
Doğuda sağlıkta en az söz hakkı doktorların.İdarecilerde(vali,kaymakam...), vatandaşta(vatandaş dediysemde herkesi anlamayın.siyasetçilerin,ağaların,şeyhlerin kendileri ve yakınlarını kastetim) doktorlar üzerinden egosunu tatmin ediyor.Nasıl olsa mecburi hizmetle doktor gelecek.istediğin gibi harcayabilirsin mantığı var.Şimdiye kadar kimse idarecilerden burada neden doktor durmuyor diye kimse hesap sorma gereğini hissetmedi.Zaten bu doktorlar doğuda durmuyor önyarsımı yada biz eninde sonunda bu doktorların burnunu yerlere sürteceğiz inadımı açıkçası anlamadım.Ben doğuda yıllarca çalıştım.Gerçekten doğuda çalışmak çok zevkli yada bana öyle gelmiş olabilir.Tabi yukarıda saydığım parazitler olmasaydı muhtemelen halen doğuda çalışıyor olacaktım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir