Medimagazin logo

Akupunktur acil servislerde kullanılabilir

Avustralya’da yapılan bir çalışmaya göre, acil servislere ağrı nedeni ile başvuran hastaların tedavisinde akupunktur kullanılmasının etkili bir yöntem olabileceği gösterildi.
 Akupunktur acil servislerde kullanılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’nden Prof Dr. Marc Cohen tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, akupunkturun acil servise ağrı nedeni ile başvuran hastaların ağrılarının hafifletilmesinde alternatif bir tedavi olabileceği gösterildi.

Acil servislere en sık başvuru sebeplerinden biri ağrı

Dailymail’de yer alan habere göre, acil servislere en sık başvuru nedenlerinden biri ağrı olarak gösteriliyor. Çoğunlukla da migren, bel ve ayak bileği ağrısı çeken hastalar acile başvurabiliyor.

Akupunkturun ağrı nedeni ile acile başvuru yapan kişilerin tedavisinde nadiren kullanıldığı bilgisini veren, Cohen, ‘’Acil serviste çalışan hekim ve hemşireler hastaları tedavi ederken birçok yönteme ihtiyaç duyar ve uzun süre kullanımında risk taşıyan morfin türevi ilaçlar kullanırlar. Bizim çalışmamız gösterdi ki; acil servislere ağrı nedeni ile başvuran, özellikle de ağrı kesici ilaç kullanamayan kişiler için, akupunktur alternatif bir tedavi.’’ açıklamasında bulundu.

Cohen ve ekibi tarafından yapılan ve sonuçları Medical Journal of Australia’da yayımlanan çalışmada;  iki sene boyunca, akut bel ağrısı, migren ya da ayak bileği burkulması ile acil servislere başvura 528 hasta incelendi.

Ağrı düzeylerini 10 puanlık bir ölçekte en az 4 olarak belirleyen hastalar; tek başına akupunktur, akupunktur artı ilaç tedavileri veya tek başına ilaç tedavisi olmak üzere üç tedavi yönteminden birini aldı.

Tedaviden bir saat sonra, her üç gruptaki hastaların yüzde 40'ından azında herhangi bir ağrı azalması görülmezken yüzde 80’den fazlasının ağrı derecesi 4 olmaya devam etti.

Ancak 48 saat sonra, büyük çoğunluğu akupunktur tedavisi gören hastaların yüzde 82,8'i tekrardan akupunktur tedavisi almak isteyeceklerini belirtti.

İlaç ve akupunktur tedavisi alan hastaların yüzde 80,8’i, sadece ilaç tedavisi alanların ise yüzde 78,2’si tedavilerinden memnun kaldı.

‘’Acil servislerde akupunktur tedavisi için çalışmalar artırılmalı’’

Prof.Dr.Cohen, ‘’Avustralya’da bazı acil servislerde bu konuda eğitimli personel mevcut ve akupunkturu öneriyor. Ancak acil servislerde ağrı yönetimini iyileştirmenin yolları ve bunun içinde akupunkturun potansiyel rolü konusunda daha ileri çalışmalar gerekiyor.’’ dedi.

Cohen’e göre, akupunktur tedavisinde alınan yanıtlar, tedavinin acil servislere dahil edilmesi için çalışmalar ve ilgili personelin eğitimi ile ilgili süreçlerin detaylı ele alınması gerekiyor.  


 

akupunktur
acil servis
agri
migren
Yorum (2)
Ali mertoglu
Akupunktur kesinlikle tıbbi bir bilim. Yayınlarda mevcut. Ancak aile hekimim akupunktur uzmanı olmasına rağmen adamcağız mesai saati dışında dahi yapamiyor, yapmasına izin vermiyorlar. Önce bu yanlısı sayın müsteşar bey ve bakan bey cozmeliler. Asm de dahi kendimize akupunktur yaptiramazken, acillerde nasıl yapılacak anlayamıyorum.
6
Cevapla
Türkiye şartlarında Uygun değil
Türkiye acil servislerde yoğunluktan hayati öneme haiz hastalıklar atlanabilmekteyken akapuntur için doktorların dayak yemeye hiç niyeti olmaz
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir