Medimagazin logo

‘Acil servislerde D vitamini zehirlenmesi vakaları arttı’

Prof.Dr. Gönen: ‘’D vitamini yüklemesinde günlük verilebilecek en yüksek doz  4 bin üniteyi geçmemesi gerekirken, hastalara aylık 1 milyon 200 bin ünite D vitamini yüklemesi yapılıyor. Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi nedeni ile zehirlenen ve acil servise başvuran hasta sayısında artış görülüyor.’’
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Acil servislerde D vitamini zehirlenmesi vakaları arttı’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya’da düzenlenen, ‘’39. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’’ nde Medimagazin’e açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Sait Gönen, D vitamini kullanımı ve reçetelendirilmesinde birtakım hataların yapıldığını belirtti.

Prof.Dr. Gönen, ‘’D vitamini ülkemizde ampül ve damla şeklinde sunuluyor. Hastalara bazen haftada bir ampül D vitamini verildiğini biliyoruz. Ancak biz D vitamini eksikliğinde yükleme dozu öneriyoruz. Günlük olarak verilebilecek en yüksek doz 4 bin ünite olmalı.’’ dedi. 

 

 

Günlük olarak verilen D vitamininin iki aylık sürece yayılması gerektiğinin altını çizen Gönen, bu süre sonrasında idame doz ile devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


D vitaminimiz gerçekten eksik mi? Yoksa yanlış mı ölçülüyor?


‘’Kır kır iç mantığı yanlış’’

Bazı reçetelerde 300 bin ünite D vitamini içeren ampüllerin hastalara haftalık olarak verildiğini söyleyen Gönen,’’Hasta ayda 4 ampül aldığında 1 milyon 200 bin D vitamini vermiş oluyorsunuz. Bunun bilimsel bir karşılığı yok. D vitamini seviyesinin 30-50 ng/mL arasında tutulması gerekiyor. D vitaminin fazlası intoksikasyon(zehirlenme) yapıyor.’’ açıklamasında bulundu.

''Yanlış reçeteleme D vitamini zehirlenmesine neden oluyor''

Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi nedeni ile acil servise D vitamini zehirlenmesi nedeniyle gelen hasta sayısında artış olduğuna dikkat çeken Gönen, bu dozun günde 4 bin üniteyi geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Vücutta D vitamini fazlalığının, kandaki kalsiyum değerini yükselterek hiperkalsemiye neden olduğunu ifade eden Gönen, bu durumun böbrek ve safra taşı oluşumunu tetiklediğini söyledi.
 

d vitamini
zehirlenme
reçeteleme
Yorum (8)
Bedirhan Küpeli
Sayın Sait Gönen hocam 3 sorum olacak. !- Tüm ülkemizde yapılan D-vit tahlillerinde çıkan sonuçları sağlıklı buluyor musunuz? Hiç bir tahlilimizde normal çıkan hasta olmadığını farkettiniz mi? Sizce güneş ülkesi sayılan ülkemizde bu düşük sonuçlar normal mi?
219
Cevapla
bethune
Bedirhan bey, hiç bir tahlilimizde normal çıkan hasta yok demişsiniz fakat elinizdeki veriler nelerdir? Örneğin son bir yılda kaç d vit bakmışsınız kaçı düşük çıkmış? ben size kendi laboratuvar değerimi verebilirim; 2016 yılında 2800 d vit bakılmış, yaklaşık 500 tanesi normal, diğerleri düşük. tabi bunlar içinde tekrarlar, tedavi öncesi sonrası değerler de mevcuttur. Fakat normal çıkan tahlillerimiz var, düşük d vitamini olan hasta tedavi alıp 3 ay sonraki kontrollerde d vitamini yükseliyorsa, normal düzeye geliyorsa, bunu nasıl yorumlamalıyız. Sizde biliyosunuz ki güneş ülkesi olmak d vitamini için yeterli bir kriter değil. Kaç insan günde yarım saat-1 saat (özellikle sonbahar kış aylarında) güneşe maruz kalıyor. ben yapamıyorum mesela. Sabah işe geliyoruz, akşam işten çıkıp eve giriyoruz. Özellikle karadeniz gibi bir bölgede düşük sonuçların beklenen bir durum olduğunu düşünüyorum. Fakat bu konuda sonuçların güvenilirliği ile ilgili şüpheler varsa, sağlık bakanlığı çalışma başlatsın. bundan da zarar gelmez. iyi günler.
36
Cevapla
NECATİ ÖZÜAĞ
D vitamini Aile Hekimliğin de bakılmaya başlandığın da ,baktığımız hastaların büyük çoğunluğunda düşük çıkınca d -vitamini ,bakmayı bırakıp hastalara profilaktik d vitamini başladım.D-vitaminin bu kadar düşük çıkmasını da şunlarda kaynaklandığını düşünüyorum;1.Hava kirliliği dolayasıyla güneş ışınlarından yeterince istifade edilememesi.2. Sağlıksız beslenme ve kimyasal maruziyeti dolayasıyla deri altında biriken toksinler,güneş ışınlarının emilimini engelliyor. 3. sağlıklı çalışmayan bir beden de güneş ışınlarından alınan d vitamini aktif metobolitlerine dönüşemiyor.
70
Cevapla
Yaşar Sert
Sayın Prof.Dr. Sait Gönen, Dünyada insanların %90 nında D Vitamini eksikliği gözlemlenirken sizin D Vitamini Fazlalığından bahsetmeniz acaip değilmi? Siz çoğunluğa bakın! Az olanın değil, çok olanın üzerinde durun.
75
Cevapla
Ali Fidan
Kastamonuda yaşıyorum. Saglıklı beslenmeye dikkat ediyorum. 2 Yıldan beri her 15 Günde Bir Dvit3 Ampul 300.000 Ui Alıyorum. Geçenlerde D Vitamini olçümü yaptırfım. 48 ng/mL çıktı. Bilim insanlarının yada kitap yada yayınlara bakarak yaptıkları açıklamalarmı muteberdir makbuldür, yoksa yaşanan gerçekler, alınan sonuçlarmı makbüldür?? Bu kadar yoğun D Vitamini kullanmama rağmen D vitaminim çok yüksek çıkmamıştır. Siz ise, yükseklikten bahsediyorsunuz. Burada bir çelişki tuhaflık var. Araştırın, inceleyin, gözlemleyin Gerçekleri öğrenin ve öğretin. Bilim ve bilim insanları gerçeklerden uzaklaşmamalıdırlar!!!.
114
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir