Medimagazin logo

Psikiyatrik veri kavgası

İlçe Toplum Sağlığı merkezlerine bir yazı gönderen Sağlık Bakanlığı, psikiyatri hastalarının kimlik, adres ve tanı bilgilerini istedi. Tabipler Birliği ise talebe karşı çıktı: Bu bilgilerin elden ele dolaşımı tehlikeli!
Kaynak: HÜRRİYET - Meltem Özgenç
Psikiyatrik veri kavgası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAĞLIK Bakanlığı, 8 Mayıs’ta “ilçe toplum merkezleri”ne bir yazı göndererek, aile hekimlerinin psikiyatri hastalarının ad-soyad, kimlik numarası, adresi ve tanısının yer aldığı bilgileri bildirmelerini istedi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, aile hekimlerine kayıtlı hastalardan kaçının Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM) de kaydı bulunduğunun tespit edilmesi amacıyla bilgi istendiğini belirttiği yazıda, “Kayıtlı kronik psikotik bozukluğu (şizofreni, paranoid bozukluk, psikotik bozukluk, bipolar-duygu durum bozuklukları vb.) olan hastaların bilgilerinin olduğu dosyaları doldurarak gönderilmesi gerekiyor” denildi. TTB Başkanı Bayazıt İlhan, bu isteğin utanç verici bir durum olduğunu, bakanlığın bir skandala imza attığını belirterek şunları söyledi:

‘İNSAN HAKKINA AYKIRI’

“Bu insan haklarına aykırı bir uygulama. Kişiden izin almadan bu bilgileri kaydedip başka yere gönderemezsiniz. Titiz davranmak gerekiyor. Hasta TRSM’lere gitmek istiyorsa o zaman yönlendirirsiniz. Bu bilgilerin elden ele dolaşması çok tehlikeli. Düşünsenize, hastasınız ve hastalığınızın bilinmesini istemiyorsunuz. Ancak bir gün bir telefon ve sizin mahrem bilginiz herkesin dilinde. Sonuçlarını bir düşünün.”

GÖNDERMEYİZ

KONUYLA ilgili uzman görüşleri şöyle:

Murat Girginer (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı): “Aile hekimleri, görev ve sorumluluklarını bilir. Hasta onayı olmadan bilgi göndermek yasaktır. Bu nedenle bu tür bilgileri hiçbir aile hekimi göndermez.”
Doç. Dr. Burhannettin Kaya (Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü): “O bilgilerin nereye gideceği, gizlilik ihlali olup olmayacağı bilinmiyor. Ancak hastaları, bilgileri dahilinde yönlendirme tabii ki doğru olur.”

‘Amaç TRSM’de tedavi’

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili Hürriyet’in sorusu üzerine şunları söylediler: “Konunun fişleme ile ilgisi yok. Hastaların toplum ruh sağlığı merkezlerinde tedavilerini sağlama amacıyla bu girişimde bulunulmuştur.”

psikiyatrik veri
psikiyatri
toplum sağlığı merkezi
murat girginer
Yorum (3)
Erşan Kuneri
Ne kadar saçma bir tartışma! Hasta bilgileri (tanılar, yazılan reçeteler) zaten elektronik ortamda. Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Aile Hekiminin sisteminden isteyip de çekemeyeceği bir veri mi var? Mesela aylık çalışmaların kağıt üzerinde müdürlüğe gönderilmesi de gereksiz. Bu bilgileri zaten çekebiliyorlar. Kendin sorunsuz yapabileceğin işi başkasına angarya olarak yüklemeye kalkarsan işler işte böyle sarpa sarar.
0
Cevapla
aydin sinal
Bati ülkelerinde hic bir hastanin hastaligi ne olursa olsun 3.kisilere verilemez,(Alman lufthansa pilotlarinin bilgilerine bile ulasamiyor),hele psikiatri bilgileri kesin olarak aciklanamaz sadece doktor mahkemede yeminli sahit ise aciklayabilir-dikkat edin aciklar demiyorum-.bunun tarihte yasanan cok aci misali Almanyanin nazi dönemindeki ve 2.harp sonunda ki DDR ve diger kominist blok ülkelerindeki dönemlerde yasanmis hastanin ve ailesinin hayatlara karatirmistir. ABD lerinde ise 1950 li yillarda meshur FBI baskani Hover koltugunu kaybetmemek icin ülkenin bütün siyasi ve sermaye adamlarinin gizli belgelerini,hastaliklarini arsivlemis,bunlar icinde baskan Kennedy de dahil,devamli bir koz olarak kullanmistir. Türkiyede bu insan ve hasta haklarina aykiri istek neden kaynaklandi,degil böyle bir arsivleme bunun düsünülmesi haberi bile Türkiye hakkinda son derece olumsuz düsünceleri olan Bati ülkelerinde tekrar negatif bir tesir yaratir,medyada bu gün yarin bunun yorumlarini okuruz.Bunlar bizi entrese etmez derseniz o sizin bileceginiz is.yalniz ve güzel ülke olmaya devam.
0
Cevapla
Ercan Sarıer
Bu zihniyetle türkiye ilerm gidebilirmi tıp ilerlermi?Biriside çıkmış almanyada .... devam ediyor.bu bilgileri bakanlık istiyor başka bir şahsa verilmiyor i?Amerika almaya gibi ülkeler vatandaşlarının herşeyini bilirken nerede kiminle olduğunu, neymiş bilgi göndermemek.Kavganızı açık ve net olarak yapın, yapmanız gerekeni yapmayıp işi yokuşa sürerek nereye varacaksınız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir