Medimagazin logo

'Adaylar göğüs cerrahisini seçme konusunda düşünmek zorunda kalıyor'

Prof. Dr. Elbeyli: “Acil, rutin, poliklinik ve klinik hizmetlerinin yanı sıra ameliyat programı da ağır ve yorucu. Bir ya da iki asistanın yürüttüğü bu işlemlere bir de nöbet eklenince, adaylar göğüs cerrahisini seçme konusunda düşünmek zorunda kalıyor.”
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Adaylar göğüs cerrahisini seçme konusunda düşünmek zorunda kalıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta Uzmanlık Sınavı 2016 Sonbahar Dönemi sonuçları açıklandı.  En fazla boş kalan kadrolar cerrahi alanında olurken, “göğüs cerrahisi” bu alanda en az tercih edilen branş oldu.


TUS'ta cerrahi kadroları boş kaldı


Cerrahi alanında yaşanan bu değişikliği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyli Medimagazin’e anlattı.

Kadroların boş kalmasını neye bağlıyorsunuz?

Cerrahi eğitimi uzun, zor ve yorucu bir eğitim programına sahip.  Üç büyük il dışında, eğitim kliniklerinde yer alan asistan sayısı az, iş yükü çok fazla. Acil, rutin, poliklinik ve klinik hizmetlerinin yanı sıra ameliyat programı da ağır ve yorucu. Bir ya da iki asistanın yürüttüğü bu işlemlere bir de nöbet eklenince, adaylar göğüs cerrahisini seçme konusunda düşünmek zorunda kalıyor. 

Yoğun emek gerektiren bu branştaki hasta populasyonu yaşlı ve çok sayıda problem meydana geliyor. Bunun yanı sıra verilen emek, devletin sağlık sistemi içinde (Sağlık Uygulama Tebliği ve işlem bedelleri açısından)  yeterli ve hakkaniyetli olarak değer bulamıyor ve mesleğe atılan arkadaşlarımızın uzun süren mesleki eğitim ve yaşantısı içinde kendilerini maddi ve manevi olarak değersiz hissetmesine yol açıyor.
Gelir düzeyinin düşük olduğu bu meslekte bir diğer sorun ise göğüs cerrahisi işlemlerinin tek kişinin devam ettirebileceği bir alan olmaması; bir ekip ve altyapı gereksinimi var. Ancak periferde bütün bu işlemleri tek kişi icra ediyor ve çok sayıda iş yükü olan hekimler zorluklar yaşıyor.

Türkiye’de kaç göğüs cerrahı var? Sayı yeterli mi?  Göğüs cerrahisi yeterli ilgiyi görüyor mu?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde Bakanlık, üniversiteler ve özel sağlık kuruluşlarında yaklaşık 590 göğüs cerrahisi uzmanı görev yapıyor. Aslında bu sayı yeterli,  hatta biraz da fazla. Ancak dağılımda sıkıntı yaşanıyor. Özellikle büyük illerde yoğunluk fazla.

Eğitim hastanelerindeki göğüs cerrahı sayısı yeterli, ancak üniversite hastanelerinde ne yazık ki asistan eksikliği var.  Bu durumun çözümü için mecburi hizmet yükümlüsü olarak uzman istihdam edilmesi yararlı olabilir. Fakat Sağlık Bakanlığı bu konuda olumlu bir tutum içerisinde değil. Üniversitelerin taleplerine cevap verilmiyor.

Eğer asistan veremiyorsak, bunun yerine uzman görevlendirilme yolu ile hem bu ihtiyaç karşılanabilir hem de mezuniyet sonrası eğitim verilmesi yoluyla uzmanlarımızın mesleki olarak daha iyi bir gelişim elde etmeleri sağlanabilir. 

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, Bakanlık ile ülkemizdeki göğüs cerrahı dağılımı ve asistan ihtiyacını karşılayıcı yöntemler ile ilgili olarak bir çalışma yürütmeye çalışıyor.

Göğüs cerrahı maalesef maddi ve manevi olarak hak ettiği kıymeti bugüne kadar görememiştir. Günümüz sağlık sistemi içinde olmazsa olmazı olmakla birlikte kıymeti anlaşılmış değildir. Majör bir cerrahi branş olarak verilen emek devletin henüz kıymetine ve takdirine mazhar olabilmiş değildir.

Ne yazık ki üç değerli göğüs cerrahımızı kaybettik. Hekime şiddet bu branşın seçilmesini etkiledi mi?

Göğüs cerrahisi son yıllarda üç değerli mensubunu maalesef elim bir şekilde kaybetti. Mesleklerinden ötürü katledildiler, mesleki şehidimiz oldular. Bu, sağlık camiasında büyük bir travma yarattı elbette. Özellikle genç neslin kararlarında etkili olmuş görünüyor. Zor ve uzun bir meslek hayatına ek olarak bir de hayati risk göğüs cerrahisi alanını seçmede olumsuz bir algı oluşturdu. Toplumun kıymet bilmezliği ve vefasızlığı, hâlihazırda genç meslektaşlarımızın kararında etkili oluyor.

Teşekkürler.


 

göğüs cerrahisi
tus
cerrahi
Yorum (13)
eymen
18 yıldır göğüs cerr. uzmanıyım,emeklilik geldi. sakın bu bölümü aklınızdan bile geçirmeyin. pratisyen kalın,mutlu kalın...
29
Cevapla
Osman D
Hocanın birçok sözü doğru. Ancak bazı çelişkiler de var. Tamam, cerrahi eğitimi yorucu. İnsanlara verdiği zahmetle orantılı bir getirisi de yok. Gençler, buna bakıyorlar. Bunu gördükleri için, bu bölümlerden uzak duruyorlar. Bence sonuna dek de haklılar. Sağlık Bakanlığı yetkilileri eğer bunu gerçekten bir sorun olarak algılarlarsa, oturur önlemini alırlar. Cerrahların özlük haklarının geliştirilmesi için, aynı zamanda yerli yersiz açılan malpraktis davalarının önüne geçilmesi için neler yapılabilir, hangi yasalar çıkarılabilir? Oturur kafa yorarlar. Değilse halihazırdaki bu negatif algı, bizim burada konuşmamızla çözülmez Diğer yandan, eğitim ve üniversite hastanelerindeki asistan azlığı ya da yokluğu ise ayrı bir konu. Siz, hem alanınızda uzman fazlalığı var der, hem de asistan talep ederseniz bu tam bir çelişki olur. Zira asistan, ömür boyu öyle kalmıyor. Ortalama dört yıl sonra uzman oluyor. O zaman, oturup onu nereye koyacağınızı düşünmek zorundasınız. Bakanlığın bu yönüyle ihtiyaç olmayan dallarda asistan alımını kısıtlama politikası tümüyle doğru. Bu hastanelere asistan yerine mecburi hizmet kanalı ile uzman doktor alımı da ayrı bir sıkıntı. Zira birçoğu hizmet hastanelerinin sağladığı özlük haklarını maddi anlamda veremiyor. Bunu bilen uzman hekim oralara sadece akademik kariyer hesabı ile gidiyor. Bir yandan da oralarda atanmış yardımcı doçentler oluyor. Başlayan uzman hekim haklı olarak "Benim ondan eğitim olarak bir farkım yok. Ona verilenden ben de isterim" mantığına giriyor. Böylece başka problemler ortaya çıkıyor. Asistanlara günlük işleyişte büyük oranda büro işi ve yardımcı sağlık personeli işi yaptırıldığı da düşünülürse, benim önerim bu hastanelerde asistan açığının eğitilmiş yüksek hemşirelerle kapatılması, bu hastanelerin bu kadrolarla ciddi anlamda desteklenmesidir. Bana göre başka da bir çaresi yoktur. Saygılarımla...
9
Cevapla
aydin sinal
bir aciklama yapayim:almanyada ve benim bildigim bati ülkelerinde gögüs cerrahisi diye ayrica bir ihtisas yok,misal Almanya;genel cerrahi ihtisasindan sonra toraks cerrahisi 3 sene dir,damar cerrahisi,el cerrahisi,minimal invasiv cerrahi,kaza cerrahisi,yogun bakim,gibi cerrahi branjlar genel cerrahinin üst ihtisaslaridir, kücük hastahanelerde calisan genel cerrah hem genel cerrah hemde -misal-damar cerrahi olarak calisir,büyük hastahanelerde bu bölümler ayrilmistir,gögüs cerrahisi nin ayri bir bölüm oldugu hastahane benim bildigim sadece Heidelberg-ronhbach hastahanesidir,onunda tarihi bir gecmisi vardir.Artik gögüs cerrahisinin kendi basina ayri bir ihtisas ve bölüm olma sansi yok denecek kadar azalmistir,Ilerde Türkiyedede belki bu duruma gelir,Genc doktorlar belki istikbal görmedikleri icin bu branja uzak duruyorlar derim.
6
Cevapla
göğüs cerrahi
göğüs cerrahi branşı diğer branşlar tarafından neredeyse gereksiz bir branş gibi görülmekte.. sürekli icapcısınız... ama sürekli kaç kere arıyorlarki yorumuyla karsı karsıyasınız.. çok hasta olunca da kimse size yazık demez... kalp damar cerrahisiyle göğüs cerrahinin ayrılması çok saçma oldu bence.. tekrar birleştirilmesi lazım...
18
Cevapla
cerrahi
Tum cerrahi branslar da asistan ve uzman ken alinan doner sermaye puani 2 kati ile carpilip doner verilmedikce .tum cerrahi branslar terk edilecek yada istenmeden son tercih yapilacak .10 yildir kotulesiyor tercih edilmiyor misal kadin dogum . Bu nu baslatin bakin sonraki tusta denge cerrahi yonune donecek
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir