Medimagazin logo

Akılcı ilaç yazan doktora teşvik

Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek için hükümet yeni bir düzenleme getiriyor.
Kaynak: AKŞAM - Doruk ÇAKAR
Akılcı ilaç yazan doktora teşvik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Buna göre doktorların reçeteleri incelenecek ve akılcı ilaç kullanımı ilkelerine göre reçete yazan doktorlara performans puanı verilecek. Sağlık Bakanlığı'nın rojeksiyonlarına göre bu yıl 1 milyon 990 bin kutu olan ilaç kullanımının önümüzdeki yıl 2 milyon 89 bine çıkması bekleniyor. Gereksiz ve düzensiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla geçtiğimiz yıllarda akılcı ilaç kullanımı kampanyasını başlatan Bakanlık, önümüzdeki yıl daha net tedbirler almayı planlıyor. Konuya ilişkin kriterlerin ilgili birimlerin ortak çalışmaları sonucu önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

akılcı
ilaç
yazan
doktora
teşvik
Yorum (4)
Ahmet Rasim Küçükusta
Akılcı ilaç yazan hekimlerin ödüllendirilmesi gerektiği teklifini seneler önce yapmıştım. İLAÇ İSRAFININ ÖNLENMESİ İÇİN SGK’ YE BİR TAVSİYE "SGK doktorların reçetelerini takip ederek az sayıda, düşük dozda ve ucuz ilaç yazan hekimleri ödüllendirmelidir. Bu sayede gereksiz ilaç kullanımı kontrol altına alınarak önemli ekonomik kazançlar elde edileceği gibi hastaların gereksiz ilaçlar yüzünden karşılaşacağı komplikasyonlar ve riskler de ortadan kalkacaktır". http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/12/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/ilac-israfinin-onlenmesi-icin-sgk-ye-bir-tavsiye/
0
Cevapla
aile hekimi
gribal enfeksiyon geçiren hastama antibiotik yazmadığım için hakarete maruz kaldım kaç kez.ishalde ishal kesici(?) vs veya antb.yazmadığım için, 3-5 tane nsaidi aynı reçeteye yazmadığım için ...................ve öncesinde tıbbi açıklama yapmama rağmen......
0
Cevapla
murat çelikten
akılcı ilaç kullanımı, performans puanı falan hikaye geçin bunları. siz performansa son vermediğiniz müddetçe, hekime şiddeti sıfırlayamadığınız müddetçe bu çabalarınız BOŞ BOŞ BOŞ. önce tüm hekimlere ünvanları kıstas kabul edilerek kurum farketmeksizin aynı maaşı verin ve bu maaş emekliliğe yansısın. emeklilikte uzman hekimi 1.800-2000 tl ye muhtaç etmeyin. en az 4000 tl emekliliği garantileyin. Doktor reçetelerini zaten SGK inceliyor harıl harıl. dünya kadar suistimal buluyor müfettişler. tamamıda bakanlığın bozuk işletim sistemlerinin eseri. bunu paraya çeviren artniyetli personeller... benim sağlıkta kurtuluş reçetem basit 1-Global bütçe kaldırılacak ve SGK'ya fatura inceleme için her branştan hekim desteği verilecek.böylece kamu hastanelerinde gereksiz işlemler,malzemeler bitirilecek. 2-performans sistemi kalkacak, tüm uzman hekimlere ortalama 12 bin tl garanti maaş üzerinede 4 bin tl ye kadar çıkabilecek ek yüzde verilecek. 3-randevu harici hasta muayenesi yapılmayacak. mesaiden sonra randevusuz hastalar isterlerse 50 tl karşılığı (yüzde 50 si hekime) muayene olabilecekler. (hekim isterse) 4-sağlık çalışanına şiddetten hüküm giyen tüm vatandaşların 1-5 yıl süreyle sosyal güvenceleri askıya alınacak. 5-tüm hastane girişlerinde üst araması ve detektör muayenesi yapılacak olup kesici delici hiçbir şey hastaneye sokulamayacak. 6-bir hasta yanında hastaneye sadece 1 kişi girebilecek. (engelli ve sedyedeki hastalar için 2 kişi) 7-ülkemizdeki hekim açığı bitene kadar tüm hastanelerde doktorlar mesai sonrası yine hastane imkanlarını kullanarak hastane içinde özel muayene yapabilecek. 8-hastanelerde başhekim haricinde idari hiçbir bölümde hekim çalışmayacak. tamamı ilgili sağlık idareciliği üst lisansı yapmış personeller olacak. 9-hastanelerde veri giriş elemanları değil sadece ve sadece tıbbi sekreterler tarafından kayıt hizmetleri verilecek. 10-hastanelerin poliklinik giriş kısımları ile servis giriş kısımları ayrı olacak ve bu alanlara hiçbir şekilde medikalci,eczacı,kalfası ve firma elamanı giremeyecek. (yönetmelikte var zaten bu diyeceksiniz ama uygulayan yok.)
0
Cevapla
ayse yilmaz
Akılcı ilaç yazıyorum diye performans alacaksam ben o performansı istemem bir recete yazilirken bakılması gereken tek konu klinik gereklilikdir baska bir kriter dusunmemek gerekli bence. Ama malesef çalışma şartları elvermiyor Türkiye nin çoğu yerinde ya hastanin siddetine maruz kaliyoruz yada nufuslu kimse ise baskisina maruz kaliyoruz ..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir