Medimagazin logo

Acil servislerinde yeni dönem: Saat 23:00'e kadar Yeşil Alan2'de poliklinik yapılacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş: - "Yeni bir çalışmayla mesaiden sonra ayaktan sağlık hizmetlerini sürdürecek mekanizmayı da başlattık" - "Mesai dışı poliklinik veya vardiyalı poliklinik adı altına saat 23.00'e kadar hastanelerimiz hastalara bakacaklar. Böylelikle acil servisteki, uzun süre bekleyen ayaktan hastalar, 'mesai kaydırma yeşil alan 2' dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler"
Acil servislerinde yeni dönem: Saat 23:00'e kadar Yeşil Alan2'de poliklinik yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, vatandaşların ihtiyacı doğrultusunda yeni bir çalışmayla mesaiden sonra ayaktan sağlık hizmetlerini sürdürecek mekanizmayı başlattıklarını belirterek, "Mesai dışı poliklinik veya vardiyalı polikliniği adı altına saat 23.00'e kadar hastanelerimiz hastalara bakacaklar. Böylelikle acil servisteki uzun süre bekleyen ayaktan hastalar, 'mesai kaydırma yeşil alan 2' dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler." dedi.

 

 

KAMU hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunluk şikayetlerin artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık Müsteşarı Eyüp Gümüş, bugünden itibaren 16'sı İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde hasta sayısı binin üzerinde olan 63 hastanede ayakta hastalar için 'uzamış vardiya poliklinikleri'nin saat 23.00'a kadar hizmet vereceğini açıkladı. 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde konuyla ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul'da 16, Türkiye genelinde 63 acil serviste uygulanacak olan mesai dışı uzamış vardiya poliklinikleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Gümüş, bugün hizmete giren 'uzamış vardiya polikiliniğini basın mensuplarına tanıttı. Eyüp Gümüş, yaptığı açıklamada şunları söyledi: 


 

YÜZDE 80'İ GERÇEK ACİL OLMAYAN HASTALAR

Son dönemde acil servislerde yoğunluk yaşandığı şeklinde basında yer alan haberleri hatırlatan Gümüş, bununla ilgili olarak bakanlığın da son iki aydır yakından takip başlattığını ve kamera takip sistemiyle elde ettikleri verileri değerlendirdiklerini söyledi. 

Gümüş, bu veriler doğrultusunda büyük illerdeki kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunlukların yüzde 80'inin gerçek acil olmayan hastalar olduğunu tespit ettiklerini belirti. 


 

"TÜRKİYE'DE GÜNDE 1 BUÇUK MİLYON KİŞİ MUAYENE İÇİN HASTANELERE BAŞVURUYOR"

Gümüş, "Türkiye'de günde yaklaşık 1 buçuk milyon kişi muayene için hastanelerimize başvuruyor. İstanbul'a bakıldığında ise günde 270 bin ila 300 bin arasında bir başvuru oluyor. Bunların da 45 bini acil servislerde gerçekleşiyor. Özellikle büyük metropollerde mesaiden sonra yani saat 17.00'dan sonra çeşitli nedenlerle sağlık hizmeti almak isteyenler oluyor. Gerçek bir acil olmasa da sağlık semptomu (sorunu) olan vatandaşımızın gideceği tek yer tabii ki  acil servislerdir. Burada özel hastaneler ve üniversite hastaneleri de var ama şuandaki tespitlerimiz İstanbul'da acil servislerin yüzde 85'ini Sağlık Bakanlığı hastaneleri karşılıyor. Baktığınızda 200'e yakın özel hastanemiz var. Ancak burada bazı fark meselelerinden dolayı ki bizim tebliğimize rağmen zaman zaman sorunlar yaşanıyor ve vatandaşımız marka olarak bildiği bizim kamu hastanelerine geliyor" dedi. 


 

"MESAİ DIŞI 'YEŞİL 2' DEDİĞİMİZ POLİKLİNİKLERE KAYDIRILARAK TEDAVİ EDİLECEKLER"

İstanbul'da 24 saatte acil hasta sayısı 1000'in üzerinde olan 16, Türkiye genelinde ise 63 hastane olduğunu kaydeden Eyüp Gümüş, "Bu hastaları değerlendirdiğimizde bunların yüzde 80'i gerçek acil hasta değil. Bunun üzerine yeni bir çalışma başlattık ve mesaiden sonra ayaktan sağlık hizmetlerini sürdürecek mekanizmayı başlattık. 'Mesai Dışı poliklinik' veya 'Vardiya Polikliniği' adı altında saat 23.00'a kadar hastanelerimiz hastalara bakacak. Böylelikle acil servislerde uzun süre bekleyen ayaktan hastalar mesai dışı 'yeşil 2' dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler. Acil servise hasta ilk geldiğinde doktor tarafından triyaj yapılacak. Ondan sonra  hasta ya acil polikliniğe ya da yeşil 2 denilen daha hafif hastalar hemen acil servisin yakınlarına konuşlandırılan polikliniklerde bakılmasını sağlayacağız" diye konuştu. 


 

"BİR HASTANIN YANINDA ÜÇ YAKINI DA GELİYOR"

Müsteşar Gümüş, acil servislerdeki yoğunluğun bir nedeninin de başvuran hastaların yanında bulunan yakınların olduğunu dile getirdi. Gümüş, "Yaptığımız çalışmalara baktığımızda ortalama bir hasta ile üç yakını geliyor. Yani 100 hasta başvurmuşsa 300 kişi acil servisin içinde oluyor. Bu kargaşayı bugünden itibaren ortadan kaldıracağız. Ayaktan hastalarımızı, acilin dışında tedavilerini yapacağız" ifadelerini kullandı. 


 

ACİL SERVİSLERDE VALE HİZMETİ

Acil servislerin çok kritik alanlar olduğuna dikkat çeken Gümüş şunları söyledi:

"Acil servisler, hastaların ya kurtarıldığı ya da kaybedildiği alanlardır. Buralarda daha kritik hastalara vakit harcamamız gerekir. Dolayısıyla vatandaşlarımızdan da mesai sonrası önemli bir sorunu yoksa gelmemeleri gerekir. Ama gelirlerse de uzatılmış polikliniklerde bu hizmeti sunacağız. Bu yeni tebliğimizde acil servislere çok önem veriyoruz. Acil servisler ne kadar çok iyi çalışırsa o hastane iyi hizmet üretir. Hastanelere araçlarıyla gelen hastalarımıza 'vale' hizmeti sunacağız. Hastamız geldiğinde bizim valemiz karşılayacak ve aracını parka götürecek. Hasta karşılama ekiplerimiz yakınlarından hastayı alacaklar ve yakınların acilden içeri alınmasını istemeyeceğiz. Yapılacak değerlendirmede hastamız sarı alana, acile ya da yeşil 2 denilen uzatılmış mesai polikliniğine alınacak. Kırmızı alan hastası ise tamamen travma hastasıdır. Bunlar genellikle ambulansla gelen ve yeniden canlandırma dediğimiz odalara alınarak herhangi bir triyaja maruz kalmadan müdahale edilecektir. Amacımız acil servislerdeki birikmeyi önlemektir." 


 

"ŞUBAT AYININ SONUNA KADAR TÜM ATAMALARI TAMAMLAYACAĞIZ

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Eyüp Gümüş, acil servislerde zaman zaman yaşanan personel sıkıntısıyla nasıl bir çözüm olacağıyla ilgili bir soruya, "İstanbul'a en son bin civarında hekim ataması yaptık. Önümüzdeki hafta yine atama haftası. Özellikle bu 63 hastaneye güçlendirecek atamaları başhekimlerden istedik. Bunun planlamasını yapıp Şubat ayının sonuna kadar tüm atamaları tamamlayacağız. Bu hizmetleri yeni kadrolarla vermemiz gerekir" şeklinde yanıtladı. 


 

BASIN MENSUPLARINA 23.00'A KADAR HİZMET VERECEK POLİKLİNİĞİ GEZDİRDİ

Eyüp Gümüş daha sonra basın mensuplarına Dr. Sadi Konuk Hastanesi'ne yapılan 'uzamış vardiya polikliniğini gezdirdi. 

Burada poliklinikler hakkında da bilgi veren Gümüş, "Acil servislerde, yeni sınıflaması, travma merkezleri, niteliğiyle beraber yeni dönem diyebiliriz. Bugün bu yeni dönem başlıyor. Türkiye genelinde 63, İstanbul'da ise 16 hastanede bu yeni dönem olacak. İstanbulumuzda 60 hastene var ve bunların 16'sında yoğunluk var. Bunlar binin (hasta sayısı) üstü hastaneler. Buralarda mesai dışı poliklinikler hizmet verecek. Acil servislere başvuran hastaları, hemen acil servislerin yanında olacak olan bu mesai dışı polikiliniklere yönlendireceğiz. Burada dahiliye, KGB, göğüs, çocuk gibi bir takım polikilinkleri dizayn ediyoruz. Bunlar saat 23.00'a kadar çalışacaklar. Burası da 'Yeşil 2' dediğimiz alan ve acile başvuran ama acil olmayan hastaları buraya yönlendireceğiz. Dolayısıyla acil servislerimizde hasta karşılama sayısını da artıracağız" diye konuştu. 


 

"DR. SADİ KONUK HASTANESİ'NİN YÜZ KATI OLACAK"

İstanbul büyük bir metropol. Yapmakta olduğumuz İkitellii Şehir Hastanesi 2020'de hizmete girecek. Bu şehir hastanemizin acil servisi, Bakırköy Sadi Konuk Hastenemizin yüz katı büyüklüğünde olacak. Sancaktepe Şehir Hastenesi'nin bu yıl temel atma töreni gerçekleştirilecek. İstanbululumuzda yine 5 bin yataklı hastane yapıyoruz. Buralar tamamlandıktan sonra hastalarımızın buralara gelmesi çok azalacak. 


 

"ACİLE BAŞVURAN AMA ACİL OLMAYAN HASTALARI BURAYA YÖNLENDİRECEĞİZ"

Acil servislere başvuran hastaları, hemen acil servislerin yanında olacak olan bu mesai dışı polikiliniklere yönlendireceğiz. Burada dahiliye, KGB, göğüs, çocuk gibi bir takım polikilinkleri dizayn ediyoruz. Bunlar saat 23.00'a kadar çalışacaklar. Burası da 'Yeşil 2' dediğimiz alan ve acile başvuran ama acil olmayan hastaları buraya yönlendireceğiz. Dolayısıyla acil servislerimizde hasta karşılama sayısını da artıracağız. 


 

"DR. SADİ KONUK HASTANESİ'NİN YÜZ KATI OLACAK"

İstanbul büyük bir metropol. Yapmakta olduğumuz İkitellii Şehir Hastanesi 2020'de hizmete girecek. Bu şehir hastanemizin acil servisi, Bakırköy Sadi Konuk Hastenemizin yüz katı büyüklüğünde olacak. Sancaktepe Şehir Hastenesi'nin bu yıl temel atma töreni gerçekleştirilecek. İstanbululumuzda yine 5 bin yataklı hastane yapıyoruz. Buralar tamamlandıktan sonra hastalarımızın buralara gelmesi çok azalacak. 

 

 

acil servis
mesai disi poliklinik
vardiyali poliklinigi
yesil alan 2
acil servis
Yorum (10)
Yılmaz
Hizmet verecek olan hekim sağlık memuru ve sekreterin çalışma süresini ve saatini ani bir karala ve hukuki bir inceleme yapmaksızın uzatmak taraf toplamak ve çoğunluk için azınlık bir grubun hakkına girmektir gibi düşünüyorum. Ben dedim öyke olacak demektir.
7
Cevapla
bmc
doktorların çoluğu çocuğu yok tabi, sizin köleniz..bir süre önce uzman hekimlikten istifa edip özel bir şirkette yönetici pozisyonuna geçtim..şu an ne kadar akıllıca bir iş yaptığımı bir kez daha iyi anlıyorum..döner sermaye gibi bir safsatam yok her ay garanti elime geçecek para belli ve sizin sisteminizdeki maksimal ter dökmeyle elde edilebilecek kazançtan daha yüksek :) bi de 22 yıl okuduktan sonra kapıda böğüren, tuvalete gidince arkadan küfür eden kadir kıymet bilmez cahil cühela ile uğraşmıyorum daha elit bir ortamda sadece hekimlerle ilgileniyorum..hekimlerin haklarını arama konusunda hiç bir zaman biraraya gelemeyeceğini de bildiğimden hekimliğe dönmeyi düşünmüyorum..size kolaylıklar dilerim
22
Cevapla
fly
anlayamadığınız ya da anlasanızda oy kaygısından işinize gelmeyen nokta şu..acile başvurunun bu kadar fazla olması bir mesai dışında gidebilme iki katkı payının düşük olması ya da olmaması..sayın bakan daha önce vatandaş acile geliyorsa ve ben acilim diyorsa acildir diyordu, şimdi de diyoki gelenlerin %80 acil değil, bu nasıl bir çelişki anlamak mümkün değil..Ya da yeşil alana gelen biri midem ağrıyo diyosa akşam akşam nasıl tahlil edecek onu poliklinik hekimi gene acile gönderecek kalp krizi olmasın diye o zaman ne anlamı var ek poliklinik açmanın..yapacağınız vatandaşı bilinçlendirmek bilinçlenmezse acilden kesintiyi yükseltmek gerçek hasta acil ise bakmaz kesilen paraya..ama yok işiniz gücünüz sağlıkçıya zulüm..populist politika oy kaygısı..tünelin sonuna geldiniz çıkmaz sokak
17
Cevapla
Frankie Bellevan
Bunları ; Ülkeyi FETO'cu İhanet Şebekesinin Adamlarına ( Üst düzey Sağlık Bakanlığı Bürokratları , Genel Sekreterler , Hastane Yöneticileri , Başhekimler , Sağlık Müdürleri , Dekanlar , Rektörler ) Teslim etmeden Önce Düşünecektiniz Müsteşar Bey... O Zamanlar da Bizler Buradan , Medimagazinden Sizlere Sesimizi duyurmaya çalışıyorduk Ama sizlerde Ne Gam ?!.. Bugün Afrin denilen yerde Mehmetçiğimiz , Kardeşlerimiz , Milletin Sevgili yavruları Ölüm Kalım Mücadelesi veriyorlarsa , Bunun Sorumlusu da ; Karşılıklı Dostluk ve İyi ilişkiler içerisinde olduğumuz Komşularımız Suriye , İran ve Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasına sebep olan , Bir Dönem sizin En Kıymetlileriniz , Sabotajcı ihanet Şebekesinin Adamlarıdır( ? ).. Bütün Bedelleri Milletimiz ve bizler ( Tüm sağlık Çalışanları ) Ödedik Ödüyoruz ve Ödemeye de devam edeceğiz... Sizler Ne Bedel Ödediniz ?? Söyler Misiniz , Açıklar Mısınız ??? Milletimizi de Bizleri de Kobay gibi kullandınız , Durdunuz.. Hala da Kullanmaya Devam etmek Niyetindesiniz... Allahtan Reva Mıdır ??
13
Cevapla
dr.mikro
Keyfe bak. Kimse demiyor ki poliklinik hastasının acilde işi ne. Gitsin mesai saatinde polikliniğe gelsin. Ellerinden gelse poliklinikler 24 saat açık kalsın diyecekler. Amaç müşteri pardon hasta memnuniyeti. Peki, çalışan memnuniyeti için yapılan ne? Maaş iyileştirmesi yıpranma payı... Onlara gelince sabırlı olun daha söz verileli 10 talimat verileli 6 yıl olmuş. Çalışmalar yapılacak görüşülecek bir daha çalışılacak kolay iş değil tabi.Allahtan 10 yıldır yetkili olan sendikamız Sağlık-Sen haklarımızın takipcisi. Acil hekimlerine verilen sözleşme hakkı tüm hekimlere tanınmalı emekliliğe yansıyan temel ücret bu seviyeye yükseltilmeli yıpranma payı bir an önce çıkarılmalıdır bizimde ACİL talebimiz budur…
108
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir