Medimagazin logo

Anestezi uzmanlık süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı

Tıpta Uzmanlık Kurulu Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık süresini 5 yıla çıkardı. Karar 1 Eylülden itibaren geçerli olacak.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Anestezi uzmanlık süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık dallarının eğitim süreleri 1219 sayılı Kanun’a dayanarak Tıpta Uzmanlık Kurulunun (TUK) yetkisinde bulunuyordu. TUK bu yetkisine dayanarak Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık alanının 4 yıldan 5 yıla çıkarılmasına karar verdi.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD)’nin başvurusu üzerine yapılan düzenleme 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihten önce eğitime başlayanlar için ise uzmanlık süresi 4 yıl olarak devam edecek. Yani Eylül TUS’uyla gelen uzmanlık öğrencileri 5 yıl eğitim görecek.

TARD’ın TUK’a başvurusunda ayrıca Anesteziyoloji ve Reanimasyon bilim dalının isminin değiştirilerek acilen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım olarak düzeltilmesi de istendi. Ancak uzmanlık dalının isim değişikliği için yasal düzenleme gerekiyor.

Haziran ayında Torba Yasa çalışmalarındaki anesteziyoloji-yoğun bakım tartışmaları, Torba Kanunda bir düzenleme yapılarak her iki bilim dalı için ortak bir yol bulmaya çalışılmıştı.

Yoğun Bakım'da neler oluyor?

Yoğun bakım hizmetleri tehdit altında!

Torba Yasanın yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk imzalayacağı kanunlar arasında bulunduğu ifade ediliyor.
 




TUK’un yaptığı düzenleme karar tutanağı:

TIPTA UZMANLIK KURULU KARAR TUTANAĞI

Toplantı Tarihi : 20 / 06 / 2014
Karar Yürürlük Tarihi: 01 / 09 / 2014

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık dallarının eğitim süreleri 1219 sayılı Kanun’un ekindeki çizelgelerde belirlenmiştir. Anılan Kanun’un EK 14 üncü Maddesi ise “…Bu çizelgelerde belirtilen eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığınca, Tıpta Uzmanlık Kurulunun kararı üzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilir…” hükmünü içermektedir.

Yukarıdaki hüküm çerçevesinde, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık dalındaki bilimsel ilerleme, gelişme ve değişmeler de göz önünde bulundurularak 1219 sayılı Kanunun EK-1 sayılı çizelgesinde 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş olan eğitim süresinin 5 (beş) yıla çıkarılmasına, yetkinlik satırları ve düzeyleri ile rotasyon sürelerinin 5 yıl eğitim süresi göz önüne alınarak Anesteziyoloji ve Reanimasyon TUKMOS Komisyonu tarafından tekrar değerlendirilmek üzere iade edilmesine; Bu kararın yürürlük tarihi (01.09.2014) öncesinde eğitimlerine başlamış olan uzmanlık öğrencileri için eğitim süresi 4 yıl olarak uygulanmaya devam eder; bu uzmanlık öğrencilerinden bu karara göre eğitim sürelerini 5 yıl olarak yeniden yapılandırılmasını isteyenlerin talepetmeleri halinde eğitim kurumları bu yönde düzenleme yapar.

türk anesteziyoloji ve reanimasyon derneği
tard
tuk
tıpta uzmanlık kurulu
uzmanlık süresi
anestezi
anestezi ve reanimasyon
yoğun bakım
Yorum (7)
aydin sinal
daha öncede yazmistim;yan dallar ana uzmanlik cercevesinde yapilir,bunun icin sadece ihtisas süresini uzatmak yeterlidir,misal genel cerrahi+damar cerrahisi 6 sene ,dahiliye+endokrin.6 sene gibi .anesteside 5 sene olmasi yogun bakim ve agri tedavisi yan dallarini kapsamasi bakimindan en dogru karardir.
0
Cevapla
dr
Bu ay kurum ici naklen atama acilmayacakmi bilen varmi
0
Cevapla
Cemalettin Tunçkaya
İhtisaslaşmada daha aklı selim düzenlemeler gerekmektedir. Hasta endikasyon branş ayrımı çok net değil.Çok ayrılması o kadarda iyi değil.Ne kadar detaya girilirse özden o kadar uzaklaşılıyor.Bu anlamda aneztezinin 5 yıl olması doğal ve olması gereken bir şeydi.Diğer bir kaç branş dada düzenleme kesin gerekiyor.Toraks cerrahisi tekrar birleştirilmeli veya meme göğüs cerrahisine verilmeli.Periferik damar cerrahisi ne akla hizmeten G.Cerrahiye eklendi onuda anlamak zor.Periferde zaten G.cerrahlar hastaya yetişemezken birde yükünü artırıp iyice strese sokamanın anlamı yok.
0
Cevapla
yucel gultekin
Dr cemalettinin tunckayanin akli selim branslasma dedigi;dunyanin neresinde memeye gogus cerrahlari bakiyor bu kendinize hic egitim almadiginiz alanda rant arama sevdasi sn sinai beyde dahiliye endkrin 6 yil ihtisas diyor digerlerinide ekleyin 30 yil yapin,yogun bakim anesteziyle niye bagdastiriyorsunuz yogun bakim bagimsiz bir bilim dalidir bu anestezinin rant kavgasidir
2
Cevapla
Cemalettin Tunçkaya
Sayın yücel bey yazıyı iyi okuyunuz ondan sonra cevap yazın.Dünyanın neresinde derken kimi örnek veriyorsunuz? Dünyada toraks cerrahisi var genelde oda eski adıyla göğüs ve kalp damar cerrahisidir.Ülkemizde devlet büyüklerimiz birileirne kadro açmak için ayırmışlar.O zaman rant ülkemizde performans yoktu.Hatırlarsanzı başka şeyler vardı.Önceden sadece genel cerrahi vardı sonra bölündü bölündü yeni branşlar çıktı.Ne yapalım ,yeni branşları rantiyeciliklemi suçlayalım akli selim olun.Meme toraksın bir organıdır.Özetle demek istediğim şudur.Bazı branşların işi yükü fazla yeterince endikasyon paylaşımı yapılamadığı için.Madem göğüs cerrahı ayrı ya göğüs kalp damar birleşsin yada meme cerrahisini göğüs cerrahisine ilave edilsin ki yük azaltılsın.Ayrıca şunu da belirteyim periferik damar cerrahisi g.cerrahiye verilirken alakasız bir şekilde sizdemi rantiyecilik yaptınız?Kalp damar cerrahisi varken bize verilmemesi gerekir tepkisini gösterdiniz mi??Yukarıda yaptığım çözüm önerisini rant ile açıklamak sanırım biraz sizin zihniyetinizde önemli yer teşkil ediyor olsa gerek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir