Medimagazin logo

Reçete şartı aile hekimini yoracak

SGK yetkililerine göre, Sağlık Bakanlığı'nın ilaca reçete şartı getirmesiyle birlikte hastalar aile hekimine başvuracak ve sürekli kullanmaları gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit ilaçları yazdıracak. Bu sebeple aile hekimlerinin yüzde 45 olan reçete yazma oranı, yüzde 60'a çıkacak.
Kaynak: YENİŞAFAK
Reçete şartı aile hekimini yoracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Reçetesiz ilaçların satışının yasaklanması ile ilgili yapılan düzenleme aile hekimlerinindaha fazla reçete yazmasına sebep olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine göre, çok kullanılan ve eskiden eczaneden reçetesiz alınabilen ilaçlar için artık vatandaş sürekli aile hekimlerinin kapısını çalacak. Böylece 2012 yılında 336 milyon 23 bin reçetenin yüzde 45'ini yazan aile hekimlerinin, reçete şartı ile reçete yazma oranının yüzde 60'a yükselmesi bekleniyor. İlacı aile hekimi yazdığında vatandaş sistem dışı muayene ücreti ödemeden bu ilaçları temin edebilecek.

BASİT İLAÇLAR CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Sağlık Bakanlığı, 'Basit gibi görünen ilaçların dahi, besin ve ilaç etkileşimleri, hamilelik ve emzirme dönemlerine etkileri, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, ilaç alerjisi bulunanlarda vb. çok ciddi ve beklenmedik yan etkileri olabilmektedir' açıklaması ile büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz satışını yasaklamıştı.

SGK'dan kolaylık

Uygulamanın, 1 TL'lik ilacın muayene ücreti ve katkı payıyla 12 TL'ye mal olacağı eleştirisine SGK'dan olumlu bir adım gelmişti. Sürekli kullanması gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit kullanım ilaçlarını da aile hekimleri reçeteye yazacak.

reçete
şartı
aile
hekimini
yoracak
Yorum (9)
can bar
SGK nın yaptığı jesti, kolaylığı ben anlayamadım. Aşağıdaki alıntı cümlede ne denmek istenmiş. Zaten biz reçeteye yazmıyormuyuz. Tişörtüne veya kolundaki alçısına yazmıyoruz diye biliyordum. Meğer reçeteye yazmıyormuşuz. ALINTI: SGK'dan kolaylık Uygulamanın, 1 TL'lik ilacın muayene ücreti ve katkı payıyla 12 TL'ye mal olacağı eleştirisine SGK'dan olumlu bir adım gelmişti. Sürekli kullanması gereken ilaçlar ile ağrı kesici gibi basit kullanım ilaçlarını da aile hekimleri reçeteye yazacak.
0
Cevapla
dr o a
sgk yetkilileride farkında aile hekimlerine gelen hastanın yarısının repete olduğunu yine sağlık bakanlığının bu sitede yayınlanan resmi açıklaması türkiyedeki aile hekimine günlük poliklinik başvurusu 33 bunun yarısı repete ise bakılan hasta ne 17 yani aile hekimleri günde ortalama 17 hasta bakıyo bunu ben demiyorum bakanlık ve sgk diyor sevk zincirini getirsenizde aile hekimliğini biraz işler hale getirseniz hem devletin sağlık faturası yarıya kadar düşer artan paraylada hem aile hekimlerine hem diğer hekimlere emekliliğede yansıyacak iyi bir maaş verilir hemde vatandaşın verdiği fark ücretleri bile azaltılabilir ama vatandaşın uzmana ulaşması çok kolay olacakki popuilzm olsun bunun sonu yok aciller bile lüzumsuz küstah nörotik arıza tiplerle doldu taştı bu sistemin sonu yok şimdi bunada kral aile hekimi rumuzlu bazıları itiraz eder çünkü bu sistemin kralı onlar nede olsa biz sürekli her hekime hakettiği emekliliğe yansıyan maaş diyoruz onlar maaşımızda uzmanların gözü var diye anlamsız yorumlar yapıyorlar
0
Cevapla
uzman
emekli doktor maaşları yerlerde sürünüyor. ttb den büyük eylem bekliyoruz. yeter arık 1700 tl emekli doktor maaşı olur mu? her ne düşünde olursa olsun bu eylem yapılmalı ve tüm hekimler destek vermeli.emerkli olunca çoluk çocuk gelsin zekatını bize versin diye bekleyecek durumdayız.
0
Cevapla
ömer akpınar
hiç yorulmam bir tuşa basmaya bakıyor, zevkle , itinayla reçetesini hazırlarım , müşteriyi !! kızdırmamak gerekiyor mazallah kaydını aldırırsa , aldığım maaş düşer.
0
Cevapla
G. Gönül
Sayın kadın doğum uzmanı arkadaş. Birinci basamak ne demek, önleyici ne demek önce bir öğrenin lütfen. Ben 90-120 arası bakıyorum. Aile hekimiyim. Rpt sayım en fazla 20. 40 tan az bakan tanıdığım yok. Cerrahpaşa ingilizce mezunuyum, uzmanlaşmak istemedim. Çok şükür tanıları da iyi koyuyorum. Bu kadar hasta bakarken arada eve gel hastama iğne yap diye gelip bizi darp eden mi dersin, kadın doğumcunun yazamadığı, tanıyı doğrultamadığı ilacı yazdırmaya çalışan mı dersin, özel hastaneye gidip ilacını bize yazdıran mı, gittiği hastanelerden "git aile hekimin rapor versin" diye gelip rapor isteyen mi, hepsi var. Elime geçen ortalama 5500. Sizler buna çok diyorsunuz, her fırsatta aile hekimlerini ezmeye çalışıyorsunuz. Bize karşı başlatılan bu kampanya emin olun sizlerin işini artıracaktır. Cesaretle koyduğum tanıları koymayacağım, elimi taşın altından çekeceğim. Bizler halkla kaynaşıyoruz. Sizlerden kopup gelen insanlar tekrar dertlerini bize anlatıyorlar.Sakinleştirmek için verdiğim çabayı artık vermeyi planlamıyorum. Belki uzmanlar olarak sıkıldınız daraldınız. Destekçiniz olmak isterim ama benim gibi bu tıkanmış sistemi açmaya çalışan insanların kalbini kırmamanızda fayda var. Biz de eve en az sizin kadar yorgun, kırılmış ve gururu yerlerde olarak gidiyoruz. Bizim daha da al aşağı edilmemiz, size daha çok gıptaya yol açıyorsa birşey diyemem. 112'deyken 9. kattan sırtımda indirdiğim hastayı evime götürmedim diye beni azarladınız, atıp kaçtı dediniz ama ben sizin için eylemlere katıldım. Birbirimizi ötekileştirmeyelim. HEKİMİZ HEPİMİZ.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir