Medimagazin logo

Araştırmaya göre, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastalarda ölüm oranları daha düşük

Yeni araştırmalar, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların ölüm oranlarının ve hastaneye yeniden yatış oranlarının daha düşük olduğunu, kadın hastaların erkek meslektaşlarına göre daha fazla fayda sağladığını gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastalarda ölüm oranları daha düşük
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çığır açıcı bir çalışma, hekim cinsiyetinin hasta sonuçları üzerindeki etkisine ışık tutarak, kadın doktorlar tarafından yapılan tedavinin ölüm ve hastaneye yeniden kabul oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koyuyor.

UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nde doçent olarak görev yapan Dr. Yusuke Tsugawa tarafından yürütülen çalışmada, 2016'dan 2019'a kadar olan Medicare talep verileri analiz edildi. Veriler yaklaşık 458.100 kadın hastayı ve yaklaşık 319.800 erkek hastayı kapsamakta olup, bunların yaklaşık %31'i kadın hekimlerden tedavi gördü.

Erkek hekimlerde ölüm oranı daha yüksek

Temel bulgular, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadın hastalarda ölüm oranının %8,15 olduğunu, erkek doktorlar tarafından tedavi edilenlerde ise bu oranın %8,38 olduğunu ortaya koydu. Benzer şekilde, kadın doktorlar erkek hastalar için %10,15 ile daha düşük bir ölüm oranı sergilerken, bu oran erkek doktorlar için %10,23'tü.

Bu eşitsizlik, doktor cinsiyetinin hasta bakımı üzerindeki etkisinin altını daha da çizerek hastaneye yeniden kabul oranlarına kadar uzandı.

Dr. Tsugawa bu bulguların önemini vurgulayarak, “Kadın ve erkek hekimler farklı şekilde hekimlik yapıyor ve bu farklılıkların hastaların sağlık sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisi var” dedi.

Çalışma, kadın hastaların hastalık şiddetinin erkek doktorlar tarafından potansiyel olarak hafife alınması da dahil olmak üzere, bu tutarsızlıklara neden olan çeşitli faktörleri öne sürüyor. Ayrıca, kadın doktorlar kadın hastalarla iletişimde daha başarılı olabilir ve bu da daha doğru teşhis ve tedavi planlarına yol açabilir. Ek olarak, muayene ve görüşmeler sırasında hastaların rahatlık düzeyleri, kadın hekimlerin bakımı altında daha iyi sonuçlara katkıda bulunabilir.

"Hekim ücretlerindeki cinsiyet farklılıklarının ortadan kaldırılmalı"

Bu görüşlere rağmen Dr. Tsugawa, erkek ve kadın hekimlerin uygulamalarında nasıl ve neden farklılık gösterdiklerini ve bunun hasta bakımı üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

 Hasta sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayan müdahaleleri savundu ve hekim ücretlerindeki cinsiyet farklılıklarının ortadan kaldırılmasının önemini vurguladı.

kadin hekim
doktor
cinsiyet
Yorum (5)
dr
bu haber daha önce verilmişti
1
Cevapla
ali özkurt
araştırmayı nasıl yaptılar bilemiyorum ama; ben, kadın doktor ve akademiyenler tarafından güya tedavi edilen bir eşi kaybettim
Cevapla
cerrah72
bencede herkes kadın hekime yönelsin. krizleri gayet iyi yönetiyorlar. hastaların prognozu kadın hekimlerde ve kadın cerrahlarda daha iyi seyrediyor
1
Cevapla
yg
kadın hekimler komplike vakalara girmiyorlardır. ayrıca komplike vakalar erkek doktor tercih ediyordur.
1
Cevapla
ALİ OSMAN
e bayan şoförlerde daha az kaza yapiyor deni̇yor ama trafi̇kte yaptiklari acemi̇li̇kler hepi̇mi̇zi̇n malumu
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir