Medimagazin logo

Çalışma, obezite ile vücut şeklinin yüksek kolorektal kanser riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor

Uluslararası bir ekip tarafından yürütülen yeni bir araştırma, vücut şekli ile kolorektal kansere yakalanma olasılığı arasında kaygı verici bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, özellikle obez bireyler ve merkezi obeziteye sahip uzun boylu insanlar arasında belirli vücut tiplerinin bu kanser türüne nasıl daha yatkın olduğunu araştırıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, obezite ile vücut şeklinin yüksek kolorektal kanser riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tıbbi araştırmacılardan oluşan büyük bir uluslararası ekip, iki tip vücut şekline sahip kişilerin kolorektal kansere yakalanma olasılığının diğer vücut tiplerine sahip insanlara göre daha yüksek olduğunu buldu. 

Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmalarında grup, binlerce insanda kolorektal kanser gelişme riskleri açısından vücut şeklini ve genetik eğilimleri değerlendirdi.

2016 yılında farklı bir araştırma ekibi, genel olarak obezite ve uzun boylu kişilerde merkezi obezite ile kolorektal kanser gelişme olasılığının daha yüksek olduğu arasında bağlantı kuran kanıtlar bulmuştu. Bu yeni çalışmada araştırma ekibi benzer araştırmaları çok daha geniş bir grup insanla gerçekleştirdi.

Türünün en büyüğü olan araştırma, Birleşik Krallık Biyobankası'nda belgelenen 550.000 yetişkinden elde edilen verilerin yanı sıra 800 donörden alınan doku örneklerinden elde edilen genetik bilgilerin analiz edilmesini içeriyordu.

Ekibin keşfettiği şey endişe vericiydi: orta kısım etrafında kilo birikimi ile karakterize edilen “elma” vücut şekline sahip uzun boylu bireyler, farklı vücut şekillerine sahip olanlara kıyasla daha yüksek kolorektal kanser riski ile karşı karşıyadı. Dahası, bu bireylerde sindirim sistemiyle ilgili sağlık sorunlarının görülme sıklığı daha yüksekti.

Ayrıca, özellikle diyetten etkilenen obeziteye genetik yatkınlığı olan bireylerin kolorektal kansere karşı daha duyarlı olduğu bulundu. Dikkat çekici bir şekilde, her vücut tipi, belirli genetik kalıplar tarafından yönlendirilen, hastalığa giden farklı moleküler yollar sergiledi.

Bu çığır açan çalışma, vücut kompozisyonunun kolorektal kanser risk değerlendirmesindeki kritik rolünün altını çiziyor. Bu ilişkilerin anlaşılması, hedeflenen önleme stratejilerine yardımcı olabilir ve bu ölümcül hastalık riskini azaltmak için sağlıklı bir kiloyu ve yaşam tarzını korumanın önemini vurgulayabilir.
 

kolorektal kanser
vucut tipi
obezite
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir