Medimagazin logo

Sağlık Müdüründen aile hekimlerine nöbet resti: Sözleşmeleri feshederiz!

İZMİR'de aile hekimlerinin bir kısmı Sağlık Bakanlığı'nın iki hafta önce başlattığı cumartesi nöbetlerine tepki gösterirken, Halk Sağlığı İzmir İl Müdürü Mehmet Nil Hıdır nöbete katılmayan aile hekimlerine ceza puanı verildiğini, 100 puana ulaşan hekimin sözleşmenin iptal edileceğini belirtti. Ancak bakanlığın hangi suça kaç puan ceza verileceği konusundaki yönetmeliğin henüz hazırlamadığı belirtildi.
Kaynak: HÜRRİYET
Sağlık Müdüründen aile hekimlerine nöbet resti: Sözleşmeleri feshederiz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Acil servislerin yoğunluğunu azaltmak için aile sağlığı merkezlerindeki doktorlara cumartesi günleri nöbet tutturulmasına tepkiler sürüyor. Halk Sağlığı İzmir İl Müdürü Mehmet Nil Hıdır ise uygulamanın İzmir'de yüzde 55 katılımla başladığını, giderek artacağını söyledi. Hıdır, aile hekimlerinin acil servis nöbetlerinin haklı itirazlar üzerine kaldırıldığını vurgulayarak, cumartesi nöbetlerinde aile hekimlerinin kendi masalarında kendi hastalarına hizmet vereceklerini söyledi. Aile hekimlerinin ayda bir cumartesi günü 08.00- 17.00 saatleri arasında hizmet vereceklerini kaydeden Mehmet Nil Hıdır, "Buna nöbet demek de mümkün değil. Gece- gündüz 24 saat tutulmuyor, biz buna fazla mesai diyoruz. Üstelik aile hekimleri 93 lira da para alacaklar" dedi.

'BU NÖBETİ TUTMAYIN' DİYORLAR'
Uygulamanın yasalaşmadan önce komisyonda tartışıldığını, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin görüşünün alındığını öne süren Hıdır, İzmir'de iki haftadır nöbet tutmayan aile hekimi oranının yüzde 45 olduğunu belirtti. Hıdır, "Bazı aile hekimlerine, derneklerinin işyerlerini ziyaret ederek, 'bu nöbeti tutmayın' dedikleri kulağımıza geliyor. Bu suçtur, bunun cezası var. Yasanın öngördüğü ceza puanları veriliyor. 100 puana ulaşan aile hekiminin sözleşmesi iptal ediliyor" dedi.

'BEĞENMEYEN SÖZLEŞMEYİ İPTAL EDER'
Uygulamanın cumartesi günleri acil servislerinin yükünü hafifletmek ve hastanelere pazartesi yığılmalarını önlemek için başlatıldığını belirten Hıdır, "Aile hekimleri cumartesi günleri hiç iş yapmasalar bile bir ateşli çocuğu, bir gebeyi bir yaşlıyı tedavi edebilirlerse ne mutlu. Bu şartları beğenmeyen varsa sözleşmesini iptal eder özel sektörde ve üniversitelerde görevine devam eder" diye konuştu.
Hıdır, ceza puan listesinin sağlık bakanlığı tarafından henüz belirlenmediğini, ancak cezanın yasal altyapının bulunduğunu belirterek, "Amacımız hekimlerimize ceza vermek değil, ama uygulamaya katılmayanın da cezası olacak" dedi.

aile
hekimlerine
nöbet
boykotunda
'ceza
puanı'
uyarısı
Yorum (26)
Erşan Kuneri
Hani Cem Yılmaz diyor ya "Çıktım anlattım! Elime mi yapışır dedim, yapıştı!" Sayın aile hekimleri, "aman ne olacak, ayda 8 saat nöbet elime mi yapışır" demeyin, bu nöbet bir saplandı mı sittin sene çıkaramazsınız.
0
Cevapla
Arif T
Hah ne güzel Sayın Müdür de dümen suyuna girmiş.Genelgenin adı ve konusu nöbet genelgesi.Biz buna nöbet demiyoruz ne demek? Üstelik gece gündüz de tutmuyorlar! Sayın Bakanın açıklamasından müdürün haberi yok sanırım? Bu şekilde devam ederse Pazar günleri ve akşamları da çalışılacak diyor bakan.Yasalaşmadan önce bu komisyonlarda falan tartışılmadı ayrıca.Tartışmaya mahal verilmeden alt yapısı alel acele, eksik gedik hazırlanarak sırf bakan istiyor kaldır indir diye geçti komisyonlardan. Üstelik Sağlık Komisyonundan da değil.! Ayrıca 93 TL diyor sayın müdür, buda yanlış.Bürüt 64 TL. Ve üstelik bu para müdürlüklerin döner sermayesinden ödenecek. Peki nasıl , hangi kalemden? Aile hekimleri katkı yapmadığı döner havuzundan üstelikte diğer meslektaşlarının hakkından gasp edilecek para ile ödeme alacak.meslektaşlarımızın hakkı olan bu parayı istemeyiz biz.Ha birde dönerden düzenli ve belli bir miktar para... Döner sermaye yönetmeliğinde böyle bir ödeme şekli yok ki.! Kaldı ki Aile hekimlerinin para almak gibi bir derdi de yok.İşimizi düzgün ve tıp disiplinin ilkeleri çerçevesinde yapmak istiyoruz.Bulanık suda balık avlamak değil gayemiz. Aile hekimlerinin direnişleri meslek ilkeleri çerçevesinde. Ama bunu anlayacak zihniyet nerede? Ve son olarak eğer yapabiliyorsanız o zaman düzenlemeyi mesai sonrası çalışma diye yapın, nöbet parası da ödeme. Eğer sorun bu ise sayın müdürüm.??
0
Cevapla
alpay
Vayyy hem tehdit hemde mobing !!! Sayın sağlık müdürününde her hafta sonu mesaiye bekleriz.Acil durumlarda koordinasyon ve lojistik destek sağlamak içinde haftasonu cumartesi ve pazar günleri sağlık müdürlüğü açık olmalı.Ayrıca diğer kamu kurumlarıda aynı şekilde!!!
0
Cevapla
Fırat Karadeniz
Ya sayın müdürüm meseleyi anlamamış yada site müdürümün dediğini yanlış yazmış. Cumartesi nöbetinde hadi müdürümün dediği gibi diyelim mesaisinde istenilen sadece nöbetçi olan hekimin hastasına bakılması değil her başvurunun karşılanmasıdır. Ajitasyon yapmayalım sayın müdürüm o saydığınız ateşli vaka acil(emergency) olarak değerlendirilebilir ve acil servise başvurabilir. Aile hekimlerinin karşı duruşu tamamen gelecejğin sağlıklı yürüyen modelinin inşası içindir. Gelecek nesillere çalışılabilir bir ortam ve model bırakabilmektir. İşyükünden habersiz verilen demeçler gerçekçi gözükmüyor. http://www.sagem.gov.tr/isyukune_dayali_personel_ihtiyaci.pdf
0
Cevapla
davud
Hıdır bey çok güzel ve doğru söylemiş,kurallar uyulmak için vardır.uygun bulmayan, kendine uygun iş bulur.hem 5 kuruşa hem de kırmızı hem de cam kenarı eşyanın fıtratına aykırı. Ama kurarsın bir organizasyon ,yaparsın anlaşma çalıştırırsın sağlık personeli ,o vakit istediğin gibi tatil yaparsın
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir